Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Taman Terbaik Wajib Lawat Di Jepun

Jepun terkenal dengan landskap pemandangan yang indah, tidak kira lah dari atas awan, pergunungan, taman tasik dan juga lokasi sungai-sungai yang terpelihara indah. Tambah lagi ketika tiba musim bunga. Ini antara Taman Terbaik Wajib Lawat di Jepun dan tempat menarik di Jepun.

MrJocko akan kongsi 11 Taman Terbaik Wajib Lawat jika anda melancong ke Jepun.

Tempat Menarik di Jepun

1. Kenroku [Ishikawa]

Taman indah di Kanazawa adalah salah satu daripada taman-taman yang paling indah Jepun di Jepun. Ia dibina oleh Tuan Feudal tempatan berkuasa di zaman Edo dan telah dikekalkan dengan teliti oleh keluarga untuk generasi ke generasi. Taman ini menampilkan aliran air, mempunyai mata air tertua di Jepun menggunakan tekanan semula jadi. Keindahan santai alam menghiburkan pengunjung dari seluruh dunia.

HP: www.pref.ishikawa.jp/siro-niwa/kenrokuen/e/index.html

HP: www.pref.ishikawa.jp/siro-niwa/kenrokuen/t/index.html (Chinese)

Alamat: 1 Kenroku-machi, Kanazawa-shi, Ishikawa (Google Map)

Tempat Menarik di Jepun

2. Daichi-ji – [Shiga]

kyoto-gallery.iggy.jp
Ini taman gaya Zen di Shiga telah direka oleh seorang pereka taman yang terkenal, Kobori Enshu. Kemas dipotong pokok renek Azalea mencadangkan kapal harta karun di kalangan ombak di laut. Okarikomi, dipotong pokok renek, menjadi popular di taman-taman Jepun terutamanya di rantau Kyoto selepas abad ke-16 atau ke-17. Teknik ini nampaknya diterima pakai oleh Enshu selepas beliau mendapat inspirasi daripada gambar Versailles Palace di Perancis.

HP: www.sunalix.co.jp/daichiji/ (Japanese Sahaja)

Alamat: 1168 Minakuchi-cho Nasaka, Koga-shi, Shiga (Google Map)

Tempat Menarik di Jepun

3. Tenryu-ji Temple – [Kyoto]

imamiya.jp
Ini taman, yang dibina pada tahun 1339 dan telah bertahan sepanjang zaman, telah direka oleh Muso Soseki, seorang paderi Zen yang juga seorang pereka taman yang terkenal dan imam ketua pertama Kuil Tenryu-ji. Susun atur taman menunjukkan satu contoh sebuah taman Jepun awal. Ia termasuk taman air yang menampilkan kolam di mana orang ramai boleh menikmati kawasan pejalan kaki dengan berjalan kaki atau dengan bot, serta dan replika keindahan alam semula jadi yang indah menggunakan pergunungan Arashiyama sekitarnya sebagai latar belakang.

HP: www.tenryuji.com/en/

HP: www.tenryuji.com/cn/ (Chinese)

Alamat: 68 Susukinobaba-cho, Saga-Tenryuji, Ukyo-ku, Kyoto-shi (Google Map)

Tempat Menarik di Jepun

4. Ryoan-ji Temple – [Kyoto]

Taman ini adalah salah satu contoh terbaik sebuah taman gaya Zen rock. Ia terdiri daripada pasir putih dan lima belas batu. Walaupun pengertian susun atur atau fakta mengenai taman ini adalah tidak jelas, pengunjung sepatutnya melihat taman dari teres. Jika anda cuba untuk mengira bilangan batu, ia seolah-olah seperti ia empat belas sejak satu batu yang tersembunyi di belakang orang lain. Keadaan itu nampaknya mencadangkan ketidaksempurnaan manakala lima belas dianggap bilangan yang sempurna.

HP: www.ryoanji.jp/smph/eng/

Alamat: 13, Ryoanji Goryonoshitacho, Ukyo-ku, Kyoto-shi, Kyoto (Google Map)

Tempat Menarik di Jepun

5. Saiho-ji Temple – [Kyoto]

smokelife2009.blog.fc2.com
Saiho-ji Kyoto lebih dikenali sebagai ‘kuil moss’ taman itu ditutup dengan lebih 120 jenis lumut. Ini bukan apa yang pada asalnya bertujuan oleh pereka taman, Muso Soseki. Dikatakan bahawa taman menjadi dilindungi dengan lumut selepas akhir tempoh Edo. Taman ini terletak di lereng gunung, jadi pengunjung boleh menikmati berjalan-jalan tiga dimensi.

