Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

AirAsia Wifi roKKi Service Promosi Cuma RM5

1. Apakah Chat roKKi?

Chat roKKi adalah perkhidmatan WiFi dalam penerbangan yang membolehkan para tetamu untuk menggunakan aplikasi dipilih Instant Messaging (IM aplikasi) semasa terbang. Aplikasi IM roKKi Chat-disokong adalah WhatsApp, WeChat, dan LINE.

2. Bagaimanakah Chat roKKi bekerja?

Pesawat ini dilengkapi dengan empat titik akses tanpa wayar. Terletak di atas pesawat adalah antena yang berkomunikasi dengan satelit yang mengorbit di atas bumi.

Para tetamu di atas boleh menyambung kepada rangkaian WiFi dalam penerbangan menggunakan peranti WiFi yang dibolehkan mereka sendiri untuk mengakses aplikasi IM. Mengakses perkhidmatan ini adalah serupa dengan bagaimana WiFi biasanya diakses di atas tanah (seperti di lapangan terbang, kafe, rumah, dan lain-lain).

3. Apakah Internet mudah alih pakej tidak Chat roKKi tawarkan?

Chat roKKi menawarkan Mesej Segera (IM) pakej yang datang dengan 3 MB data Internet mudah alih. Ini datang dalam bentuk tanda yang boleh dibeli dalam penerbangan papan roKKi-disokong.

4. Berapakah roKKi berbual pakej IM?

The roKKi berbual pakej IM boleh didapati pada harga pengenalan sebanyak RM5 dari 21 oktober 2014 untuk masa yang terhad sahaja. The RRP pakej ini adalah RM8.

5. Adakah perkhidmatan ini selamat dan diluluskan untuk digunakan pada pesawat papan?

Ya, perkhidmatan ini telah mendapat kelulusan daripada standard penerbangan daripada Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Malaysia dan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA), Amerika Syarikat. Ia juga telah mendapat pelesenan telekomunikasi daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), badan kawal selia telekomunikasi Malaysia.

6. Apa yang diperlukan bagi saya untuk menggunakan perkhidmatan ini?

Anda akan memerlukan alat yang dibolehkan WiFi mudah alih atau tablet, tanda, dan profil roKKi untuk menyambung kepada perkhidmatan. Anda boleh membeli token dari pramugari ketika dalam penerbangan roKKi-disokong dan mendaftar untuk profil dengan menggunakan peranti mudah alih peribadi anda atau tablet.

7. Adakah terdapat peranti tertentu saya perlu menggunakannya?

Anda boleh mengakses roKKi Chat-disokong aplikasi IM menggunakan peranti peribadi mudah alih anda atau tablet yang telah disambungkan kepada Chat roKKi. Kebanyakan peranti dengan keupayaan WiFi akan dapat menyambung kepada sistem dengan jayanya. Peranti berikut telah diuji:

Walaupun sistem chat roKKi juga boleh menyokong peranti dengan sistem pengendalian yang berikut, roKKi tidak menjamin ketersediaan perkhidmatan yang tidak juga mereka dapat disokong dari segi mengadu-pengendalian dan bayaran balik permintaan:

i. iOS6 dan ke atas

ii. Android 4.0 Ice Cream Sandwich dan ke atas

iii. Windows Mobile 8 dan ke atas

8. Kenapa saya tidak boleh menggunakan perkhidmatan ini dengan komputer riba saya?

Pada masa ini, aplikasi yang disokong oleh perkhidmatan ini adalah WhatsApp, WeChat, dan LINE – aplikasi IM popular digunakan pada peranti mudah alih. Seperti yang kita secara beransur-ansur mengembangkan perkhidmatan kami untuk menyokong lebih banyak aplikasi, kami juga akan memperluaskan jenis-jenis peranti disokong.

9. Apakah aplikasi IM boleh diakses menggunakan roKKi berbual perkhidmatan?

Chat roKKi menawarkan akses kepada WhatsApp, WeChat, dan LINE.

10. Adakah IM aplikasi perlu dipasang ke dalam peranti sebelum penerbangan?

Ya. Sebelum penerbangan, anda roKKi Chat-disokong pilihan aplikasi IM perlu dipasang dan berdaftar / diaktifkan di dalam peranti mudah alih peribadi anda atau tablet.

11. Bolehkah semua roKKi Chat-disokong aplikasi IM digunakan pada masa yang sama apabila disambungkan kepada Chat roKKi?

Ya. Jika anda telah mewujudkan sambungan berjaya untuk Chat roKKi, anda boleh menggunakan semua IM roKKi-disokong aplikasi pada masa yang sama.

12. Apakah kelajuan sambungan yang disediakan oleh Chat roKKi?

Secara kolektif, roKKi berbual mampu menyediakan kelajuan sehingga 1.33 Mbps; Walau bagaimanapun, kelajuan sebenar setiap pengguna adalah bergantung kepada alam sekitar:

i. Spesifikasi peranti pengguna ‘(OS, RAM, keupayaan Akses)

ii. Bilangan pengguna aktif dalam penerbangan yang sama

iii. Tapak dan pelayan sedang diakses

13. Apakah yang akan berlaku apabila saya telah mencapai kuota data 3MB yang diperuntukkan?

Anda boleh terus berbual menggunakan aplikasi IM mereka pada kelajuan yang lebih rendah daripada 10 Kbps. Ini tidak memberi kesan kepada pengalaman mesej segera anda. Walau bagaimanapun, muat naik dan muat turun gambar dan video akan menerima kesan daripada kelajuan yang lebih perlahan.

14. Semasa penerbangan, apabila saya boleh menyambung kepada Chat roKKi?

Chat roKKi akan menghidupkan secara automatik sebaik sahaja pesawat itu adalah pada ketinggian sekurang-kurangnya 10,000 kaki. Sistem ini akan mengambil kira-kira lima minit untuk memulakan. Satu pengumuman dalam penerbangan akan dibuat apabila Chat roKKi diaktifkan. Sebaik sahaja diaktifkan, anda boleh mengesan dan menyambung kepada roKKi berbual rangkaian.

Sistem ini tidak akan boleh diakses manakala penerbangan itu dibumikan, semasa berlepas, dan semasa taxied.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.