Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers’ Workshop

Hits: 188

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop
Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers’ Workshop

 

 

Last week, sebelum ujung minggu, aku tengok dlm Twitter Nuffnang dan Nuffnang.com.my, ada slot lagi untuk blogger join the Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers’ Workshop kat KL Convention Centre, Sabtu jam 10.00am sampai 3.00pm.

 

Nampak cam menarik dan aku pun free, so, aku dengan tak malu terus mencalonkan diri sendiri. Lucky me, sebelum jam 6.00pm sudah dapat confirmation dari Nuffnang yang aku terpilih. Yeay!

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

Sabtu pagi, jam 10.00am aku dah terpacak kat KL Convention Centre. Register di kaunter Nuffnang dan terus masuk ke Hall. Sebelum start the session, aku jengjalan sekitar event tu. Terus la tengok gadget terbaru, yang heboh orang duk citer, BlackBerry PlayBook.

Belum sempai aku nge”test”, kami kena masuk kelas, ada workshop dan penerangan details pasal PlayBook ni. So, simpan dulu, naik atas 1st Floor, join the group for the workshop.

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop
Sessi penerangan tentang BlackBerry PlayBook oleh Eric

 

Workshop kitaorang start dengan penerangan ringkas tentang event ni, kemudian diteruskan oleh Mr Eric, salah seorang staff dan orang kuat dari BlackBerry RIM. Eric juga pakar dalam BlackBerry Playbook ni dan sudah sebulan menge”test” PlayBook secara keseluruhan.

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

 

Aku sendiri sudah gunakan BlackBerry Curve 8900 sejak tahun 2009 dan sudah lebih dari 2 tahun. Masa dulu, ramai beranggapan yang BlackBerry atau BB ni khas untuk golongon korporat sajer. Tapi, skang tidak lagi.

 

BB skang bukan sahaja kegunaan golongan korporat atau VIP sajer, ia sudah berkembang kepada golongan remaja, wanita, kebanyakkan eksekutif dan mereka yang perlukan internet dalan kehidupan seharian. Apa tidaknya, kita boleh akses Facebook, Twitter, MySpace, Blog, surfing dan macam2 lagi menggunakan BB.

 

Oleh sebab tu lah agaknya, BB maju setapak lagi dengan memperkenalkan BlackBerry PlayBook. Antara ciri-ciri PlayBook:

 

1. Rekaan bersaiz sederhana kompak 7inci yang mana pocketable, senang di bawa kemana-mana.

2. Dual Core Processor yang laju dan graphic 1ghz TI OMAP

3. 1gb RAM untuk memori

4. Menggunakan OS QNX Neutrino Reliability yang terbaik

5. Support flash pada internet

6. Skrin kualiti 1024×600 dengan 182ppi.

7. 3mp kamera depan dan 5mp kamera belakang.

8. Solid batery life (8 jam ke 10 jam)

9. Keupayaan gesture control dgn baik ketika surf application

10. Kualiti rekaan yang kukuh dengan hanya berat sekitar 400 gram sahaja

11. Keupayaan Playbook yang multi-tasking.

 

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop
“look, you can drift like this using BlackBerry PlayBook…”

 

Untuk mereka yang minat kepada games, jangan risau kerana pihak BlackBerry dan RIM sudah sediakan lebih 25,000 applications termasuk games, utilities, ibook, social networking dan sebagainya. Dan applications ini akan bertambah dan terus bertambah. Infor terbaru, pihak BlackBerry RIM juga tengah berusaha untuk memasukkan games-games yang terbaik. Nanti, anda juga boleh bermain Angry Birds dalam PlayBook.

 

Sessi workshop kali ni memang best kerana kami berpeluang mencuba permainan Need For Speed Undercover dan juga Tetris. Ada sessi penerangan khas bagi NFS Undercover ni dari salah seorang staff mereka.

 

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop
Blogger Rozuan tengah practice NFS Undercover

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

Workshop berhenti rehat untuk lunch sekejap, dan menu lunch hari itu, walaupun simple, ia tetap lazattt… yum,,, yum,,,

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop
NFS Undercover finalis tengah “race” for the contest

 

Sebelah petang selepas lunch, kami para bloggers akan bersaing antara satu sama lain. Games kali ini, NFS Undercover dan juga Tetris game. Masa game NFS Undercover, partner aku bro Rozuan bleh pegi final, tapi tertewas. Aku pulak, berjaya masuk final untuk Tetris, pun sama, turut tertewas dengan hanya collection markah 3620 sahaja. 🙁 

 

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop
dapat gifts dari Nuffnang, BlackBerry dan Maxis,,, TQ

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop
sessi penutup…

 

 

Lepas sessi Workshop selesai kul 2.30pm, kami dah bleh turun bawah. Apa lagi, time to test kaw-kaw PlayBook yang diorang display kat bawah.

