Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

10 Syarikat Terbesar Di Malaysia Mengikut SaveMoney.my

Apakah nama 10 Syarikat Terbesar Di Malaysia Mengikut SaveMoney.my? Mesti ramai nak tahu syarikat mana terbesar di Malaysia. Kalau nak cari kerja, mesti nak kerja di syarikat yang besar kan? Sebab apa, sebab semestinya mahukan kerjaya yang bagus dan syarikat yang kukuh untuk terus bertahan sehingga persaraan.

MrJocko ada membaca artikel yang ditulis oleh Caitlyn Ng, seorang Jornalis bagi SaveMoney.my. Menurutnya, 10 syarikat terbesar di Malaysia ini benar-benar mengawal hampir semua pengguna dan pembeli di Malaysia. Apakah nama 10 syarikat yang terbesar di Malaysia setakat tahun 2014 ini? Mari kita lihat senarai yang disusun oleh SaveMoney.my.

Baca : Syarikat Penerbangan Emirates Terbaik 201610 Syarikat Terbesar Di Malaysia

Syarikat terbesar di Malaysia
Syarikat Terbesar di Malaysia

 

10) Kumpulan Genting ( RM37.49 bilion) 

Salah satu daripada syarikat-syarikat Malaysia yang paling terkenal Genting Group. Ia juga dikenali sebagai ” tanah tinggi Genting dan tempat percutian yang sejuk dan dingin. Kumpulan Genting terdiri daripada empat entiti tersenarai, iaitu Genting Malaysia Berhad , Genting Plantations Berhad, Genting Singapore Plc dan Genting Hong Kong Limited. Ia telah ditubuhkan oleh Mendiang Tan Sri Lim Goh Tong pada April 1965, yang mempunyai visi sebuah resort gunung dalam bagi semua rakyat Malaysia. Kumpulan Genting adalah di tempat kejadian 725 daripada yang “Syarikat Awam Terbesar Di Dunia” senarai oleh Forbes. 

 

9) Petronas Gas Berhad ( RM45.67 bilion) 

Syarikat induk utama Petronas telah dicipta pada tahun 1974 oleh kerajaan Malaysia untuk menuntut hak-hak negara ke atas penggunaan sumber asli Malaysia sendiri. PETRONAS (yang bermaksud Petroliam Nasional) telah berkembang dari asas kepada status semasa sebagai sebuah syarikat minyak dan gas multinasional bersepadu yang berkaitan dengan julat yang luas aktiviti berasaskan petroleum. Ini adalah salah satu cabang (juga dikenali sebagai PETGAS ) yang terlibat dalam proses “pencairan , penghantaran, pemasaran dan perdagangan gas asli cecair (LNG ) dan gas” .
Mempunyai modal pasaran RM45.67 bilion serta jumlah aset bernilai kira-kira RM14 bilion dan hasil dividen sebanyak 1.27 % ( harga semasa sesaham pada RM23.30 ) telah menerima Petronas Gas Berhad tempat 1450 di Forbes’ Syarikat Awam Terbesar Di Dunia

 

8) Maxis Berhad ( RM53.20 bilion) 

Sebut sahaja perkataan ” Hotlink “, rakyat Malaysia akan serta-merta memahami apa yang anda sebut! Pelan prabayar mudah alih yang telah diperkenalkan pada tahun 1999 oleh Maxis Communications, ia dengan cepat mendapatkan populariti dan kini mencakupi tiga suku daripada jumlah pelanggan bank (yang kira-kira 10.5 juta pengguna ). Sebagai satu-satunya bersepadu penyedia perkhidmatan komunikasi di Malaysia , Maxis Communications telah kononnya sentiasa berada di barisan hadapan dalam teknologi sejak pembentukannya pada tahun 1995.
Syarikat ini mempunyai modal pasaran RM53.20 bilion serta jumlah nilai aset bernilai kira-kira RM18 bilion yang meletakkan Maxis di tempat kejadian 1260 dalam “Syarikat Awam Terbesar Di Dunia” senarai Forbes. 