Alamat: Matsuo Jingatani-cho, Nishikyo-ku, Kyoto-shi, Kyoto (Google Map)

Tempat Menarik di Jepun

6. Entsu-ji – [Kyoto]

photo53.com
Taman Kuil Entsu-ji di Kyoto adalah contoh yang baik teknik taman Jepun yang dikenali sebagai landskap yang dipinjam. Pokok disusun dan dipotong untuk mewujudkan perspektif yang dikehendaki menampilkan Gunung Hiei. Dibina di atas tapak bekas vila imperial, bekas maharaja sendiri telah dikatakan telah memainkan peranan utama dalam mereka bentuk taman.

Alamat: 389 Iwakura Hataeda-cho, Sakyo-ku, Kyoto-shi, Kyoto (Google Map)

Tempat Menarik di Jepun

7. Katsura Imperial Villa – [Kyoto]

deece.jp
Vila ini adalah contoh terbaik seni bina Jepun tulen dan taman gaya litar digambarkan sebagai karya taman Jepun. Dibina oleh seorang anggota keluarga diraja dan mengembang dua generasi, taman ini menggabungkan pelbagai gaya. Pandangan adalah dicipta dalam suasana harmoni menggunakan komposisi alam semula jadi, objek buatan, dan struktur.

HP: sankan.kunaicho.go.jp/english/index.html

Alamat: Katsuramisono, Nishikyo-ku, Kyoto-shi, Kyoto (Google Map)

Tempat Menarik di Jepun

8. Tofuku-ji Temple – Kyoto

Struktur di kuil Tofuku-ji Kyoto mengalami beberapa kebakaran dan bangunan utama semasa telah dibina semula pada tahun 1890. Empat taman-taman disusun mengelilingi bangunan utama telah baru direka pada tahun 1939. Batu-batu yang mengagumkan dipotong dadu di taman utara pada asalnya digunakan dalam turapan struktur bekas. Corak berpetak adalah motif popular digunakan dalam tekstil Jepun lama dahulu. The dedaun musim luruh di kuil ini adalah menakjubkan.

HP: www.tofukuji.jp/english/index.html

HP: www.tofukuji.jp/chinese/index.html (Chinese)

Alamat: 778 Honmachi 15 chome, Higashiyama-ku, Kyoto-shi, Kyoto (Google Map)

Tempat Menarik di Jepun

9. Okayama Korakuen – [Okayama]

Ini taman di Okayama adalah salah satu daripada taman-taman yang terbaik di Jepun. Gabungan kolam, bukit, kemudahan rehat, dan latar belakang istana dan pergunungan di sekitarnya menawarkan pengunjung pelbagai pandangan untuk dinikmati. Ia dibina oleh feudal tempatan tuan pada abad ke-17-an sebagai tempat hiburan. Sejak itu, tuan-tuan daripada keluarga arahan yang dibuat perubahan kecil bagi setiap generasi supaya sesuai dengan kehendak mereka. Lawns telah diterima pakai pada tahun 1771 untuk mengurangkan kos penyelenggaraan.

HP: www.okayama-korakuen.jp/english/index.html

HP: www.okayama-korakuen.jp/china_tr/index.html (Chinese)

Alamat: Korakuen 1-5, Kita-ku, Okayama-shi, Okayama (Google Map)

Tempat Menarik di Jepun

10. Ritsurin Garden – [Kagawa]

Kagawa Ini taman wilayah dikatakan salah satu daripada taman-taman yang paling indah di Jepun. Ia bermula sejak abad ke-17, dan telah dibangunkan oleh tuan-tuan feudal tempatan sehingga pertengahan abad ke-18. Taman 75 hektar menggabungkan pelbagai gaya, termasuk persiaran Zen taman batu, taman dan taman separuh barat dengan landskap yang dipinjam Gunung Shiun. Anda boleh menikmati berjalan di sekitar atau bersantai di kafe di tepi kolam.

HP: ritsuringarden.jp/en.Top/en.top.html

Alamat: 1-20-16 Ritsurin-cho, Takamatsu-shi, Kagawa (Google Map)

Tempat Menarik di Jepun

11. Adachi Muzium Seni – [Shimane]

Ini muzium di Shimane, yang diasaskan oleh ahli perniagaan yang berjaya dari rantau ini, terkenal untuk taman yang indah. Tujuan utama taman ini adalah untuk membantu pengunjung lebih memahami karya seni dipamerkan kerana ia adalah terutamanya seni Jepun yang menampilkan keindahan alam semula jadi. Atas sebab itu, taman direka untuk kelihatan terbaik melalui tingkap muzium dan hanya beberapa bahagian adalah terbuka kepada pejalan kaki.

HP: www.adachi-museum.or.jp/en/

Alamat: 320 Furukawa-cho, Yasugi, Shimane (Google Map)

Sudah tentu sebagai Travel Blogger, MrJocko akan cuba cari peluang untuk ke tempat menarik di Jepun ini. Taman seperti ini, antara lokasi wajib singgah di Jepun, jika anda seorang yang memang sukakan keindahan Landskap.

Sumber : Internet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.