GShock Original Murah Shopping Online Kat Sini

9 Negara Yang Tidak Mengenakan Cukai Pendapatan

Negara Tidak Kenakan Cukai Pendapatan

Bulan April hampir berakhir, dan ini bermakna tarikh akhir musim cukai sudah hampir. Bagi penduduk dan bukan pemastautin tanpa pendapatan perniagaan tambahan (yang bentuk BE dan M), tarikh akhir anda untuk memfailkan mereka bentuk cukai pendapatan adalah pada 30 April, 2014. Sebaliknya, bagi penduduk dan bukan pemastautin dengan pendapatan perniagaan tambahan (bentuk B dan M), tidak terlepas tarikh akhir pada 30 Jun, 2014.

 

Mengelak cukai adalah satu kesalahan yang serius, dan anda boleh dikenakan denda, atau dihantar ke penjara. Adalah lebih baik untuk memfailkan cukai pendapatan anda lewat dan membayar yuran penalti daripada dibawa ke mahkamah bagi pengelakan cukai. Ia juga lebih baik untuk memfailkan penyata cukai pendapatan anda sekarang, kerana anda mungkin membayar cukai yang lebih daripada yang diperlukan dan anda boleh mendapatkan bayaran balik cukai, rebat dan relif!

 

Walau bagaimanapun, adakah anda tahu ada negara yang tidak perlu memfailkan borang cukai pendapatan mereka kerana mereka benar-benar tidak ada sesiapa pun? Berikut adalah senarai sembilan negara yang tidak mengenakan cukai ke atas rakyat mereka:

Negara Tidak Mengenakan Cukai Pendapatan

Emiriah Arab Bersatu (UAE)

Dengan pendapatan yang tinggi per kapita pada $ 49,000 dan keluaran dalam negara kasar (KDNK) sebanyak $ 360 bilion, UAE adalah yang pertama dalam senarai kami. Bagaimanakah negara ini menjana pendapatan? Bukannya ditolak daripada pendapatan peribadi, negara mengenakan cukai syarikat-syarikat minyak sehingga 55% dalam cukai korporat. Selain daripada itu, mereka mengenakan 30-50% cukai ke atas alkohol, bergantung kepada Emirate. Terdapat juga cukai tidak langsung lain, seperti bayaran perumahan, cukai perbandaran, tol jalan raya, dan caj perkhidmatan.

 

Kuwait

Kuwait mempunyai rizab minyak keenam terbesar di dunia, yang mewakili 75% daripada hasil kerajaan, membuat KDNK negara pada $ 173000000000. Selain daripada petroleum dan gas asli, Kuwait mempunyai industri yang berkaitan dengan perkapalan, pembinaan, simen, dan penyahgaraman air. Seperti negara-negara Timur Tengah yang lain, cukai korporat adalah satu lagi cara untuk mendapat pendapatan di Kuwait; pendapatan syarikat-syarikat asing dikenakan cukai pada 15%. Pekerja dengan kewarganegaraan Kuwait juga menyumbang 7.5% daripada pendapatan mereka bagi liabiliti keselamatan sosial, dan majikan menyumbang 11%.

 

Kepulauan Cayman

Salah satu British Luar Negara Wilayah, Kepulauan Cayman adalah kumpulan tiga pulau di Caribbean. Sumber utama utama negara pendapatan adalah cukai tidak langsung, kerana tidak ada cukai pendapatan atau cukai korporat. Negara ini caj sehingga 22% duti import. Mata wang tempatan, Kepulauan Cayman Dolar (KYD), ditambat selepas Dolar Amerika Syarikat (USD) pada kadar yang tetap 1KYD kepada 1.2 USD. Sejak tidak ada cukai langsung, Kepulauan Cayman merupakan pusat kewangan luar pesisir yang berkembang maju dengan lebih 93,000 syarikat yang berdaftar pada tahun 2008 termasuk 300 bank, 800 syarikat insurans, dan 10,000 dana bersama. Akaun Pelancongan untuk kira-kira 70% daripada KDNK negara, yang pada $ 3280000000 pada tahun 2008.

 

Qatar

Ini negara Timur Tengah mempunyai KDNK sebanyak $ 183000000000, menurut Forbes.com, dengan lebih daripada 50% iaitu minyak dan gas eksport dan pendapatan. Pada tahun 2013, Majalah Global Finance dinamakan Qatar negara paling kaya di dunia, berdasarkan KDNK berdasarkan Pariti Kuasa Beli. Kerajaan tempatan di sini juga tidak mengenakan apa-apa cukai jalan, cukai kereta, cukai majlis atau cukai nilai tambah (VAT). Entiti perniagaan dicukai pada kadar rata 10% cukai korporat, bagaimanapun, dan ada cukai 7% kerajaan di hotel-hotel dan restoran. Kos sara hidup di Qatar, bagaimanapun, adalah sangat tinggi.