 

7) Petronas Chemicals Group ( RM54.40 bilion) 

Chemicals Group Petronas (PCG) adalah pengeluar bahan kimia bersepadu yang bermula pada tahun 1985 dan beroperasi di dalam tiga segmen utama yang dijual di dalam dan di peringkat antarabangsa : olefin dan derivatif , baja dan metanol , serta bahan kimia lain. Petronas Chemicals mempunyai modal pasaran RM54.40 bilion, jumlah aset bernilai RM26 bilion dan hasil dividen yang telah ditetapkan pada 2.34 % (RM6.85 adalah harga semasa sesaham) , meletakkan ia di tempat kejadian 941 daripada Forbes “Syarikat Awam Terbesar Di Dunia”. 

 

 

6) Sime Darby Berhad ( RM56.43 bilion) 

Dengan 5 sektor teras untuk nama mereka (perladangan, hartanah, perindustrian , motor, serta tenaga dan utiliti ) , Sime Darby kemudian menjadi salah satu syarikat multinasional pelbagai terkemuka di Malaysia , dengan Tan Sri Mohd Bakke Salleh menerajui. Penggabungan antara tiga syarikat dengan ketara penting pada tahun 2007 membentuk apa yang kini dikenali sebagai Sime Darby : Guthrie & Co (ditubuhkan pada tahun 1821 oleh Alexander Guthrie), Harrisons & Crosfield ( ditubuhkan pada tahun 1844 oleh Daniel dan Smith Harrison dan rakan mereka Joseph Crosfield) sebagai serta Sime , Darby & Co (ditubuhkan pada tahun 1910 oleh William Sime , Henry d’ Esterre Darby dan Herbert Mitford Darby).

 

Mempunyai modal pasaran RM56.43 bilion , jumlah aset RM49 bilion dan hasil dividen ditetapkan pada 5.76 % ( RM9.37 adalah harga semasa sesaham ) meletakkan Sime Darby Berhad di tempat yang 542 dalam “Syarikat Awam Terbesar Di Dunia” oleh Forbes. 

 

5) Kumpulan CIMB ( RM57.27 bilion) 

Dengan pelbagai entiti korporat di bawah Kumpulan utama seperti CIMB Investment Bank , CIMB Islamic dan CIMB Securities International , nama ini perbadanan itu bermaksud ” Commerce International Merchant Bankers Berhad”. 

 

Pada Januari 2003, ia disenaraikan di Papan Utama Bursa Saham Kuala Lumpur yang berlangsung selama tiga tahun , di mana masa , CIMB berjaya memberikan pulangan kira-kira 340 % kepada pemegang saham.
CIMB modal pasaran adalah pada RM57.27 bilion , jumlah aset adalah bernilai kira-kira RM370 bilion dan kadar hasil dividen ditetapkan pada 3.35 % (harga semasa sesaham adalah RM7.64) , meletakkan ia di tempat kejadian 467 dalam “Syarikat Awam Terbesar Di Dunia”senarai oleh Forbes. 

 

4) Axiata Group Berhad ( RM58.08 bilion) 

Sebagai salah satu syarikat telekomunikasi Asia terbesar, ia sebelum ini dikenali sebagai TM International Berhad ( TMI ) sejak Jun 1992. Syarikat ini telah kemudian disenaraikan di Papan Utama Bursa Malaysia Securities Berhad selepas ia telah berpisah daripada syarikat induk Telekom Malaysia Berhad ( TM) pada tahun 2008. Ia kemudiannya diberi nama baru dan logo pada April 2009 berikutan penjenamaan semula , dan kini dikenali sebagai Axiata , dengan anak-anak syarikat dan sekutu mudah alih di pelbagai negara seperti M1 di Singapura , XL di Indonesia dan Dialog di Sri Lanka. Ketua Pegawai Eksekutif semasa Dato ‘Sri Jamaludin Ibrahim.
Dengan modal pasaran RM58.08 bilion, sejumlah bernilai aset kira-kira RM43 bilion dan hasil dividen yang telah ditetapkan pada 2.37 % ( harga semasa sesaham adalah RM6.75 ) , Axiata telah memperoleh tempat 807 pada Forbes “Syarikat Awam Terbesar Di Dunia” senarai Forbes.

