10 Tempat Wajib Lawat Di Tokyo Tempat Menarik

Tokyo sememangnya lokasi yang menjadi pilihan ramai untuk destinasi percutian mereka. Ibu kota Jepun ini memang terkenal sejak tahun 80-an lagi dan kini menjadi salah satu bandaraya paling diminati seluruh dunia. Selain dari kota fesyen, ada banyak tempat menarik di Tokyo, lokasi tempat wajib lawat di Tokyo.

Kotaraya Tokyo yang moden dan besar ini menjadi satu bandaraya terbaik di dunia serta menawarkan banyak tempat yang menarik untuk anda terokai samada bersama keluarga, rakan-rakan atau percutian bersama rakan sekerja.

Pakej Melancong Ke Jepun dengan Abra Travel

Tempat Wajib Lawat Di Tokyo

Tempat Wajib Lawat Di Tokyo
Tempat Wajib Lawat Di Tokyo

1. Ueno 

Ueno (上 野?) Adalah sebuah daerah di Tokyo, Taito Ward, paling dikenali sebagai nama Ueno Park. Ueno juga pusat kepada beberapa laman budaya terbaik di Tokyo, termasuk Muzium Tokyo Negara, Muzium Seni Barat dan Muzium Alam Semula Jadi dan Sains, dan juga dewan konsert awam yang utama. Banyak kuil-kuil Buddha di kawasan itu, termasuk kuil Bentendo khusus kepada dewi Benzaiten, di sebuah pulau di Shinobazu Pond.

Berdekatan adalah Ueno Toshogu, sebuah kuil Shinto untuk Tokugawa Ieyasu. Berhampiran Muzium Negara Tokyo terdapat Perpustakaan Antarabangsa Kesusasteraan Kanak-kanak. Di selatan stesen adalah Ameya-Yokocho, sebuah pasar jalanan ‘market’ yang kini semakin muncul selepas Perang Dunia II. Kalau untuk shopping pakaian, kasut dan beberapa barangan fesyen lelaki, Ameya-Yokocho Market antara lokasi yang sesuai.

Tempat Menarik di Tokyo : Ameya Yokocho
Ameya Yokocho Ueno

2. Odaiba

Odaiba (お 台 場?) Adalah sebuah pulau buatan yang besar di Tokyo Bay, Jepun. Odaiba merentasi Jambatan Rainbow dari pusat bandar Tokyo. Ia pada mulanya dibina untuk tujuan pertahanan pada 1850-an, secara dramatik berkembang pada abad ke-20-an sebagai daerah pelabuhan, dan telah dibangunkan sejak tahun 1990-an sebagai kawasan komersial, kediaman dan percutian utama. Odaiba, bersama-sama dengan Minato Mirai 21 di Yokohama, adalah dua tempat sahaja di kawasan Greater Tokyo Metropolitan di mana laut boleh diakses, dan tidak tersumbat dengan industri dan pelabuhan kawasan. 

Daiba (台 場?) Secara rasmi merujuk kepada satu daerah pembangunan pulau di Minato Ward. Nama Odaiba biasanya [yang?] Digunakan untuk merujuk kepada keseluruhan Tokyo Center City Waterfront Menengah (東京 臨海 副 都 心 Tokyo Rinkai Fukutoshin?) Yang merangkumi Ariake dan Aomi daerah Koto Ward dan daerah Higashi-Yashio daripada Shinagawa Ward.

Kat sini ada beberapa lokasi yang boleh anda lawat termasuk Gundam Square, Fuji Television dan shopping mall.

Tempat Menarik di Tokyo

3. Harajuku

Harajuku (原宿) adalah sebuah daerah di Shibuya, Tokyo, Jepun.

Harajuku adalah nama yang biasa diberikan kepada kawasan bermula dari Stesen Harajuku sekitar Omotesando. Yang paling popular di Harajuku ialah seperti Takeshita Street dan Cat Street sehingga ke kawasasan Sendagaya di utara dan ke Shibuya di selatan. 

Harajuku dikenali di peringkat antarabangsa sebagai pusat budaya remaja Jepun dan fesyen. [2] Membeli-belah dan tempat makan termasuk banyak kecil, berorientasikan belia, butik bebas dan kafe, tetapi kejiranan juga menarik banyak kedai-kedai rantaian besar antarabangsa dengan pengawal barangan mewah mewah meluas diwakili bersama Omotesando.

Stesen Harajuku di Yamanote Line JR Timur dan Meiji-Jingumae ‘Harajuku’ bertindak sebagai pintu masuk ke tarikan tempatan seperti Makam Meiji, Yoyogi Park dan Yoyogi National Gymnasium. Sebab itu, ia menjadikan Harajuku dan sekitarnya salah satu destinasi yang paling popular di Tokyo samada pelancong domestik dan pelancong antarabangsa.

travel blogger malaysia

4. Shibuya

Shibuya (渋 谷 区 Shibuya-ku?) Adalah sebuah wad khas di Tokyo, Jepun.

Pada 2008, ia mempunyai penduduk dianggarkan 208.371 dan kepadatan penduduk 13.540 orang per km ². Jumlah kawasan adalah 15.11 km².

Nama “Shibuya” juga digunakan untuk merujuk kepada kawasan beli-belah yang mengelilingi Stesen Shibuya, salah satu stesen kereta api paling sibuk di Tokyo. Kawasan ini dikenali sebagai salah satu pusat fesyen Jepun, terutamanya bagi orang-orang muda, dan sebagai kawasan hiburan malam.

