Kos Hidup Kuala Lumpur antara Metropolitan Termahal
G-Shock Original MurahBeli GShock Murah Kat Sini

Kos Hidup Kuala Lumpur antara Metropolitan Termahal

Korang rasa tak hidup kat KL ni mahal??? Kos sara hidup di Kuala Lumpur macam mahal kan? Cuba baca berita ni…

“The Malaysian Insider also compared broadband prices in Malaysia to those in countries. Even after currency conversion, Malaysia comes out on top… in expensiveness. Here’s the summary:

Baca : MrJocko dan Pandangan Peribadi

Kuala Lumpur – 5Mbps broadband package – RM149
London – 10Mbps broadband package – GBP13.50
Melbourne – 5-8Mbps broadband package – AUD40
New York – 7Mbps broadband package – USD41.95″

 

Aku tak nak komen banyak2,,, just nak share pengalaman aku sendiri tentang Kos Hidup Kuala Lumpur berbanding lokasi bandar lain.

Kos Hidup Kuala Lumpur antara Metropolitan Termahal

 

Kat Jakarta

Lunch = Rp12,000

Air Botol = Rp3,000

Total = Rp15,000 (RM5.24)

Pendapatan Degree Level = Rp2,000,000 sebulan

 

Kat Bandung

Lunch = Rp10,000

Teh Botol = Rp2,000

Total = Rp12,000 (RM4.19)

Pendapatan Degree Level = Rp1,500,000 sebulan

 

Kat Gold Coast

Lunch = AUD8.00

Minum = AUD2.00

Total = AUD10.00 (RM31.70)

Pendapatan Degree Level = AUD3,800 sebulan

 

Kat Korea

Lunch = 12,000 Won

Minum = 1,500 Won

Total – 13,500 Won (RM37.50)

Pedapatan Degree Level = 2,340,000 Won sebulan

 

Aku kalau duk kat Malaysia. Ok, cukup makan, cukup semua. Alhamdulillah.

 

Tapi, bila travel ke Indonesia, rasa cam orang kaya. Keluar duit sikit jer dah boleh beli macam2. Makan memang mewah. Buahan2 lagi la feveret aku, kat sana bleh makan smua jenis yang ada. Smua murah… 

Bila travel ke Australia, aku dah mula budget. Beli yang penting sajer. Makan yang ala kadar janji kenyang. roti semestinya paling senang dan murah. Buahan pun ada, tapi certain fruits jer la yang murah… Nak shopping kena tengok tempat dan sales period.

Time ke Korea lagi parah. Smua benda rasa macam tak boleh beli. Semua rasa mahal. Walaupun banyak barang cantik dan tak der kat Malaysia, terpaksa tengok jer la. Dah la makan susah. Halal food very hard to find dan very expensive…

So personal opinion aku, kalau nak kata Kuala Lumpur ni, banyak benda mahal, dari satu sudut aku agree. But, masalah sebenarnya bukan pasal harga barang, cuma pendapatan rakyat Malaysia yang 50% jauh lagi rendah dari pendapatan average dunia.

Thanks…

Baca : Cost Of Living In Malaysia

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.