Glamorous Travel Blogger

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

Aku ni jenis mata selalu gatal-gatal. Bukan aku yang gatal yer.

Dah banyak kali ke Klinik. Asyik-asyik doktor di klinik akan beri ubat titisan air macam Eye-Mo. Titisan air ubat untuk dititiskan ke dalam mata jika gatal. Selalunya kata doktor, itu mungkin allergik akibat makan seafood atau pun habuk-habuk yang berterbangan disekitar kita.

Sebenarnya, aku risau aku ni kena penyakit Resdung yang teruk jer…

Dah itu nasihat doktor, aku percaya jer la apa yang di nasihatkan. So, aku pakai la ubat mata ni. Time mata aku rasa macam gatal je, aku titiskan cecair ni ke dalam mata.

Hukum Titiskan Ubat Mata di Bulan Puasa

 

Masalah skang, dah masuk bulan puasa. Ada yang cakap boleh batalkan puasa, kalau titiskan ubat ke dalam mata. So, aku gigih la meng’google’ carik info. Skali terjumpa blog saudara ini  http://munajjat.blogspot.com/ Setelah membaca apa yang ditulis, aku kini yakin, titis air ubat mata tidak membatalkan puasa.

Sila baca yer…

1. Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (may Allaah have mercy on him) said: There is nothing wrong with a fasting person using kohl, or putting drops in his eyes, or putting drops in his ears; even if he notices the taste of that in his throat, that does not invalidate his fast, because it is not food or drink, and is not like food or drink. The evidence forbids eating and drinking, and that does not include things that are not like food or drink. What we have mentioned is the view favoured by Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (may Allaah have mercy on him) and it is the correct view

2. Adapun mata adalah tidak termasuk dalam apa yang dikatakan rongga itu, demikian dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitabnya Raudhah at-Thalibin. Dari hal yang demikian, maka memasukkan sesuatu ke mata dengan sengaja seperti memakai contact lens di kelopak mata ketika berpuasa itu tidak membatalkan puasa.

Begitu juga menitiskan air titik mata pada mata ketika berpuasa kecuali jika diyakini benda (‘ain) cecair yang dititikkan itu masuk melalui lubang yang ada pada mata itu, dan sampai ke kerongkong, maka apabila benda itu ditelan, batal puasanya. Jika diludahkannya tidaklah membatalkan puasanya. Tetapi jika yang sampai ke kerongkong itu hanya rasanya bukan benda cecair itu, walaupun ditelan tidaklah membatalkan puasanya, kerana rasa itu dinamakan benda (‘ain). Hal ini diqiyaskan pembicaraan ulama tentang memakai celak mata ketika berpuasa.

 

MrJocko.com

Similar posts
  • Tips Travel Bajet Ke Hong Kong Ada ramai yang bertanya tentang trip MrJocko ke Hong Kong pada bulan Disember 2016 yang lepas. Antara banyak-banyak soalan, MrJocko nak kongsi Tips Travel Bajet ke Hong Kong cara MrJocko berdasarkan pengalaman trip ke sana selama 4 hari 3 malam. Ia satu trip yang agak menarik dan sebenarnya ada banyak pakej travel bajet ke Hong [...]
  • Hard Rock Cafe The Peak Hong Kong Mes... Mencari Hard Rock Cafe The Peak di Hong Kong tidak la susah sangat kerana lokasi HRC ini terletak di dalam bangunan Peak Tower Hong Kong. Cuma kalau nak ke sini, anda kena mendaki hingga sampai ke puncak. Semestinya, lokasi di The Peak Hong Kong memang menjadi tumpuan ramai pelancong, lagi senang nak ke sini. Ruang [...]
  • Tramways Di Hong Kong Island Memang B... Tramways di Hong Kong antara ‘trademark’ yang perlu anda cuba kalau bercuti ke Hong Kong. Tram yang memang terkenal sejak tahun 1920an ini masih lagi menjadi pengangkutan utama di Hong Kong Island (sebelah pulau) dan menjadi pengangkutan utama rakyat Hong Kong. Antara rahsia yang masih lagi mempopularkan servis Tram di Hong Kong ini ialah kerana [...]
  • Iceland Menjadi Pilihan Pelancong Tah... Mungkin ramai antara pengembara yang sudah sampai ke Iceland. Beberapa tahun ini, banyak dikongsikan gambar-gambar indah percutian ke Iceland, termasuk gambar indah cahaya Aurora yang memang memukau sesiapa sahaja yang melihatnya. Mungkin, sebab ini antara ramai pelancong ingin melancong ke Iceland. Kenapa Iceland Menjadi Pilihan Pelancong Tahun 2016? Ramai yang berpendapat sebelum ini, Iceland antara pilihan [...]
  • Temui VIP Selebriti Di Madame Tussaud... Teruja dengan Hong Kong, anda akan lebih teruja jika berpeluang ke Madame Tussauds Hong Kong. Dengan lebih 100 patung lilin ‘umpama manusia’ sangat hidup, Madame Tussauds Hong Kong menyampaikan keseronokan dan pengalaman selebriti secara interaktif di mana semua orang boleh bergambar, selfie, wefie atau beraksi bersama bintang pujaan mereka samada VVIP, Ahli Sukan, Tokoh atau [...]

2 Comments

  1. izzatir izzatir
    August 18, 2011    

    thanks for the information. now, i feel more cenfident to drop an eye-mo in my eyes in fasting. May Allah bless U. salam.

  2. izzatie izzatie
    August 18, 2011    

    thanks for the information. now, i feel more cenfident to drop an eye-mo in my eyes in fasting. May Allah bless U. salam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Sponsor

MrJocko Fanpage

MrJocko Instagram

MrJocko Twitter

MrJocko Archives

My Stats

Travel Blogs
blog directory Kedai Backlink,Backlink Percuma