Glamorous Travel Blogger

My Saving For Euro Trip

MrJocko Instagram

Generate Income From Shutterstock

Click Here

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

Aku ni jenis mata selalu gatal-gatal. Bukan aku yang gatal yer. Ini nak cerita pasal Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa. Ramai sangat yang tanya dan nak dapatkan kepastian.

Bila kita gatal mata, dah banyak kali ke Klinik. Asyik-asyik doktor di klinik akan beri ubat titisan air macam Eye-Mo. Titisan air ubat untuk dititiskan ke dalam mata jika gatal. Selalunya kata doktor, itu mungkin allergik akibat makan seafood atau pun habuk-habuk yang berterbangan disekitar kita.

Sebenarnya, aku risau aku ni kena penyakit Resdung yang teruk jer…

Dah itu nasihat doktor, aku percaya jer la apa yang di nasihatkan. So, aku pakai la ubat mata ni. Time mata aku rasa macam gatal je, aku titiskan cecair ni ke dalam mata.

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

 

Masalah skang, dah masuk bulan puasa. Ada yang cakap boleh batalkan puasa, kalau titiskan ubat ke dalam mata. So, aku gigih la meng’google’ carik info. Skali terjumpa blog saudara ini  http://munajjat.blogspot.com/ Setelah membaca apa yang ditulis, aku kini yakin, titis air ubat mata tidak membatalkan puasa.

Sila baca yer…

1. Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (may Allaah have mercy on him) said: There is nothing wrong with a fasting person using kohl, or putting drops in his eyes, or putting drops in his ears; even if he notices the taste of that in his throat, that does not invalidate his fast, because it is not food or drink, and is not like food or drink. The evidence forbids eating and drinking, and that does not include things that are not like food or drink. What we have mentioned is the view favoured by Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (may Allaah have mercy on him) and it is the correct view

2. Adapun mata adalah tidak termasuk dalam apa yang dikatakan rongga itu, demikian dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitabnya Raudhah at-Thalibin. Dari hal yang demikian, maka memasukkan sesuatu ke mata dengan sengaja seperti memakai contact lens di kelopak mata ketika berpuasa itu tidak membatalkan puasa.

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

Begitu juga menitiskan air titik mata pada mata ketika berpuasa kecuali jika diyakini benda (‘ain) cecair yang dititikkan itu masuk melalui lubang yang ada pada mata itu, dan sampai ke kerongkong, maka apabila benda itu ditelan, batal puasanya. Jika diludahkannya tidaklah membatalkan puasanya. Tetapi jika yang sampai ke kerongkong itu hanya rasanya bukan benda cecair itu, walaupun ditelan tidaklah membatalkan puasanya, kerana rasa itu dinamakan benda (‘ain). Hal ini diqiyaskan pembicaraan ulama tentang memakai celak mata ketika berpuasa.

MrJocko.com

Similar posts
  • Review Angel Spa KL Publika Urutan 4 Bintang Ha... Publika lokasi shopping complex dekat dengan pusat bandar Kuala Lumpur. Ramai yang anggap ia lokasi elit dan mahal. Tetapi, ramai tidak tahu ada servis urutan Spa bertaraf 4 Bintang dengan harga bermula dari RM88 untuk 2 jam urutan. MrJocko kali ini membuat review Angel Spa KL Publika Urutan 4 Bintang Harga Berbaloi. Angel Spa Publika [...]
  • MrJocko Find Your New PC Love Anjuran Microsoft... Musim cuti panjang kini kembali. Biasanya dihujung tahun seperti ini, ramai yang merancang untuk membeli hadiah kepada yang tersayang. Tidak kurang juga, mereka yang mencari ‘komputer peribadi’ yang baru untuk dihadiahkan atau kegunaan sendiri. Minggu lepas, MrJocko hadiri satu sesi bersama blogger dan media  dalam majlis Find Your New PC Love Anjuran Microsoft Malaysia. Microsoft [...]
  • Game-Onz U Mobile Pakej Data Prabayar Tanpa Had U Mobile telah mengumumkan pakej terbaru bersifat ‘add-on’ untuk pelanggan prabayar mereka. Ia lebih kepada pelanggan mereka yang Kaki Game. Di kenali sebagai Game-Onz, ia membolehkan pelanggan untuk menjadikan pelan prabayar mereka ke dalam hotspot WiFi mudah alih untuk bermain permainan dalam talian dengan ‘kelebihan’ data tanpa had. Inilah Game-Onz U Mobile Pakej Data Prabayar Tanpa Had. [...]
  • Pelancaran Kuala Lumpur Bike Week 2016 Edisi Ke... Siapa sangka, acara tahunan untuk mat motor di Malaysia kini memasuki tahun ke sembilan. MrJocko baru sahaja selesai bersama-sama dalam Pelancaran Kuala Lumpur Bike Week 2016 Edisi Ke-9 di Restoran Saloma Bistro, MaTic Kuala Lumpur. Acara tahunan anjuran Red Garage Enterprise ini nampaknya semakin terkenal. Kuala Lumpur Bike Week 2016 atau KLBW2016 akan berlangsung pada 16 [...]
  • Wonderful Indonesia Travel Pass Oleh Garuda Ind... Wonderful Indonesia Travel Pass adalah produk pas perjalanan yang menyediakan kesederhanaan dan harga yang berpatutan untuk anda, pengembara untuk perjalanan di seluruh destinasi Indonesia. Wonderful Indonesia Travel Pass Oleh Garuda Indonesia Airlines. Ia tawaran terbaik untuk semua. Anda boleh menikmati tawaran eksklusif dari Garuda Indonesia Airlines ini dengan penjimatan harga sehingga 30% untuk perjalanan tidak terhad ke [...]

2 Comments

  1. izzatir izzatir
    18/08/2011    

    thanks for the information. now, i feel more cenfident to drop an eye-mo in my eyes in fasting. May Allah bless U. salam.

  2. izzatie izzatie
    18/08/2011    

    thanks for the information. now, i feel more cenfident to drop an eye-mo in my eyes in fasting. May Allah bless U. salam.

Leave a Reply

Follow MrJocko


Adsense

MrJocko Fanpage

MrJocko Twitter

MrJocko Archives

Travel Blogger Stats