Lobster Shack Restoran Udang Kara Murah Terkenal Di Western Australia

Hits: 7313

Sebelum ini pernah dengan Lobster Shack Restoran Udang Kara Murah Terkenal Di Western Australia, tetapi tidak ambil peduli. Kali ini, bila tiba di Pinnacles Holiday Park Cervantes, ada suggestion mengatakan, ‘rugi’ kalau tak singgah makan di Restoran Lobster Shack. Udang Kara (Lobster) di sini antara lobster yang terbaik dan ia dimasak segar dari laut untuk pelanggan mereka.

Lobster Shack Australia wins Bronze medal for Tourist Attraction and Excellence in Food Tourism at the 2013 Western Australian Tourism Awards!! Located on the beach front in Cervantes, just 17km from the famous “Pinnacles National Park”, the lobster processing factory offers the complete lobster experience from lobster pot to cooking pot!Based on the shores of the coral coast the Lobster Shack is a two hour coastal drive north of Perth, Western Australia. We are a family owned lobster processing operation that specialises in the elusive Western Rock Lobster.

The Lobster Shack provides a close up encounter with the most valued single species fishery in Australia; the Western Rock Lobster. Jump on board our latest member of the family fishing fleet, the “Shack Attack.” The state of art lobster fishing vessel enables our visitors to experience a day in the life of a lobster fishermen. Once back at shore , see how the lobsters are processed in the factory and packaged up to be sent LIVE to destinations all over the world.

Lobster Shack Restaurant

Lobster Shack Australia Restaurant

Kami bernasib baik, sebab Restoran Lobster Shack di Cervantes ini hanya sekitar 500 meter dari tapak penginapan kami. Walaupun lokasi pekan kecil seperti Cervantes ini tidak la besar, sekitar 500 penduduk sahaja dengan kemudahana asas yang agak lengkap, ia punyai pusat pendaratan makanan laut, khususnya lobster yang sangat berkualiti. Mungkin sebab itu juga, harga lobster di sini jauh lebih murah berbanding tempat lain.

Memandangkan kami hanya 2 dewasa, 2 kanak-kanak dan seorang bayi, MrJocko memesan 1 set Lobster dan Fish & Chips. Harga set Lobster Saiz ‘A’ cuma AUD33 dan Fish & Chips untuk normal saiz cuma AUD10 sahaja. Total cuma AUD43 dan kami boleh makan kenyang untuk 5 orang. Murah kan???

Lobster Shack Restoran Udang Kara Murah Australia

Lobster Shack Australia Restaurant Lobster Shack Australia Restaurant

Lobster Shack Australia Restaurant
Lobster Shack Australia Restaurant

Lobster Shack Cervantes Australia 04 Lobster Shack Cervantes Australia 05

Sebenarnya di sini ada lagi aktiviti lain yang boleh anda buat seperti ‘Tours’ melihat cara mereka bekerja dari pendaratan Lobster sehingga ke proses pengasingan lobster mengikut saiz. Kalau anda bernasib baik, anda boleh lihat cara mereka memasak makanan laut ini di dapur khas. Untuk tours di Lobster Shack, setiap seorang dikenakan bayaran AUD10.

Tidak hanya lobster, di sini ada banyak menu makanan laut lain seperti Udang, Ketam, Sotong, Ikan Siakap dan pelbagai jenis lagi. Boleh dikatakan restoran ini menyediakan menu makanan premium tetapi dengan harga yang sangat murah berbanding di Perth.

Lobster Shack Australia Restaurant Lobster Shack Australia Restaurant

Memandangkan kami yang terawal, cepat jer makanan kami sampai. Hidangan memang segar. Udang kara diambil dari aquarium khas, dipotong dua dan di grill. Itu sahaja. Wah!!! Mudah nya.

Bila siap, ia diletakkan di dalam bekas dan dihidangkan bersama kentang dan salad. Nampak macam biasa, tetapi bila makan, rasa manis dari lobster memang sedap. terasa kemanisan dan ‘juice’ dari lobster yang memang segar. Ya  Allah!!! sedapnya…

Terpancar kegembiraan dan kepuasan dari mata wife dan anak-anak. Syukur rezeki kami sempat merasa nikmat makan sedap lobster seperti ini di Restoran Lobster Shack Australia. 

Lobster Shack Australia Restaurant Lobster Shack Australia Restaurant Lobster Shack Australia Restaurant

Sebab rasa sedap sangat, MrJocko terpaksa habiskan sisa-sisa yang ada. Tak nak lah membazir :). Lagipun selepas ini nak drive jauh. Bayangkan dari Cervantes ke Perth dalam 200km dan dari Perth menuju ke Bunbury dalam 100km. Ada 300km lagi yang kami perlu lalui untuk perjalanan melancong ke Perth bersama keluarga. Semoga dipermudahkan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.