 

Bahamas

Sebuah negara di Caribbean, ia bergantung kepada pembiayaan luar pesisir dan pelancongan sebagai industri utama ekonomi. 36% daripada $ 11400000000 KDNK Bahamas ‘adalah daripada perkhidmatan kewangan, dan lebih daripada 60% daripada pelancongan. Selain daripada ada cukai pendapatan, negara juga mempunyai cukai korporat, cukai nilai tambah, dan cukai keuntungan modal. Cukai gaji, bagaimanapun, yang dikenakan pada 3.9% dibayar oleh pekerja dan 5.9% yang dibayar oleh majikan.

 

Bahrain

Satu lagi negara di Timur Tengah, Bahrain bergantung kepada petroleum dari medan minyak yang dikongsinya bersama dengan Arab Saudi, merangkumi 70% daripada hasil bajet negara, 60% daripada eksport, dan 11% daripada KDNK. Mereka eksport kedua terbesar selepas minyak adalah aluminium, diikuti oleh kewangan dan pembinaan. Negara ini mengalami krisis ekonomi pada tahun 2011, tetapi sejak pulih terima kasih kepada pelancongan meningkat pada tahun 2012. Pekerja menyumbang 6% daripada pendapatan bulanan mereka kepada keselamatan sosial, manakala majikan meliputi 9%.

 

Bermuda

Satu lagi Wilayah Luar Negeri British, ekonomi ini negara pulau adalah berdasarkan insurans luar pesisir dan insurans semula, dan pelancongan. KDNK per kapita adalah hampir 70% lebih tinggi daripada Amerika Syarikat, pada $ 86,000 pada tahun 2011. Sebagai ganti satu sistem cukai pendapatan, Bermuda mempunyai cukai penggunaan (VAT, caj perkhidmatan, dan sebagainya), cukai gaji, cukai hartanah, dan duti import yang tinggi. Oleh kerana itu, Bermuda adalah dianggap sebagai antara senarai negara-negara dengan kos hidup yang tinggi di dunia.

 

Oman

Sama seperti jiran Timur Tengah yang, Oman tidak mempunyai cukai pendapatan. Negara ini juga bergantung kepada hasil minyak, yang mencakupi hampir 70% daripada jumlah pendapatan negara. Seperti negara-negara Timur Tengah yang lain, Oman mengenakan cukai korporat sebanyak 12% bagi perniagaan tempatan dan sehingga 30% bagi perniagaan asing dan syarikat-syarikat yang dimiliki oleh negara-negara bukan GCC. KDNK mereka adalah pada $ 95000000000, walaupun semakin berkurangan rizab minyak semula jadi. Oleh kerana itu, kadar pengangguran mereka telah meningkat kepada 15%, kepada rasa tidak puas hati rakyat Oman.

 

Brunei Darussalam

Satu-satunya negara Asia Tenggara dengan tiada cukai pendapatan Brunei. Terletak di Borneo dan dahulunya naungan British, industri Brunei terutamanya bergantung pada petroleum, gas asli, pembinaan, dan pertanian. KDNK negara pada $ 22250000000, terdiri kebanyakannya daripada eksport petroleum dan gas. 

 

Walaupun tidak ada apa-apa cukai pendapatan, rakyat Brunei dikehendaki membayar dana keselamatan sosial amanah sebanyak 5% daripada gaji mereka, dan tambahan 3.5% yang pergi ke dana pencen mereka. Terdapat juga 12% cukai hartanah di ibu negara, Bandar Seri Begawan, dan cukai korporat sebanyak 20% bagi syarikat tempatan dan bukan tempatan.

Negara Tidak Mengenakan Cukai Pendapatan

Seperti yang anda lihat dari senarai, banyak negara-negara yang tidak mempunyai cukai pendapatan yang ditemui di Timur Tengah. Ini adalah kerana rizab semula jadi tempatan minyak. Kelemahan ini, bagaimanapun, adalah bahawa kebanyakan negara-negara mempunyai kos hidup yang tinggi. 

CompareHero adalah platform perbandingan kewangan Malaysia yang terkemuka, yang bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia menjimatkan masa dan wang. Lawati CompareHero.

 

p/s : ini adalah entry copy paste

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.