GShock Original Murah Shopping Online Kat Sini

Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia

Pernah dengar nama kampung Wae Rebo (WaeRebo) di Pulau Flores, Indonesia? Kalau belum, pasti korang akan tertarik melihat beberapa gambar cantik kampung ini. Sebelum tu, MrJocko nak Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia ketika meneroka Kepulauan Nusa Tenggara Indonesia baru baru ini.

Ini adalah trip yang pertama kali pada tahun ini melibatkan aktiviti mendaki (hiking). Memang sebelum ini, kebanyakkan trip hanya jalan kaki biasa atau aktiviti santai membeli belah disekitar bandar. Kali ini, trip ke Indonesia lain dari trip lain.

Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia

daki bukit perkampungan wae rebo indonesia 07 copy

 

Pendakian kami hari tu bermula sekitar jam 10.00 pagi dari Checkpoint 1. Van atau knderaan hanya boleh sampai di sini sahaja. Untuk info, di sini, korang diberikan pilihan samada untuk berjalan kaki sejauh sekitar 4km sebelum sampai ke Checkpoint 2, kaki bukit. Atau, pilihan untuk menaiki Ojek (Teksi Motosikal) dengan bayaran seorang sekitar IDR20,000 (MYR6) seorang.

Dari Checkpoint 2, lokasi di kaki bukit, kami meneruskan pendakian. Kalau diikutkan, jauhnya cuma sekitar 4km. Kalau mengikut kelajuan pendakian dan hiking biasa, ia akan memakan masa selama 3 – 4 jam. 

 

Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia
Check Point 2. Nak sewa tongkat pun boleh. Satu IDR10,000 (MYR3)

Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia

 

Secara peribadi, MrJocko bukan la aktif sangat dalam mendaki dan aktiviti hiking ini. Memang dalam 30 minit pertama, agak penat kerana ia lebih kepada mendaki dan menaik yang agak cerun. Namun, bila diteruskan tanpa berhenti, ia lebih mudah dan cepat. Paling penting, tak rasa sangat penat dan mengah.

Kami sampai di ruang rehat sementara di pertengahan perjalanan dalam masa lebih kurang 1 jam 30 minit kemudian. Ketika ini, sudah ramai pendaki yang naik semalam sudah mula turun dan berselisih dengan kami di perjalanan. 

Jangan lupa tegur mereka jika ada kesempatan. Mereka boleh share sedikit tips tentang Wae Rebo Village untuk korang. Itu juga satu Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia yang berguna.

 

Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia
Abang ni bawa buahan dan barang jualan untuk pendaki

Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia

 

Kali ni, tidak ada banyak masalah. Satu pasukan berjalan mengikut rentak pendakian dengan baik. Alhamdulillah, dalam tempoh lebih kurang 3 jam kami akhirnya sudah sampai di kawasan berdekatan Wae Rebo Village Indonesia. Dari jarak 4km, akhirnya kami sampai ke lokasi hanya 1000m dari perkampungan tersebut.

Antara tanda-tandanya ialah kami berjaya menemukan jambatan buluh dan kebuh buah kopi yang diusahakan oleh penduduk di sini.

 

Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia

 

Dari kejauhan 500m kami sudah dapat melihat landskap kampung Wae Rebo. Sayup mata memandang dengan pemandangan yang sangat cantik. Terletak di atas bukit, di celahan gunung ganang dengan rumah-rumah tradisional yang sangat unik dan cantik.

Sebelum masuk, kami perlu meminta izin Ketua Kampung dulu dan kemudian dibawa ke Rumah Adat untuk Upacara Sambutan Ketibaan oleh Ketua Adat. Ini satu tradisi dan perlu dilakukan kerana menghormati Tuan Rumah dan Penduduk Kampung, kerana kami datang sebagai tetamu.

 

Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia Cerita Pengalaman Daki Bukit Perkampungan Wae Rebo Indonesia

 

Nanti MrJocko ceritakan tentang tradisi menyambut tetamu di Wae Rebo Village. Ada beberapa perkara menarik perhatian kami di sini.

Selepas diberikan kebenaran oleh Ketua Adat baru kami dapat keluar untuk mengambil gambar, menginap, bergaul dengan penduduk tempatan dan juga melakukan aktiviti lain. Berbaloi tak mendaki dan ke Wae Rebo di Indonesia ini? Sudah pasti la Sangat Berbaloi,,,

Ada beberapa info menarik tentang Tip untuk ke Wae Rebo boleh korang baca di sini DIYtravelHQ Blog

If you choose to hike Wae Rebo without a tour, here’s how to do it from Labuan Bajo & Ruteng:
DAY 1:
* 7:00am Labuan Bajo–Ruteng (stopping at Cancar): 50,000 IDR local bus, 6 hours
* Stopover in Cancar: 10,000 IDR / $0.75 bemo to/from Ruteng
* Overnight in Ruteng
DAY 2:
* 10:00am bemo to Denge, 3-4 hours
* Hike up & down to the Wae Rebo viewpoint, overnight in Denge
DAY 3:
* 6:00am bemo to Ruteng
* Ruteng–Bajawa: bemo 40,000 IDR / $30.00; 70,000 IDR / $52.45 private travel car, 3 hours

Credit : DIYtravelHQ Blog

Baca tentang Flores di Blog Travel MrJocko www.mrjocko.com/tag/flores

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.