Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Apa itu Maksud Jailbreak iPhone iPod dan iPad

Kalau korang ada pakai iPhone, iPod dan iPad, mesti korang penah dengar term Jailbreak, kan? Apa itu Maksud Jailbreak iPhone iPod dan iPad dari Apple.
Tau tak apa itu jailbreak??? Apa yang aku paham, jailbreak tu, korang longgarkan system dalaman original Apple Software dalam iPhone, iPod dan iPad supaya kita boleh masukkan softwares lain yang akan membantu kita modified dan masukkan applications yang ada dan tidak ada dalam applikasi Apple Store.
Bahasa senang, konon nya kita ‘hacked’ sistem tu untuk masukkan applikasi pihak ketiga ke dalam sistem OS Apple.
Apa itu Maksud Jailbreak iPhone iPod dan iPad
Apa itu Maksud Jailbreak iPhone iPod dan iPad
Ermmm,,, so, ada kelebihan dan kekurangan yang aku tau kalau kita jailbreak
Kelebihan
1. Boleh install aplikasi yang hebat2 dalam gadget kita
2. Boleh dapatkan sesetengah aplikasi secara percuma
3. umpama kita sudah modified system gadget, ia akan kita paksa bekerja secara maksima
Kelemahan
1. Kalau kita dah jailbreak, warranty dari pengeluar akan terbatal secara automatik
2. kemungkinan dari segi security data sudah tidak selamat
3. Ada aplikasi yang tidak stabil dengan sistem OS asal, akan berlaku kelembapan dan mungkin kerosakan.
So, kepada yang berminat nak jailbreak, tanggung jawab adalah di tangan anda sendiri.
Bagaimana cara untuk Jailbreak iPhone, iPod dan ipad, iPad2 akan aku share kemudian.
MrJocko.com
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.