GShock Original Murah Shopping Online Kat Sini

Sun Moon Lake Nantou Taiwan Tasik Yang Indah Di Taiwan

Sun Moon Lake Nantou yang terletak di tengah-tengah negara Taiwan, berada di daerah Nantou memang boleh di puji kerana punyai pelbagai tarikan utama untuk rekreasi, termasuk tasik, Sungai Shueili, Puli, Sungai Jhuoshuei dan Jiji. Kawasan persekitaran di sini menjadi pelengkap kepada beberapa tempat-tempat pelancongan terkenal termasuk Taumi, Checheng, Jiji, Shueisheda Mountain, Sangyong Falls, Mingtan Reservoir dan Shueili River.

Sun Moon Lake Nantou mempunyai tarikan seperti Pulau Lalu dan pemandangan indah tasik air tawar yang luas ini. Kawasan indah Sun Moon Lake mendapat namanya dari rupa bumi yang unik yang kelihatan seperti matahari dan bulan sabit jika di lihat dari atas. 

 Sun Moon Lake Nantou Taiwan

Sun Moon Lake Nantou Taiwan : Tasik Dengan Pemandangan
Sun Moon Lake Nantou Taiwan : Tasik Dengan Pemandangan

Sun Moon Lake pernah dinobatkan sebagai salah satu daripada Lapan Keajaiban Taiwan. Sun Moon Lake juga adalah sumber yang paling terkenal untuk kuasa hidroelektrik, menawarkan tumpuan utama pelancong yang mempunyai “gunung yang tinggi dan tasik”, “kebudayaan asli”, dan “ekologi alam semula jadi”.

Sun Moon Lake ii menjadi tarikan utama pelancong jika ke Nantou, Taiwan dan ia menarik lebih 6 juta pelancong ke sini setiap tahun.

 

Sun Moon Lake Nantou Taiwan : Tasik Dengan Pemandangan

 

Sun Moon Lake Nantou Taiwan

Sekeliling tasik ini, Sun Moon Lake, anda akan dapat menikmati keindahan alam semulajadi yang segar dan asli di Taiwan. Tambahan pula, semasa MrJocko ke sana, kawasan Sun Moon Lake ini sudah memasuki musim sejuk dan ia memang antara musim terbaik ke sini.

 

Seluruh kawasan Sun Moon Lake akan menjadi dingin dan cuaca yang agak sejuk ini, dari sekitar 15º – 20º Celcius pada waktu siang. Di tambah dengan pemandangan kabus disekeliling tasik, ia memang satu pemandangan yang menakjubkan.

 

 

Sun Moon Lake Nantou Taiwan : Tasik Dengan Pemandangan

 

Sun Moon Lake Nantou Taiwan : Tasik Dengan Pemandangan

 

Sun Moon Lake Nantou Taiwan : Tasik Dengan Pemandangan

 

 

 

Sun Moon Lake Nantou Taiwan : Tasik Dengan Pemandangan

Ada pelbagai aktiviti yang dianjurkan di sini pada setiap tahun dari aktiviti berenang, memancing, berbasikal dan banyak lagi. Ini semua antara aktiviti yang menarik perhatian pelancong dalam dan luar Taiwan untuk datang ke Sun Moon Lake, Nantou, Taiwan.

Aktiviti yang biasa boleh anda buat di Sun Moon Lake termasuk menaiki bot, bus tour, sewa basikal, dan menaiki kereta kabel.

Untuk maklumat tambahan, Sun Moon Lake juga dikenali dengan unsur tasik, langit dan tanah di Taiwan. Denai tasik berbasikal di sekitar Sun Moon Lake ini telah digelar oleh CNNGO, CNN sebagai salah satu daripada laluan berbasikal yang paling panjang dan indah di dunia. 

Antara tempat-menarik di kawasan Sun Moon Lake (Tasik Matahari Bulan) ini termasuk Kuil Weneu, Pagoda Cien, Pulau Lalu, Kuil Syuentzang, Xian Mountain, Yongjie Bridge, Tongxin Bridge, Gereja Kristian, Meihe Garden, Kampung Budaya Formosan Aboriginal dan Ular Kiln, dan tasik 14 laluan.  

Ini semua adalah pilihan utama untuk aktiviti bersiar-siar dan percutian, khususnya lokasi rekreasi di kawasan sekitar termasuk Jiji dan Checheng (Keretapi Nostalgia lawatan), Dili dan Sangyong (Asal Village Tour), Lugao dan Seshui (Black Tea Tour Tembikar) dan Puli Taumi dan Toushe Live Basin (Alam dan ekologi Tour).  

Mudah sahaja kalau nak ke Sun Moon Lake, Nantou ini. Ada banyak pakej yang ditawarkan oleh syarikat pelancongan di Malaysia dan Taiwan. AirAsiaX juga menawarkan penerbangan pergi dan balik dari Kuala Lumpur ke Taipei sebanyak 2 laluan pada setiap hari.

Baca Sun Moon Lake Nantou Taiwan 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.