5. Shinjuku

Shinjuku (新宿 区) adalah sebuah lokasi terkenal di Tokyo Metropolis, Jepun. Ia adalah pusat perdagangan dan pentadbiran utama, menempatkan stesen kereta api paling sibuk di dunia (Shinjuku Station) dan Bangunan Kerajaan Metropolitan Tokyo, pusat pentadbiran bagi kerajaan Tokyo. Sehingga 2015, Shinjuku mempunyai penduduk dianggarkan 337.556 dan kepadatan penduduk 18.517 orang per km ². Jumlah kawasan adalah 18.23 km²

Tempat Wajib Lawat Di Tokyo
Tempat Wajib Lawat Di Tokyo : Shibuya Crossing

6. Akihabara

Akihabara (秋葉原) adalah sebuah daerah di wad Chiyoda di Tokyo, Jepun. Nama Akihabara adalah nama pendek dari nama asal Akibagahara (秋葉 が 原, “Bidang daun musim luruh”), yang akhirnya datang daripada Akiba (ア キ バ), Yang dinamakan sempena dewa api mengawal sebuah kuil memadam kebakaran dibina selepas kawasan itu telah dimusnahkan oleh api dalam tahun 1869. 

Akihabara mendapat nama samaran Bandar Elektrik Akihabara (秋葉原 電 気 街 Akihabara Denki Gai?) Tidak lama selepas Perang Dunia II untuk menjadi pusat membeli-belah utama untuk barangan rumah elektronik dan pasaran gelap selepas perang. Pada masa kini, Akihabara dianggap oleh banyak untuk menjadi sebuah pusat budaya Otaku dan kawasan beli-belah untuk permainan video, anime, manga, dan barang-barang komputer. Ikon dari anime dan manga popular yang dipamerkan di kedai-kedai di kawasan itu, dan banyak kafe pembantu rumah yang terdapat di seluruh daerah.

7. Asakusa

Asakusa (浅 草) adalah sebuah daerah di Taito, Tokyo, Jepun, terkenal dengan Senso-ji, kuil Buddha yang berdedikasi untuk bodhisattva Kannon itu. Terdapat beberapa kuil lain di Asakusa, serta pelbagai festival tradisional yang biasanya dijalankan di sekitar Asakusa. 

Di hadapan Kuil ini, ada banyak lokasi gerai menjual barangan kraf dan cenderamata produk dari Jepun untuk pilihan pelancong ke Asakusa. 

Untuk yang suka teroka Asakusa, anda boleh menaiki Beca Jepun dengan kos Yen 3,000 untuk perjalanan selama 10 minit.

8. Ginza

Ginza (銀座) adalah sebuah daerah Chuo, Tokyo, yang terletak di selatan Yaesu dan Kyobashi, barat Tsukiji, timur Yurakucho dan Uchisaiwaichō, dan utara Shinbashi.

Ginza Street memang terkenal dengan produk mewah dan premium. Ia adalah kawasan membeli-belah mewah popular di Tokyo, dengan banyak kedai-kedai yang terkenal di berjenama antarabangsa, butik, restoran dan kedai kopi yang terletak di sekitarnya.

Ginza diiktiraf oleh banyak pihak sebagai salah satu daerah membeli-belah paling mewah di dunia, dengan sebab itu, ia kini menjadi tarikan eksklusif kepada pengunjung dan pelanggan golongan berada dari seluruh dunia.

Tempat Wajib Lawat Di Tokyo

9. Roppongi

Sudah pasti ini satu lagi Tempat Wajib Lawat Di Tokyo. Roppongi (六 本 木) adalah sebuah daerah di Minato, Tokyo, Jepun, terkenal sebagai pusat kepada kawasan Roppongi Hills, golongan orang-orang kaya dan tempat aktiviti kelab malam yang aktif. Banyak kedutaan asing ada terletak di Roppongi.

Kehidupan malam di sini memang popular dengan penduduk tempatan dan pelancong asing. Tapai untuk anda yang suka kan koleksi Hard Rock Cafe, anda boleh ke Outlet Hard Rock Cafe Tokyo yang terletak di Roppongi Hills ini.

Tempat Wajib Lawat Di Tokyo

10. Nippori

Nippori (日暮 里 駅) adalah sebuah stesen pertukaran keretapi utama di Arakawa, Tokyo, Jepun. Disini ada banyak kedai-kedai yang menjual tekstil kain baju yang bermutu tinggi dari seluruh Jepun. Sebab itu, Nippori terkenal dengan gelaran Kota Kain Nippori Textile. 

Di sini ada boleh membeli banyak jenis kain jenis cotton dan pelbagai jenis lagi dengan harga yang murah dan berpatutan. Jika anda seorang yang sukakan fesyen dan boleh menjahit, Nippori Textile adalah lokasi wajib anda singgah.

Memandangkan Tokyo sememangnya ada banyak destinasi Tempat Wajib Lawat Di Tokyo dan punyai banyak lagi tarikan istimewa, MrJocko syorkan anda membuat research duhulu sebelum melancong ke Tokyo. Ini kerana, dengan perancangan yang baik, anda akan memaksimakan masa percutian anda di Tokyo dengan mengunjungi lokasi Tempat Wajib Lawat Di Tokyo menurut pilihan anda sendiri.

Selamat melancong ke Tempat Wajib Lawat Di Tokyo, Jepun.

Boleh juga baca di sini https://www.jnto.go.jp

6 Comments on “10 Tempat Wajib Lawat Di Tokyo Tempat Menarik”

  1. Assalamualaikum bro. seronok tgk tempat yg bro jalan2 ni. penerangan bro tentang tpt2 ni pon menarik dan info yg bagus utk newbie ke sana.
    Bro, boleh tak share sikit cara nak gunakan train kat sana yg mudah access ke 6-7 tempat attraction tu??
    Saya adalah buat checklist tpt2 nak kesana tp pening study train. maybe bro dapat membantu. thank you.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.