• Wed. Oct 4th, 2023

7 Wonders Of Kazakhstan Keajaiban Landskap Memukau

7-wonders-of-kazakhstan

Kazakhstan (Qazaqstan) antara negara yang menawarkan banyak destinasi menarik yang semakin menjadi tumpuan pelancong Malaysia. Selain dari negara yang mempunyai lebih 80% penduduk yang beragama Islam, tarikan budaya, landskap pemandangan serta aktiviti percutian menarik akan menawan sesiapa sahaja. Ini 7 Wonders Of Kazakhstan Keajaiban Landskap Memukau perlu anda lawat kalau ke sini.

Majoriti rakyat di Kyrgyzstan adalah orang Islam. Mengikut bancian ada lebih dari 86% penduduk negara ini adalah beragama Islam. Umat Islam di Kyrgyzstan secara amnya adalah mengikut fahaman Sunni.

Baca : Info Menarik Tentang Kazakhstan

7 Wonders Of Kazakhstan Keajaiban Landskap Memukau

7-wonders-of-kazakhstan

Sekumpulan jurugambar dan videografer berbakat bergerak di sekitar Kazakhstan dan menjelajahnya selama bertahun-tahun berturut-turut. Hasil dari perkongsian mereka, saya kongsikan informasi tentang 7 Wonders Of Kazakhstan, yang mungkin akan menjadi inspirasi anda untuk melawat negara unik ini.

Baca : Tempat Menarik di Kazakhstan oleh Kazakhstan Travel

1. Bektau-Ata tract (Saluran Bektau-Ata – Kazakhstan Tengah)

Tempat yang menakjubkan di utara Balkhash ini mempunyai asal-usul gunung berapi seperti Martian. Massa batu yang luar biasa muncul sebagai hasil pencairan pembentukan gunung semasa genesis gunung berapi, yang tidak pernah meletup.

Tempat Menarik di Kazakhstan Bektau-ata
Tempat Menarik di Kazakhstan Bektau-ata

Sebagai tambahan kepada bentuk-bentuk batu yang berliku-liku, di sini anda boleh menemui spesis tumbuhan langka. Pada musim bunga di kawasan tanah rendah ditutupi dengan gandum dan semak duri, tetapi lebih dekat pada musim panas, pelepasan penuh dengan rumput padang rumput yang harum.
 

2. Shaitankol (Kazakhstan Tengah)

Tasik misterius Shaitankol terletak lima kilometer dari Karkaralinsk, pada 1,200 meter di atas paras laut. Perairan hitamnya dikelilingi oleh batu-batu dengan kayu pinus berbau di atasnya.

Tempat Menarik di Kazakhstan Shaitankol Kazakhstan
Tempat Menarik di Kazakhstan Shaitankol

Tasik itu dipanggil ‘Berhantu’ oleh penduduk setempat kerana “syaitan” yang sentiasa mengiringi tempat ini: kadang-kadang orang hilang di tepi tasik, kadang-kadang keseluruhan kumpulan. Menurut salah satu legenda tempatan, uskup Mikhail cuba menguduskan tasik di awal abad yang lalu. Selepas pengudusan orang memasang salib di pantai barat tasik yang hilang pada separuh tahun.

3. Boszhira Tract (Kazakhstan Barat)

Flatland salji putih dari Boszhira Tract dengan puncak-puncak tajam yang tajam bersinar di bawah sinar matahari adalah tempat yang aneh dan kad perniagaan dataran Usturt. Beratus-ratus juta tahun yang lalu tempat ini membentuk bahagian bawah Tethys, lautan purba kuno era Mesozoik.

Tempat Menarik di Kazakhstan-Boszhira-tract
Tempat Menarik di Kazakhstan Boszhira-tract

Di bahagian atas dataran tinggi seseorang dapat melihat pemasangan batu-batu yang terbuat dari batu kapur. Ini adalah sisa-sisa koreksi berburu – arans. Mereka digunakan untuk memburu pelbagai penduduk tirus dari padang rumput sehingga sehingga 30-an abad yang lalu. Hari ini ensemble ini tidak lebih daripada monumen zaman dahulu.

