• Wed. Oct 4th, 2023

Bandar-Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

Teruja dengan keindahan negara Espana, atau dalam bahasa kita, Spain dikenali dengan nama Sepanyol. Bukan sahaja bahasa, malah destinasi menarik pelancongan popular di Sepanyol kini semakin mendapat tempat di hati pelancong dunia. Kali ini, kami ingin memperkenalkan, bandar-bandar paling popular pelancongan di Sepanyol, sesuai untuk anda lawati #VisitSpain.

Ada antara nama-nama bandar ini sudah pernah anda dengar dan mungkin juga ada antaranya pertama kali anda tahu, bandar yang popular di Spain (Espana). Kalau sebelum ini, Sepanyol banyak terkenal dengan cerita drama Amerika Latin, lagu-lagu latin Spain dan kini, lokasi peloncongan popular menjadi buruan ramai kaki travel.

Baca : Percutian Musim Sejuk Di Sepanyol Espana

Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

 


Bandar-Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol
 

Sepanyol adalah sebuah negara di Semenanjung Iberia Eropah, merangkumi 17 wilayah autonomi dengan geografi dan budaya yang pelbagai. Ibu kota Madrid ialah rumah kepada Istana Diraja dan muzium Prado, yang menempatkan kerja-kerja perumahan oleh pakar Eropah. Segovia mempunyai istana zaman pertengahan (Alcázar) dan saluran air Rom yang utuh. Ibu kota Catalonia, Barcelona, ditakrifkan oleh mercu tanda modenis Antoni Gaudí yang aneh seperti gereja Sagrada Família.
 

Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

Madrid

Kota yang penuh ceria dan bersemangat pada setiap masa, terkenal sebagai bandar terbuka dengan semua jenis orang dari mana-mana sahaja di dunia.

Selain muziumnya yang terkenal, jalan-jalan sibuk yang dipenuhi dengan semua jenis kedai, restoran dengan masakan dunia atau hiburan malam yang tiada tandingannya, Madrid akan mengejutkan anda dengan tempat bersejarahnya yang menawan dan tenang, dengan bar tradisional berabad-abad yang dikendalikan oleh keluarga tempat rakan-rakan bertemu.

Untuk minuman, semua jenis kejiranan, dan pusat kebudayaan yang menawarkan jenis pelancongan alternatif. Madrid mempunyai keaslian yang sukar ditandingi. Ia mesra dan pelbagai. Madrid adalah, tanpa ragu-ragu, salah satu bandar paling menarik di Eropah.
 

Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

Barcelona

Terkenal selepas Madrid. Bandar ini ialah sebuah bandar dengan pelbagai pilihan riadah asli yang menggalakkan anda melawat dari semasa ke semasa. Menghadap ke Laut Mediterranean, dan terkenal dengan Gaudí dan seni bina Art Nouveau yang lain, Barcelona ialah salah satu bandar paling bergaya di Eropah.

Ia merupakan hab aliran baharu dalam dunia budaya, fesyen dan masakan. Ia menggabungkan kreativiti artis dan perekanya dengan menghormati dan menjaga tradisi tempatan. Daya tarikan dan kadar yang lebih perlahan di bandar lama, suasana avant-garde kejiranan yang lebih moden, dan kepantasan salah satu bandar yang paling banyak dikunjungi di dunia wujud bersama di Barcelona.
 

Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

Valencia

Tempat yang penuh dengan kontras menanti pengunjung dengan bandar lama yang menawan bersebelahan dengan bangunan futuristik. Ini adalah Valencia, salah satu bandar paling mesra di Sepanyol untuk menghabiskan beberapa hari. Di sebalik kemeriahan budaya bandarnya, berjalan-jalan adalah idea yang baik, atau mandi-manda di pantai Mediterraneannya. Sudah tentu, anda mesti mencuba hidangan bintang, paella (keaslian sebenar!) dan makanan istimewa lain seperti kerang atau susu kacang harimau.

Bila-bila masa adalah masa yang sesuai untuk melawat Valencia, walaupun jika ada satu hari yang lebih istimewa daripada yang lain, ia adalah 19 Mac, apabila mereka meraikan Fallas yang terkenal dengan membakar ‘arca kadbod’ raksasa. Cahaya Mediterranean, iklim yang sederhana dan api yang mempesonakan menjadikan bandar ini sebagai bandar yang anda ingin tinggali.
 

Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

Bilbao

“Bandar Guggenheim” ialah nama alternatif untuk destinasi Negara Basque ini kerana, sejak muzium asal ini dibina pada tahun 1997, Bilbao telah berubah selama-lamanya. Malah, kini ia menonjol kerana struktur pecah tanahnya yang dicipta oleh arkitek berprestij, dan menjadikannya rujukan antarabangsa untuk reka bentuk moden.

Walaupun, peliknya, perwatakan uniknya datang daripada menggabungkan avant-garde dengan nuansa tradisional bandar lamanya, penuh dengan jalan dan bar yang menawan yang menawarkan pintxos, bukti bahawa mereka meminati gastronomi di sekitar sini. Semua ini telah menjadikan Bilbao tempat terhormat dalam senarai bandar paling menarik di Sepanyol.

Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

Granada

Lokasi ini adalah tanah budaya, sejarah, pesta, kawasan alam semula jadi dan makanan yang sangat baik. Anda akan dapat melawat segala-galanya daripada monumen yang luar biasa kepada pelbagai jenis landskap semula jadi yang berbeza… dan anda akan berpeluang untuk mengambil bahagian dalam beberapa acara popular yang unik dan mencuba pelbagai produk gastronomi yang lazat.

Satu cara untuk menemui budaya Andalusia adalah dengan meneroka tapak yang telah dianugerahkan sebagai Warisan Dunia UNESCO. Di Granada, anda akan melihat istana Alhambra, taman Generalife dan kejiranan Albaicín zaman pertengahan; di Cordoba, pusat bersejarahnya dengan Masjid agung; di Seville, katedral, istana Alcázar dan Arkib Hindia; dan di Jaén, tapak monumental Úbeda dan Baeza. Anda juga akan dapat mengalami perayaan seperti Minggu Paskah, Karnival di Cadiz, ziarah Rocío di Huelva dan Pameran April di Seville.
 

Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

Santiago de Compostela

Kota ini terletak disebelah paling barat negara Sepanyol. Santiago de Compostela adalah bandar yang hidup, dengan tarikan lain untuk pengembara, peziarah atau tidak: banyak restoran dan bar di mana anda boleh menikmati makanan laut Galicia yang lazat, pusat bandar lama Warisan Dunia UNESCO, seni kontemporari yang berani… Terdapat banyak untuk lakukan di bandar ini yang menggabungkan sejarah dengan sisi moden yang lebih muda.
 

Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

Balearic Island

Ini adalah salah satu destinasi paling popular di Mediterranean barat, dan anda akan mengetahui sebabnya tidak lama lagi. Anda akan temui teluk yang mempesonakan, matahari terbenam yang cantik dan landskap semula jadi yang subur. Terdapat banyak cara untuk menikmati pulau-pulau: berehat dalam suasana kedamaian dan ketenangan yang sewajarnya, atau berpesta sehingga sepanjang masa sambil anda menikmati kehidupan malam liar pulau itu.

Ini adalah tempat di mana anda bersiar-siar di jalan-jalan perkampungan nelayan, menemui landskap semula jadi yang luar biasa atau menikmati pelbagai sukan air. Minorca dan Formentera, dua sudut kecil syurga di Mediterranean, adalah syurga mutlak ketenangan.
 

Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol

Canary Island

Pulau-pulau ini terkenal sebagai pusat cahaya matahari Eropah, dan menawarkan suhu yang sederhana serta pelbagai tarikan semula jadi yang luar biasa. Malah, lima daripada tujuh pulaunya telah diisytiharkan sebagai Rizab Biosfera, dan kepulauan itu mempunyai empat taman negara.

Pantainya ialah tarikan yang paling menarik, dan sesuai untuk berehat di bawah sinaran matahari atau menikmati sukan air seperti luncur angin dan selam skuba. Di kawasan pedalaman, anda akan menemui landskap menakjubkan yang sesuai untuk mendaki, berbasikal, memanjat batu dan juga gua.

Sumber : Spain Tourism Board

Sudah pasti senarai bandar-bandar ini akan berada dalam senarai Wishlist Travel #VisitSpain saya dalam tempoh beberapa tahun akan datang. InsyaAllah, kalau diberikan rezeki, kami pun teringin untuk ke sini. Paling menarik lokasi bandar Andalusia. Ia pasti satu pengembaraan menarik untuk kami semua bagi meneroka sendiri sejarah keagungan Islam di Andalusia, Sepanyol.

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

2 thoughts on “Bandar-Bandar Paling Popular Pelancongan Di Sepanyol”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.