 

Inilah dia BlackBerry PlayBook. PlayBook ni adalah gadget tambahan kepada pengguna BlackBerry yang sedia ada. Ini kerana, banyak penggunaa BB sebelum ini adalah terhad dan bersaiz skrin handphone sahaja. Jadi dengan adanya Playbook, user boleh akses file yang ada dalam BB mereka menggunakan PlayBook dengan menggunakan BlackBerry Bridge.

 

Kelebihan PlayBook juga bila user BB Mobile boleh menggunakan aplikasi Video Chat kepada pengguna Playbook lain secara PERCUMA sperti konsep BlackBerry Messenger. Best kan???

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop
MrJocko.com kat BlackBerry… ok tak?

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

 

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

 

 

PlayBook tidak punyai apa-apa butang di bahagian hadapan tidak seperti gadget lain. Yang ada cuma speaker di kedua-dua belah bahagian hadapan.  Di bahagian sisi atas ada butang On/Off, Volume, Play/Pause. Di bahagian sisi bawah pula HDMI Port, Charge Port dan Desktop Dock Charger.

 

 

 

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

 

 

 

Ciri-ciri yang paling aku suka adalah, multi-tasking. Masa kat workshop tu, aku pernah cuba membuka lebih dari 20 applikasi, seperti Music, Video, YouTube, Internet surfing, NFS Undercover, Words, Excel dan macam-macam lagi, dan hasilnya tetap laju dan pantas menukar dari satu program aplikasi ke program yang lain.

 

 

 

 

Ini gambar sekitar majlis Maxis BlackBerry PlayBook Launch kat KL Convention Centre. Sejak dari pagi, ramai yang hadir dan Q untuk dapatkan PlayBook masing-masing. Yang best, pihak Maxis menawarkan kepada 600 pelanggan terawal untuk dapatkan HDMI Cable PERCUMA sekiranya membeli PlayBook sewaktu promosi ini.

 

Tahniah kepada Maxis kerana menyediakan ruang beratur yang selesa dan servis menunggu serta jamuan ringan untuk kesemua pembeli-pembeli PlayBook. Ruang hall yang luas dan selesa, serta khidmat nasihat serta tunjuk ajar yang cekap dari staff staff BlackBerry dan Maxis sendiri.

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

Jadi, bagi anda EKSKLUSIF kepada Pengguna BIS Maxis, yang berminat untuk mendapatkan Pakej PlayBook anda di Maxis, boleh segera ke Maxis Centre berhampiran. Jika anda bukan Pengguna BIS Maxis, anda terlebih dahulu boleh mendaftar pakej BIS Maxis di Maxis Centre berhampiran.

Antara pakej yang di sediakan ialah :

Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers' Workshop

 

Spesel untuk pelanggan BIS Maxis anda akan mendapat application percuma seperti :
1. Maxis Wifi – anda boleh mengakses Wifi yg di sediakan oleh pihak Maxis dengan pakej harian, mingguan dan bulanan yang berpatutan.

2. Finder 301 – anda boleh mencari hotel, bank, tempat makan menarik dalam “map” anda

3. Formula 1 – jika anda peminat F1, anda boleh akses info terkini pasal Formula one melalui aplikasi ini

4. Maxis Movie – merujuka tayangan filem terkini di Pawagam berhampiran

5. Language Translator – jika anda melancong dan ada masalah bahasa, anda boleh yakin  dengan applikasi ini. Ia mempunyai lebih 70 bahasa untuk dipelajari.

6. Currency Converter – Anda tidak perlu lagi membawak kalkulator, terus saja semak tukaran wang asing terkini melalui aplikasi mudah ini.

kanak-kanak pun minat

 

 

PlayBook connected to LCD TV

 

 

Anda boleh mendapatkan aksesori tambahan kepada PlayBook anda mengikut citarasa anda. Cover Porch, external charger, screen protector, semuanya ada dijual di sini.

Macam aku ni, ada pakai 2 BlackBerry. Satu model lama Curve 8900, dah hampir 3 tahun dan masih superb condition. Satu BB lagi model baru sikit Storm. So, kalau lah dapat pakai PlayBook, semestinya pelengkap terbaik gadget BlackBerry. Senang nak akses files personal, files client business aku menggunakan BlackBerry Playbook.

 

Thanks Nuffnang kerana invite untuk hadir dalam workshop ni. Tak sia-sia aku ke sana. At least aku dapat infor berguna pasal BlackBerry dan juga Playbook. Paling best event yang happening. Tambah lagi dapat gifts. Harap dpt join event Nuffnang lagi 🙂

 

Jabra Headset ni aku dpt hadiah masa sessi soal jawab dengan Eric, RIM Malaysia.

 

 

Ini semua gifts yang aku dapat masa event, best kan???

 

 

 

 

 

11 Comments on “Maxis BlackBerry Playbook Exclusive Bloggers’ Workshop”

  1. salam..

    bro ni ley hantar terus contest kat Nuffnang tu..

    Btw boley tak amek gambo saya tgh main racing kete tu 🙂
    (yang dialog, ingat aku pompuan x leh racing ker 🙂 )

    ahakss..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.