 

3) Tenaga Nasional Berhad ( RM62.76 bilion) 

Sebagai syarikat utiliti elektrik terbesar di Malaysia bermakna TNB ditugaskan untuk berurusan dengan ” penjanaan, penghantaran, pengagihan dan penjualan elektrik” . TNB boleh mengesan akarnya kembali ke 1949 apabila Lembaga Letrik Pusat telah ditubuhkan tetapi kemudiannya dinamakan semula sebagai Lembaga Letrik Negara Amerika Malaya ( LLN ). 

 

Menjelang tahun 1990, ia telah menjadi sebuah syarikat swasta milik penuh kerajaan dan telah diberi nama Tenaga Nasional Berhad. Pada masa ini menerajui adalah Datuk Seri Ir. Azman bin Mohd.

Baca : Syarikat Mana Yang Tak Bayar Gaji Pekerja

TNB mempunyai modal pasaran RM62.76 bilion , kira-kira RM99 bilion dalam jumlah aset dan hasil dividen sebanyak 2.72 % ( RM11.04 adalah harga semasa sesaham), pendapatan ia tempat 516 pada “Syarikat Awam Terbesar Di Dunia” senarai oleh Forbes. 

 

2) Public Bank Berhad ( RM67.04 bilion) 

Sebuah bank terkenal dengan reputasi sebagai “terbesar syarikat bukan berkaitan kerajaan di Malaysia”, Public Bank diasaskan oleh Tan Sri Dr Teh Hong Piow dalam Ogos 1966 yang mempunyai visi untuk mengilhamkannya “bank untuk orang ramai”. Dengan keupayaan untuk menyediakan keuntungan yang kukuh dan konsisten dalam 46 tahun yang lalu, mereka dapat berkembang dengan pesat sehingga kedudukan mereka sekarang sebagai kumpulan perbankan utama . 

 

Terdapat sejumlah 377 cawangan di seluruh dunia dan Ketua Pegawai Eksekutif semasa adalah Tan Sri Tay Ah Lek.
Mempunyai modal pasaran RM67.04 bilion, jumlah aset lebih kurang RM275 bilion serta hasil dividen sebanyak 2.37 % ( sebanyak RM18.60 adalah harga semasa sesaham ) meletakkan Public Bank pada masa itu 594 pada Forbes “Syarikat Awam Terbesar Di Dunia”senarai Forbes

 

1) Maybank ( RM88.00 bilion)

Malayan Banking Berhad ditubuhkan pada tahun 1960, oleh ahli perniagaan Malaysia Khoo Teck Puat dengan beberapa rakan-rakan lain mengambil keputusan untuk menubuhkan sebuah bank di Kuala Lumpur , yang berkembang pesat kepada lebih daripada 150 cawangan dalam tempoh hanya tiga tahun. Ketua Pegawai Eksekutif semasa Datuk Abdul Farid Bin Alias, yang mengambil alih pada bulan Ogos 2013.

Dengan modal pasaran RM88.0 bilion, jumlah aset lebih kurang RM495 bilion dan hasil dividen sebanyak 1.30 % ( harga semasa sesaham pada RM10.02 ), Maybank kini duduk di tempat yang 332 pada Forbes “Syarikat Awam Terbesar Di Dunia”.

10 Syarikat Terbesar Di Malaysia

Jadi lengkaplah senarai 10 Syarikat terbesar di Malaysia yang mungkin akan menjadi pilihan anda untuk berkerja di sana. Bila sebut Syarikat terbesar di Malaysia, ia menggambarkan kemegahan, kestabilan dan kemasyuran syarikat tersebut dalam ruang perniagaan di Malaysia. Anda mesti ingin menjadi sebahagian dari warga kerja Syarikat terbesar di Malaysia kan?

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.