Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Ben’s Vintage Toy Georgetown Muzium Mainan Di Pulau Pinang

Pulau Pinang mempunyai tarikan baru. Ia adalah sebuah muzium mainan dan ia dipanggil Ben’s Vintage Toy, atau Muzium Mainan Vintage Ben. Muzium ini ialah milik persendirian dan telah mengumpulkan beribu-ribu keping mainan vintaj (mainan lama dan klasik) dari tahun beliau mula berniaga dalam barangan antik dan barangan lama.

Seperti namanya, koleksi mainan di muzium Ben’ Vintage Toy ialah semua mainan vintaj dari tahun 1940-an hingga ke 1970-an. Ada antaranya ialah koleksi yang jarang ditemui. Jadi, jika anda melawat ke muzium mainan vintaj ini, anda akan merasai pengalaman seperti berjalan kaki ke lorong memori kenangan zaman kanak-kanak anda.

Baca : Restoran Kari Kepala Ikan Best Di Pulau Pinang

 


Ben’s Vintage Toy Georgetown Muzium Mainan Di Pulau Pinang

Muzium Ben’s Vintage Toy terletak di Lebuh Acheh yang betul-betul di hiruk-pikuk Georgetown dan sangat  mudah untuk di cari. Muzium ini tidak jauh dari mercu tanda yang terkenal di Pulau Pinang iaitu Masjid Kapitan Kling dan Khoo Kongsi. 

Di Ben’s Vintage Toy, anda akan dapat melihat banyak koleksi mainan lagenda termasuk robot, anak patung, kereta api, pesawat, senjata api, permainan ruang, kereta dayung dan banyak lagi. Diperbuat daripada timah atau Bakelite sebahagian daripada mereka datang dari awal 1900 dari negara-negara seperti tahun 1920-an dan dibuat di Jerman, Jepun, United Kingdom, Amerika Syarikat dan Rusia.

Jom singgah di Ben’s Vintage Toy dan percaya lah, anda akan terpesona!
 

Ben’s Vintage Toy Georgetown Muzium Mainan Di Pulau Pinang

Ben’s Vintage Toy Georgetown Muzium Mainan Di Pulau Pinang

Ben's Vintage Toy

Informasi

Muzium Mainan Antik Ben menempatkan ribuan barang-barang dari zaman kegemilangan mainan pada tahun 70-an kebanyakkannya dari negara Jepun. Koleksi ini adalah sebelum dan selepas mainan timah dan plat besi era Perang Dunia Kedua. Pelbagai rangkaian robot vintaj, kereta dan kuda goyang antik yang sungguh luar biasa.

Tetapi item yang paling mengagumkan adalah mainan isu Pertama Superman.

Anda boleh bermain dengan beberapa mainan dan mengagumi yang lain. Bawa sahaja anak-anak anda supaya mereka dapat melihat bagaimana rasanya dunia kanak-kanak anda semasa anda kecil!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.