4. Charyn Canyon (Kazakhstan Selatan)

Adakah ada orang dari Almaty yang belum pernah ke Charyn Canyon? Labirin batu besar ini menarik beratus-ratus pelancong setiap tahun dan setiap kali kejutan dengan skala sejak panjangnya mencapai 154 kilometer, manakala ketinggian gunung yang curam mencapai 300 meter.

Tempat Menarik di Kazakhstan Charyn Canyon
Tempat Menarik di Kazakhstan Charyn Canyon

Di sini anda boleh berjalan di “Valley of Castles” dan melihat rantaian indent merah yang sama dengan menara gergasi. Sesetengah panduan suka menceritakan dongeng tentang ahli sihir menyerang pelancong yang terlambat di “lembah”.

Juga, lihat rumput abu yang meleleh yang telah melalui era glasiasi. Satu lagi rakit yang sama boleh didapati hanya di Amerika Utara.

5. Lake Kaindy (Kazakhstan Selatan)

Di lorong Kungey Alatau, dekat dengan tasik Kolsay yang terkenal, tasik yang indah di Kaindy terletak. Batang pokok telanjang meningkat di atas permukaan air turquoise, yang sepenuhnya meliputi kayu banjir.

Tempat Menarik di Kazakhstan-Kaindy_lake
Tempat Menarik di Kazakhstan Kaindy Lake

Beberapa orang tahu bahawa tasik itu muncul di sini hanya kira-kira 100 tahun yang lalu apabila aliran lumpur telah menyekat lembah dan tangkapan Tien-Shan yang tinggi mendapati diri mereka berada di bawah air.

Dalam terjemahan dari bahasa Kazakh “Kaindy” bermaksud “birch”. Tasik itu dipanggil birchen kerana bukit birchen terletak dalam jarak lima kilometer dari tasik.

6. Singing Barkhan (Kazakhstan Selatan)

Singing Barkhan adalah bukit pasir 150 meter yang diperbuat daripada pasir kuning halus. Anda boleh memerhatikannya jauh jauh, dan juga mendengarnya pada hari yang panas kering. Bunyi yang unik menyerupai muzik organ adalah sebab judul “nyanyian” dalam nama bukit.

Tempat Menarik di Kazakhstan-Singing-barkhan
Tempat Menarik di Kazakhstan Singing Barkhan

Orang tidak dapat mencapai pendapat umum tentang mengapa gunung pasir “menyanyi”, tetapi ia tidak begitu penting apabila anda membuat bukit besar untuk menjejaki bawah langkah anda.

Anda boleh sandboard di sini. Hanya ambil papan anda jika anda telah merancang untuk mencuba untuk seketika.

Semasa di taman negara, jangan lupa menyentuh willow berusia 700 tahun yang terkenal, yang boleh didapati di jalan ke gunung Aktau. Orang mengatakan bahawa pokok purba ini telah menyaksikan kempen ketenteraan Genghis Khan.

7. Yazevoye Lake (Kazakhstan Timur)

Tasik Yazevoye bersembunyi di bayang-bayang kayu cendawan tinggi, di tengah-tengah Altay di bahagian timur Kazakhstan.

Gunung suci Beluha memandang air Yazevoye dari ketinggian 4,500 meter, dan pantulannya di permukaan air malachite mengingatkan pada kanvas Roerich. Artis telah mendedikasikan satu siri kerja kepada Beluha. Penduduk tempatan percaya bahawa keinginan yang dibuat semasa perenungan gunung akan menjadi kenyataan, pasti.

Tempat Menarik di Kazakhstan Yazevoye Lake
Tempat Menarik di Kazakhstan Yazevoye Lake

Tasik itu sendiri dikelilingi oleh cemara tinggi, larch, cedars dan spruce Siberia, sementara pantainya ditutup dengan bunga bawah bunga lembut dan herba penyembuhan yang jarang berlaku. Menurut pengawal hutan setempat, penyembuhan rumpai laut menutupi bahagian paling bawah tasik dan oleh itu sifat di sini adalah Aesculapius sejati, baik untuk jiwa dan badan.

Sumber : Seven Wonders of Kazakhstan

Terbang ke Kazakhstan dengan AirAstana dari KLIA ke Almaty Airport dengan harga serendah RM3,979

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.