Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Airport Shuttle Subang Jaya ke KLIA KLIA2 Cuma RM10

Orang ramai kini boleh meneruskan perjalanan ke Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) dan juga klia2 dengan menggunakan perkhidmatan ulang-alik lapangan terbang dari stesen LRT Putra Heights dengan hanya membayar RM10 untuk perjalanan sehala. Bermaksud, Tambang Airport Shuttle Subang Jaya ke KLIA KLIA2 Cuma RM10 Sahaja.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook berkata perkhidmatan ulang-alik lapangan terbang itu mula beroperasi bulan lepas untuk meningkatkan kesambungan dan perjalanan yang lancar untuk penumpang penerbangan.

Airport Shuttle Subang Jaya ke KLIA KLIA2 Cuma RM10

airport shuttle subang jaya klia 01

Baca : MrJocko dan Airport

“Tiket kombo dijual dengan harga RM10 dan boleh dibeli di mana-mana LRT, MRT, monorel dan kaunter BRT. Ia terdiri daripada tiket kereta api dan bas untuk perjalanan satu perjalanan Perjalanan dari Putra Heights ke KLIA dan klia2 mengambil masa kira-kira 40 minit, dengan bas yang berlepas setiap 30 minit.

“Putra Heights dipilih kerana lokasinya yang strategik, di mana ia menghubungkan LRT Kelana Jaya Line dan Ampang Line,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan perkhidmatan itu di sini hari ini.

Loke berkata lima bas ulang-alik disediakan oleh Prasarana Malaysia Berhad, dan mereka beroperasi setiap hari dengan kapasiti sebanyak 37 penumpang setiap bas.

Menteri Pengangkutan itu juga turut melancarkan perkhidmatan ulang-alik lapangan terbang JetBus, yang disediakan oleh Perkhidmatan Hafeena Sdn Bhd, dengan harga yang berpatutan sebanyak RM4 untuk perjalanan satu hala dari stesen LRT Putra Heights ke KLIA dan klia2, dengan bas yang berlepas setiap 60 hingga 90 minit.

Harga RM10 untuk perjalanan sehala ke KLIA dan KLIA2 agak berbaloi. Untuk mereka yang berada sekitar Subang Jaya dan kawasan berdekatan, seperti Shah Alam, Puchong dan beberapa lagi kawasan mungkin tidak perlu lagi ke KL Sentral atau Putrajaya untuk menaiki ‘transit’ ke lapangan terbang.

Mereka lebih mudah bergerak dari Stesen LRT Putra Heights untuk ke lapangan terbang dengan kos yang jauh lebih murah dan cepat. Mungkin sebelum ini, ada yang terpaksa ke KL Sentral dahulu atau menaiki Kereta Sewa atau Grab untuk ke lapangan terbang dengan kos yang lebih mahal.

Sumber : Bernama Airport Transfer Subang Jaya KLIA RM10

Khas bagi mereka yang berada di sekitar Subang Parade, boleh naik bas di kawasan ini. Katanya ada juga perkhidmatan Bas Airport Transfer menuju ke lapangan terbang KLIA dan KLIA2.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.