Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Baru Nak Cuba Pak Mat Western Kambing Perap 500gram

Korang semua mesti dah pernah cuba kan? Pek Sejuk Beku ini memang dah terkenal seluruh Malaysia jenama Pak Mat ni. Ada banyak produk yang diorang ada jual. Cuma kali ni, kami nak cuba dulu pek Pak Mat Western Kambing Perap 500gram. Dengar kata, pek yang ini paling famous dalam banyak-banyak produk yang mereka ada.

Pek Sejuk Beku Kambing Perap ini, kami beli secara online sahaja. Paling banyak dijual dipautan Shopee, Lazada serta Facebook Marketplace. Dengan harga RM39 bagi satu Pek, boleh la buat-buat rasa sekadar mencari citarasa berbuka-puasa dengan keluarga.

Baca : Resipi Kambing Golek Paling Sedap

pak mat western

 


Pak Mat Western Kambing Perap 500gram

pak mat western kambing perap

pak mat western kambing perap

pak mat western kambing perap

pak mat western kambing perap
 

Produk Sejuk Beku (Frozen) Pak Mat Western ini ada beberapa produk lain termasuk Kambing Perap Mini, Kambing Perap, Daging Perap dan jugak Ayam Perap. Jadi, kalau anda tak boleh makan kambing, boleh memilih untuk makan ayam perap atau daging perap.

Jangan risau, kesemua produk Frozen Pak Mat Western mempunyai Sijil Halal Jakim dan diyakini oleh pengguna-pengguna Muslim Malaysia.

 

pak mat western kambing perap

pak mat western kambing perap

pak mat western kambing perap

pak mat western kambing perap
 

Untuk anda yang nak buat sendiri resipi Kambing Perap ni, boleh cuba salah satu resipi yang terkenal. Ia bukan mudah tetapi, masih boleh dicuba. Mana tahu, ia sesuai dengan citarasa korang sekeluarga.

Bahan-bahan:

500 gram daging kambing, potong dadu kecil
2 sendok makan minyak sayur
2 sendok makan yoghurt
1 sendok makan air jeruk lemon
1 sendok makan bubuk kari
1 sendok teh garam
1 sendok teh ketumbar bubuk
1/2 sendok teh jintan bubuk
1/2 sendok teh lada hitam bubuk
3 siung bawang putih, cincang halus
2 cm jahe, cincang halus
2 batang serai, memarkan
2 lembar daun salam
2 buah cabai merah, iris tipis
Cara membuat:

Campurkan yoghurt, air jeruk lemon, bubuk kari, garam, ketumbar bubuk, jintan bubuk, lada hitam bubuk, bawang putih cincang, dan jahe cincang dalam sebuah mangkuk besar. Aduk rata.
Tambahkan daging kambing ke dalam mangkuk dan aduk hingga daging terbalut bumbu. Tutup dengan plastik wrap dan masukkan ke dalam kulkas selama minimal 2 jam, atau semalaman agar bumbu meresap.
Panaskan minyak sayur dalam wajan dan tumis serai, daun salam, dan cabai merah hingga harum.
Masukkan daging kambing dan aduk hingga daging berubah warna dan matang sempurna.
Sajikan daging kambing perap dengan nasi hangat atau roti. Selamat menikmati!

Nota Kaki : Korang bisa menyesuaikan jumlah rempah dan cili sesuai dengan selera dan kepedasan yang diinginkan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.