Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Apa Yang Menarik Di Guilin China Cormorant Fishing Teaser

Destinasi baru untuk tahun ini, China. Ya ini pertama kali MrJocko jejak negara China, selepas Hong Kong. Jadi, mesti ramai yang nak tahu, Apa Yang Menarik Di Guilin China? Sebab itu, untuk sementara, MrJocko nak kongsi tentang aktiviti Cormorant Fishing Teaser yang terkenal di sana.

Satu aktiviti unik yang asalnya adalah aktiviti tradisional nelayan sungai di Guilin, tetapi kini ia menjadi tarikan pelancong ke Guilin. Kata orang sana, kalau ke Guilin, mesti singgah di Li River Guilin dan lihat sendiri cara nelayan sana menangkap ikan cara ‘Cormorant Fishing’.

Baca : Tempat Beli Belah Menarik Di Guilin China

Apa Yang Menarik Di Guilin China Cormorant Fishing

Apa Yang Menarik Di Guilin China Cormorant Fishing Teaser
 

Cormorant Fishing adalah kaedah penangkapan tradisional yang sangat popular di Guilin, China. Nelayan menggunakan burung yang jenis ‘Cormorant’ terlatih untuk menangkap ikan di dalam sungai.

Mengikut sejarah, cara penangkapan ikan menggunakan cormorant telah bermula di Jepun dan China sejak kira-kira 960 Selepas Masihi. Ikut sejarahm cara ini digambarkan sebagai kaedah yang telah digunakan oleh orang Jepun kuno dalam Kitab Sui, sejarah rasmi Dinasti Sui China. Teknik ini juga telah digunakan di negara lain tetapi yang paling popular ketika ini di Guilin.

 

Perikanan cormorant adalah kaedah penangkapan tradisional di mana nelayan menggunakan cormorants terlatih untuk ikan di sungai. Secara sejarah, penangkapan ikan cormorant telah berlaku di Jepun dan China sejak kira-kira 960 AD [1] Ini digambarkan sebagai kaedah yang digunakan oleh orang Jepun kuno dalam Kitab Sui, sejarah rasmi Dinasti Sui China, yang disiapkan pada tahun 636 Masehi. Teknik ini juga telah digunakan di negara lain tetapi kini sedang dalam ancaman di China. [2] [3] [4] Untuk mengawal burung, nelayan mengikat snare berhampiran pangkal tekak burung. Ini menghalang burung daripada menelan ikan yang lebih besar, yang dipegang di kerongkong mereka, tetapi burung boleh menelan ikan yang lebih kecil. Apabila seekor kormor menangkap ikan di kerongkongnya, nelayan membawa burung itu kembali ke bot dan burung itu meludah ikan. Walaupun memancing cormorant pernah menjadi industri yang berjaya, kegunaan utamanya adalah untuk berkhidmat kepada industri pelancongan. Jenis-jenis cormor yang digunakan berbeza berdasarkan lokasi. Di Gifu, Jepun, cormorant Jepun (P. capillatus) digunakan; Nelayan Cina kerap menggunakan kormor besar (P. carbo). [5] Darters (anhinga), yang sangat dekat dengan saudara-saudara cormorants, juga digunakan untuk teknik memancing ini sekaligus.

 

Bagaimana cara Burung Cormorant (Kormor) ini menangkap ikan?

Burung Cormorant akan dilatih untuk menangkap ikan di sungai dengan diletakkan satu gelong di tengkuknya, supaya ikan yang ditangkap tidak ditelan terus oleh burung tersebut. Apabila seekor burung Kormor menangkap ikan di kerongkongnya, nelayan membawa burung itu kembali ke bot dan burung itu meludah ikan. Walaupun memancing Cormorant pernah menjadi industri yang berjaya, kini aktiviti tersebut lebih kepada promosi untuk industri pelancongan.

Kalau ikutkan jenis-jenis burung Cormor yang digunakan berbeza berdasarkan lokasi. Di Gifu, Jepun dan juga nelayan Cina menggunakan jenis burung Cormorant yang berbeza. Nanti kalau ada peluang MrJocko akan kongsi gambar-gambar menarik di Cormorant Fishing Guilin China.

Nak tahu tentang Cormorant Fishing di Guiin China boleh layari laman web Wikipedia Cormorant Fishing ini.. Kalau nak baca tentang lokasi travel yang menarik boleh la baca di entry blogpost MrJocko yang lain. Travel Blogger Malaysia MrJocko

Travel dengan murah dan mudah dengan pakej percutian ke China dengan KSB Travel & Tours Sdn Bhd Layari laman web rasmi mereka http://www.ksbtt.com

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.