GShock Original Murah Shopping Online Kat Sini

Gawat & Kena Retrenchment

Dua tiga hari lepas, aku dgr ader 2 – 3 kawan aku kena skim VSS ni. Kira baik skit dr mereka2 yg kena berhentikan secara mengejut. Susah nak kontrol kalau jadik cam ni. Yer la, keja dgn orang. Kalau keja sendiri, ikut suka la nak keja atau tak nak keja. Tak pun, takkan la sendiri nak berhentikan “diri sendiri”?

Kesian jugak, tp nak wat camana, skang memang zaman cam tu. Cuma kena ingat la, duit pampasan dapat tu, walaupun cam byk, kena kawal dan guna betul2. Kalau ikutkan kita as human, perbelanjaan normal, di haruskan kita ader simpanan di dlm akaun sekurang2nya budget kita utk tempoh 6 bulan. Kenapa? Supaya kalau anything happen, kita still bleh survive. Dan jangkamasa 6 bulan cukup la masa utk kita cari kerja baru.

Pada yg ader keja, bersyukur la dan keja sebaik mungkin. Pada yg kena VSS dan masih mencari kerja, byk lagi keja kat luar. Tak yah memilih la kot. Sementara ni, buat la aper yg patut. Yer la, kalau laki, duk umah jer goyang kaki, then wife cari duit, sian la kat wife. Kalau pompuan, duk umah jaga anak, jaga umah, jaga laki, mungkin memang patut cam tu…

And, pasal itu, aku nak sambung keja aku balik. Hari ni keja pun kejap jer, esok dah nak cuti panjang. Dah terbayang2 dah tangga flight aku esok ni. Waduh waduh waduh…
2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.