Glamorous Travel Blogger

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

Aku ni jenis mata selalu gatal-gatal. Bukan aku yang gatal yer.

Dah banyak kali ke Klinik. Asyik-asyik doktor di klinik akan beri ubat titisan air macam Eye-Mo. Titisan air ubat untuk dititiskan ke dalam mata jika gatal. Selalunya kata doktor, itu mungkin allergik akibat makan seafood atau pun habuk-habuk yang berterbangan disekitar kita.

Sebenarnya, aku risau aku ni kena penyakit Resdung yang teruk jer…

Dah itu nasihat doktor, aku percaya jer la apa yang di nasihatkan. So, aku pakai la ubat mata ni. Time mata aku rasa macam gatal je, aku titiskan cecair ni ke dalam mata.

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

 

Masalah skang, dah masuk bulan puasa. Ada yang cakap boleh batalkan puasa, kalau titiskan ubat ke dalam mata. So, aku gigih la meng’google’ carik info. Skali terjumpa blog saudara ini  http://munajjat.blogspot.com/ Setelah membaca apa yang ditulis, aku kini yakin, titis air ubat mata tidak membatalkan puasa.

Sila baca yer…

1. Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (may Allaah have mercy on him) said: There is nothing wrong with a fasting person using kohl, or putting drops in his eyes, or putting drops in his ears; even if he notices the taste of that in his throat, that does not invalidate his fast, because it is not food or drink, and is not like food or drink. The evidence forbids eating and drinking, and that does not include things that are not like food or drink. What we have mentioned is the view favoured by Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (may Allaah have mercy on him) and it is the correct view

2. Adapun mata adalah tidak termasuk dalam apa yang dikatakan rongga itu, demikian dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitabnya Raudhah at-Thalibin. Dari hal yang demikian, maka memasukkan sesuatu ke mata dengan sengaja seperti memakai contact lens di kelopak mata ketika berpuasa itu tidak membatalkan puasa.

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

Begitu juga menitiskan air titik mata pada mata ketika berpuasa kecuali jika diyakini benda (‘ain) cecair yang dititikkan itu masuk melalui lubang yang ada pada mata itu, dan sampai ke kerongkong, maka apabila benda itu ditelan, batal puasanya. Jika diludahkannya tidaklah membatalkan puasanya. Tetapi jika yang sampai ke kerongkong itu hanya rasanya bukan benda cecair itu, walaupun ditelan tidaklah membatalkan puasanya, kerana rasa itu dinamakan benda (‘ain). Hal ini diqiyaskan pembicaraan ulama tentang memakai celak mata ketika berpuasa.

MrJocko.com

Comments

comments

Similar posts
  • Koleksi Transformers Autobots Rollout Di 1 Utam... Koleksi Transformers Autobots Rollout Di 1 Utama Shopping Centre Sebut saja Autobots, anda mungkin akan terfikir sesuatu. Ya, sekumpulan robot yang berpihak kepada kebaikkan dalam satu kumpulan besar Transformers. MrJocko lahir di zaman TRANSFORMERS, dimana ikoniknya bermula generasi robot ini sebagai satu siri komik pada 1980-an sebelum berkembang menjadi satu siri televisyen animasi yang menggambarkan [...]
  • Fremantle Markets Shopping Souvenirs Di Perth Tempat nak beli barang cenderahati atau souvenirs di Perth, anda boleh ke Fremantle Markets. Kat Fremantle Markets ni memang terkenal dikalangan penduduk tempatan dan pelancong sebagai satu lokasi tumpuan ramai pada setiap hari. Kalau memandu ke sini, ada beberapa tempat untuk anda letakkan kereta, tetapi perlu berhati-hati kerana beberapa ruang parkir di sebelah Fremantle Markets [...]
  • Jam Pintar Tencent QQ Watch Pantau Keselamatan ... Sebagai seorang ibu bapa, harta yang paling berharga ialah anak-anak. Sebab itu bila MrJocko dijemput untuk sama-sama dalam pelancaran Jam Pintar (Smartwatch) terbaru dari Tencent, ia satu yang MrJocko tunggu-tunggu. Kini, di Malaysia, ibu bapa boleh menggunakan Jam Pintar Tencent QQ Watch untuk memantau keselamatan anak-anak ketika mereka berada jauh dari penjaga.  Samada mereka ke [...]
  • Hard Rock Cafe’s World Burger Tour Malays... Hard Rock Cafe lokasi di Malaysia, Singapura dan Thailand meraikan permulaan musim burger dengan menu baru dengan mempamerkan Burgers Legenda tempatan dan citarasa antarabangsa di restoran Hard Rock Cafe seluruh dunia sebagai sebahagian daripada menu World Burger Tour yang baru. Ini ialah  sebagai satu inisiatif Hard Rock International menu edisi terhad yang boleh didapati dari sekarang hingga [...]
  • Kempen Move Young Dengan Susu Anlene MoveMax Fonterra Brands Malaysia, telah melancarkan kempen di seluruh negara untuk membantu rakyat Malaysia untuk sentiasa sihat. Sebab itu, kempen ‘Move Young’ dengan Susu Anlene MoveMax dilancarkan dengan meriahnya. Ini adalah bersempena dengan pengenalan susu Anlene terbaru dengan MoveMax™ yang mempunyai Kalsium, Kolagen dan Protein untuk kesihatan tulang, sendi dan otot. Mr Jose Miguel Porraz Lando, Pengarah Urusan Fonterra Brands [...]

2 Comments

  1. izzatir izzatir
    18/08/2011    

    thanks for the information. now, i feel more cenfident to drop an eye-mo in my eyes in fasting. May Allah bless U. salam.

  2. izzatie izzatie
    18/08/2011    

    thanks for the information. now, i feel more cenfident to drop an eye-mo in my eyes in fasting. May Allah bless U. salam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Adsense

MrJocko Fanpage

MrJocko Instagram

MrJocko Twitter

MrJocko Archives

Alexa Rank

Stats