• Wed. Oct 4th, 2023

AirAsia Gantung Sementara Semua Penerbangan Semua Destinasi

AirAsia Gantung Sementara Semua Penerbangan Semua Destinasi

Berita Terkini, AirAsia Gantung Sementara Semua Penerbangan Semua Destinasi. Ia berita terbaru dari bilik berita AirAsia Berhad, mereka baru saja mengumumkan bahawa akan ada penggantungan sementara penerbangan di seluruh rangkaian. Ini termasuk AirAsia Malaysia, AirAsia Filipina, AirAsia Thailand, AirAsia Indonesia, AirAsia India, AirAsia X dan AirAsia X Thailand.

Ini satu tindakan yang sepatutnya dan berani dari AirAsia memandangkan kesan wabak Coronavirus Covid-19 semakin menular di seluruh dunia, termasuk di Malaysia. Wabak yang dikatakan mengancam populasi dunia ini sudah menjadi satu pandemik di sleuruh dunia.

Baca : Penerbangan AirAsia dan AirAsiaX

AirAsia Gantung Sementara Semua Penerbangan Semua Destinasi

AirAsia Gantung Sementara Semua Penerbangan Semua Destinasi
 

Berikut adalah terjemahan kepada Kenyataan Penuh AirAsia Berhad.

“Memandangkan pandemik COVID-19 yang telah membawa kepada sekatan yang luas dan meningkatkan sempadan yang dikenakan dalam pelbagai negara, Kumpulan AirAsia ingin mengumumkan bahawa ia sedang dalam proses hibernating kebanyakan pesawatnya di seluruh rangkaian.

AirAsia sentiasa meletakkan keselamatan dan kesejahteraan penumpang dan pekerja sebagai keutamaannya. Dengan kerajaan-kerajaan yang mengenakan sekatan perjalanan dan pergerakan termasuk perintah kuarantin rumah, AirAsia juga memainkan peranannya dalam membantu membendung penyebaran virus itu untuk memastikan keselamatan terbang untuk semua orang.
 

AirAsia Gantung Sementara Semua Penerbangan Semua Destinasi 2
AirAsia Gantung Sementara Semua Penerbangan

Kami akan terus menilai keadaan dengan teliti dan kami bersedia untuk mengembalikan perkhidmatan kami sebaik sahaja keadaan bertambah baik, tertakluk kepada kelulusan pengawalseliaan yang perlu.

Semua penumpang yang terjejas sedang dimaklumkan segera melalui e-mel dan SMS. Mereka mempunyai pilihan untuk menukar tempahan penerbangan mereka ke dalam akaun kredit yang sah untuk penebusan masa depan selama 365 hari atau mengalihkan penerbangan mereka untuk masa yang tidak terhad tanpa sebarang caj ke tarikh lain sebelum 31 Oktober 2020. Tetamu boleh melakukan perubahan ini melalui AirAsia maya Allstar AVA di airasia.com atau support.airasia.com.

Para penumpang dinasihatkan untuk terus menantikan Perjalanan Advisories yang dikeluarkan oleh AirAsia dari semasa ke semasa di airasia.com dan platform media sosial.

Kami percaya hibernasi pesawat sementara ini adalah perkara yang betul untuk memastikan kesejahteraan tetamu dan pekerja kami, yang akan kekal sebagai keutamaan perniagaan kami dalam masa yang mencabar ini.

Dalam usaha kami untuk mengurus dan menampung kos, kedua-dua pihak pengurusan dan pekerja senior Kumpulan AirAsia telah menawarkan diri sebagai pengorbanan gaji, dari 100% pada tahap paling tinggi hingga 15%. Ini akan membantu memastikan bahawa kami dapat menunggang masa perjalanan yang sangat berpanjangan dari permintaan perjalanan yang sangat rendah dan pada masa yang sama meminimumkan kesan terhadap pekerja kami, terutamanya yang berada di jawatan rendah.

Kumpulan AirAsia akan terus komited untuk membantu pihak berkuasa kerajaan yang berkaitan untuk menyokong pemulangan pengembara dan penghantaran barangan.

OURSHOP pasaran dalam talian AirAsia dan platform kargo dan logistiknya Teleport akan terus beroperasi, dengan Teleport menggunakan pesawat penumpang untuk mengangkut bantuan perubatan dan peralatan perlindungan yang dimaksudkan untuk hospital dan responden kecemasan garis depan di destinasi terpilih.

Kenyataan Rasmi dirujuk pada laman web AirAsia Newsroom.

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

One thought on “AirAsia Gantung Sementara Semua Penerbangan Semua Destinasi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.