Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Anping Old Fort Free Zeelandia Kubu Tinggalan Belanda

Satu lagi tinggalan sejarah Belanda yang terdapat di Tainan, Taiwan ialah Anping Old Fort atau Fort Zeelandia yang terletak di Tainan. Ia merupakan kubu tinggalan Belanda sewaktu kedatangan mereka di Tainan pada tahun 1624.

 

Belanda membina kubu pertama mereka di Anping, Taiwan, yang asalnya dipanggil “Fort Zeelandia”. Tetapi kini, kubu tersebut kini dikenali sebagai Anping Old Fort. Dahulunya, kubu ini telah menjadi pusat pentadbiran rejim Belanda dan hab perdagangan mereka di Taiwan. Bangunan ini pada asalnya dibina di kubu pertahanan dalaman persegi dan dinding luar segi empat tepat. 

 

Sekitar tahun 1661, kota ini telah dinamakan semula sebagai Anping untuk memperingati kampung Guoxingye apabila Cheng Cheng-Kung telah berjaya menghalau Belanda keluar daripada Taiwan. Oleh itu, Fort Zeelandia juga dikenali sebagai “Raja Fort” atau “Taiwan Fort” dan kini digelar Anping Fort.

 

Dalam rejim Maharaja Kangxi Dinasti Qing, Taiwan telah dimasukkan ke dalam empayar bahawa pusat politik telah dipindahkan ke Tainan City, menyebabkan kemerosotan yang Fort. Batu-bata merah daripada Fort yang telah diambil untuk pembinaan Kubu Abadi.

Anping Old Fort 

 

Anping Old Port Tainan

 

Anping Old Port Tainan

 

Anping Old Port Tainan

 

Anping Old Port Tainan

 

Anping Old Port Tainan

 

Anping Old Port Tainan

 

Anping Old Port Tainan
Batu Bata asal Fort Zeelandia di Anping, Tainan

 

 

 

Sejarah semasa pendudukan Jepun, bangunan gaya Belanda di benteng dalaman telah musnah sama sekali. Platform langkah-merah bata persegi telah dibina dengan rumah gaya barat pada platform, yang berkhidmat sebagai asrama untuk pegawai-pegawai Kastam, di mana dewan peringatan kini terletak. Ia dinamakan Anping Fort selepas Pemulihan Taiwan, dan telah didaftarkan sebagai replika sejarah gred pertama dan menjadi daya tarikan kepada pelancong. 

 

Baki dinding selatan lebih daripada 70 meter panjang kubu luar dengan batu bata merah dipakai keluar, diiringi oleh akar beringin tua, melaungkan pengembaraan mereka. Kubu ini replika yang sangat bersejarah lebih tiga ratus tahun.

 

Ia satu lokasi yang juga menarik untuk dikungjungi memandangkan ia berkait rapat dengan sejarah hubungan Belanda dan Taiwan dan juga aktiviti mereka selama mereka berada di Taiwan. Tempat ini mesti lawat dan anda akan rasakan kehadiran Belanda di Taiwan jika anda datang ke Anping Old Fort.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.