Royal Palace Museum of Royal Antiquities Di Hue Vietnam

Hits: 506

Pertama kali sampai di bandar Hue, nampak macam tak ada apa-apa yang menarik. Tetapi selepas kami mencuba pengalaman naik bot menyusur ke Perfume River, kami kemudiannya ke destinasi paling popular di sini iaitu Royal Palace Museum of Royal Antiquities Di Hue Vietnam.

Istana Raja yang menjadi kemegahan masyarakat di Hue Vietnam ini memang patut menjadi destinasi wajib lawat kalau ke Vietnam. Ada banyak kisah dan sejarah disebalik pembinaan Istana dan Kota ini.

Museum of Royal Antiquities Di Hue Vietnam

Royal Palace Museum of Royal Antiquities Di Hue Vietnam

 

Mengikut sejarah negara Vietnam, pada 24 Ogos 1923 King Khai Dinh (1916-1925) mengeluarkan perintah menubuhkan Muzium Khai Dinh. Tujuan penubuhan muzium ini bertujuan untuk menyimpan khazanah negara Vietnam melalui kerja-kerja seni halus, aktiviti-aktiviti sosial, ritual, peristiwa politik dan kehidupan masyarakat Vietnam.

Muzium DiRaja Antikuiti (Museum of Royal Antiquities) Hue kini di bawah pentadbiran Pusat Konservasi Monumen Hue (Hue Monuments Conservation Centre). Hasilnya ia telah memelihara dan memaparkan hampir 10,000 barangan antik yang berkaitan dengan kehidupan semasa Dinasti Nguyen (1802-1945). Bilik pameran utama adalah Long An Palace, yang dianggap sebagai salah satu yang paling indah, istana sedia ada Viet Nam.

 

museum of royal antiquities hue museum of royal antiquities hue

 

Dari luar Royal Palace ini, ada 9 Meriam yang menjadi tarikan pelancong. Ia dikatakan antara meriam yang pernah digunakan semasa perang di Vietnam dan dijumpai pada tahun 1803.

Long An Palace terletak di kawasan seluas 6,330m², bilik pameran utamanya untuk barang antik adalah 1,200m². Di sini terdapat 16 koleksi tipikal item yang dipaparkan di dalam dan di luar Istana. Ia termasuk banyak kraftangan berharga seni halus di Hue Vietnam objek seperti barangan gangsa, set dahan pokok emas dan daun jed, set barangan kayu bertatahkan dengan ibu mutiara atau dicat dengan lakuer merah dipotong dengan emas, dan antik tembaga yang dibuat oleh tukang-tukang Hue.

Long An Palace telah dibina di bawah zaman Raja Thieu Tri (1841-1847). Ia terdiri daripada tujuh petak dan dua lampiran ditambah 128 tiang diperbuat daripada kayu berharga. Seluruh bahagian-bahagian kayu yang diukir dengan pemandangan yang indah, empat haiwan suci (naga, singa, kura-kura dan phoenix) dan lebih daripada 1,000 puisi dalam skrip Cina.

Antaranya, terdapat dua puisi terdiri oleh Raja Thieu Tri, masing-masing mempunyai 56 kata-kata dan terukir dalam bentuk angka lapan tanda yang bertukar kepada 64 ayat tujuh dan lima perkataan yang berbeza.

 

museum of royal antiquities hue museum of royal antiquities hue museum of royal antiquities hue museum of royal antiquities hue museum of royal antiquities hue

Note : Gambar diambil menggunakan kamera Sony RX100 Mark4 #RX100M4

Ada yang mengenali kawasan ini sebagai Imperial City of Hue. Kawasannya agak luas yang mana sebelum ini menempatkan penempatan Golongan DiRaja, Istana, Bangsawan serta penempatan tentera yang berkhidmat untuk raja Vietnam.

Susunan penempatan Imperial City of Hue ini agak teratur dengan dikelilingin oleh longkang besar diluarnya serta tebing tembok yang tinggi untuk tujuan perlindungan kawasan Imperial City jika diserang musuh.

 

museum of royal antiquities hue museum of royal antiquities hue

 

Royal Palace Museum of Royal Antiquities 

Secara peribadi, jika anda seorang peminat sejarah atau pengembara, sudah pasti Royal Palace Hue ini antara destinasi wajib lawat kalau ke Vietnam. Ada beberapa sejarah yang mungkin menarik perhatian korang, termasuk sejarah King Khai Dinh yang memerintah dalam masa yang agak singkat, lebih kurang 9 tahun sahaja.

Berbaloi habiskan masa separuh hari di sini melihat kesan dari sejarah lama Hue. Boleh tengok tinggalan kesenian dan binaan tradisional Vietnam yang mempunyai ciri-ciri pengaruh senibina dari China.

Kalau nak ke sini, boleh ambik pakej ke Da Nang dahulu kemudian baru ke Hue. Nak tahu apa yang menarik sekitar Da Nang dan Hue boleh baca di sini http://www.mrjocko.com/2015/07/apa-tempat-yang-menarik-di-da-nang-vietnam.html

 

museum of royal antiquities hue museum of royal antiquities hue

 

Info dari laman web http://www.vietnamtourism.info/fascination/culture/pagodas-temples-towers-churches-tombs/hue-royal-antiquities-museum.htm#.WS1K5saB3BI

Info Tentang Istana Long An

Long An Palace adalah sebuah muzium yang berharga, yang memaparkan puisi dan lukisan kerja-kerja, koleksi keping sastera, rujukan sejarah dan cerita-cerita, pemikiran alam dan peraturan yang ditetapkan oleh Raja Minh Mang (1820-1840), Raja Thieu Tri (1841-1847 ) dan King Tu Duc (1847-1883).

Istana ini adalah gabungan indah seni bina, puisi dan lukisan yang ditunjukkan dengan jelas melalui ukiran pada kayu. Hasil seni dan alat untuk raja-raja Nguyen dan keluarga diraja telah dibuat oleh tukang-tukang Vietnamese mahir dengan bahan-bahan seperti emas, perak, jed, gading, kaca, batu, kayu, kulit, kain, kertas, buluh, rotan dan terra cotta. Di samping itu, 80 objek daripada Cham orang etnik mendapati pada tahun 1927 di O dan kawasan Ly dan modal purba Tra Kieu dianggap objek berharga di Timur Jauh dan di seluruh dunia.

Di dalam istana, terdapat skrin lipatan dilukis oleh pelukis Kolej Indochina Seni Halus 70 tahun yang lalu. Ia telah diukir dan dicat dengan gambar-gambar 78 wanita Hue memakai Ao Dai dengan reka bentuk yang berbeza dan warna. Di luar istana, terdapat dipamerkan koleksi 30 meriam jenis dibuat dalam Dinasti Nguyen dan masa sebelumnya.

Selain daripada meriam, di kawasan mahkamah terdapat koleksi patung batu dan stelae dibuat dalam Dinasti Le (1428-1527, 1533-1788) dan Dinasti Nguyen (1802-1945). Koleksi yang paling penting adalah bahawa loceng gangsa yang besar, kawah, tempayan-tempayan dan pasu.

Ketika melawat Muzium Hue Royal Antiquities, pengunjung akan mempunyai peluang untuk menikmati karya-karya yang dibuat oleh tukang-tukang Hue lebih 700 tahun pembangunan di bandar imperialis Hue.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.