Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Alishan Forest Railway Pengalaman Keretapi Gunung Terbaik

Alishan Forest Railway antara yang menjadi tujuan asal MrJocko travel ke Kaohsiung, Taiwan. Lagenda keretapi di tengah pergunungan Alishan ini memang terkenal di kalangan pelancong di Taiwan.

Mengikut sejarah dan fakta umum, ia merupakan rangkaian 86 km daripada 2 ft 6 in (762 mm) keretapi tolok sempit berjalan sehingga dan seluruh resort gunung popular di Alishan di Chiayi County, Taiwan. Keretapi ini pada asalnya dibina untuk aktiviti pembalakan tetapi kini ia tidak lagi digunakan untuk tujuan tersebut.

Baca : Destinasi Pelancongan Popular di Taiwan

 


Alishan Forest Railway Keretapi Gunung Terbaik

Kini ia dengan sendirinya menjadi suatu tarikan pelancong dengan unik pelancong untuk melihat keindahan pergunungan di Alishan yang berbentuk jaringan ‘switchbacks’ yang mengandungi 50 terowong dan lebih 77 jambatan kayu dari puncak sehingga ke bandar Chiayi, Taiwan.

Alishan Forest Railway di Taiwan

Alishan Forest Railway Taiwan

Garis tolok sempit pada asalnya dibina oleh Kerajaan Jajahan Jepun pada tahun 1912 untuk memudahkan pembalakan Cypress dan Taiwania kayu, namun hari ini barisan memenuhi kebanyakannya kepada pelancong. Gerabak penumpang pertama kali dimasukkan ke dalam kereta api pada tahun 1918. Kuasa motif pertama adalah lokomotif Shay dibeli terpakai dari Kiso Hutan Railway di Jepun. Akhirnya keretapi yang diperolehi 20 Shay lokomotif.

Akhirnya, railcars diesel ditambah enjin wap pada perkhidmatan penumpang. Pada 1980-an, 10 lokomotif diesel-hidraulik Hitachi-dibina telah dihantar dan menggantikan railcars dan enjin wap yang tinggal.

alishan forest railway taiwan 01 alishan forest railway taiwan 02 alishan forest railway taiwan 03 alishan forest railway taiwan 04 Alishan Forest Railway Taiwan

alishan forest railway taiwan 07 alishan forest railway taiwan 08 alishan forest railway taiwan 09 alishan forest railway taiwan 10 Alishan Forest Railway antara yang menjadi tujuan asal MrJocko travel ke Kaohsiung, Taiwan. Lagenda keretapi di tengah pergunungan Alishan ini memang terkenal

alishan forest railway taiwan 15 alishan forest railway taiwan 16 alishan-forest-railway alishan-forest-railway-04 Alishan Forest Railway Taiwan

Lebuhraya Alishan ke Chiayi disiapkan pada tahun 1982 dan ia memberi kesan kepada penggunaan keretapi Alishan Forest Railway ini. Lebuhraya memberikan jarak perjalanan lebih cepat dan tambang bas yang lebih murah. Kini, Keretapi Hutan Alishan ini menjadi popular untuk tujuan pelancongan lebih-lebih lagi di kalangan pelancong.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.