Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Malaysia Pavilion Di Expo 2020 Dubai United Arab Emirates

Mungkin ramai yang belum pernah dengar tentang World Expo seperti yang telah diadakan di Milan, Italy. Ia sebelum ini dikenali dengan nama Expo 2015 Milano. Ia berlangsung 5 tahun sekali dan tahun hadapan, akan diadakan di Dubai, United Arab Emirates. Memandangkan ia satu expo terbaik di dunia, ramai rakyat Malaysia mungkin akan tertanya-tanya, apakah bentuk Malaysia Pavilion Di Expo 2020 Dubai United Arab Emirates.

Untuk informasi semua, Kerajaan Malaysia akan membuka tender pembinaan untuk Pavilion Malaysia di Dubai Expo 2020. Syarikat reka bentuk Hijjas Architects dan Perancang setakat ini telah memenangi pilihan dalam rekabentuk yang dicadangkan. berbanding dengan 15 pesaing lain.

Baca : Expo 2020 Dubai Ekspo Terbesar Di Dunia

 


Malaysia Pavilion Di Expo 2020 Dubai United Arab Emirates

Expo 2020 Dubai
Malaysia Pavilion Expo 2020 Dubai

“Sekarang Kerajaan sedang membuka tender untuk pembinaan bulan ini dan akan menganugerahkan kepada kontraktor yang layak, “kata Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) Yeo Bee Yin pada majlis pelancaran Pavilion Malaysia untuk Dubai Expo 2020 (Expo 2020).

Pembinaan Malaysia Pavilion Di Expo 2020 Dubai itu akan menjadi dua bahagian, iaitu bahagian reka bentuk dan satu bahagian lagi adalah untuk pembinaannya.

“Mana-mana agensi yang ditugaskan untuk mereka bentuk Malaysia Pavilion di Expo 2020 perlu mempamerkan kejayaan Malaysia dalam mengimbangi kemajuan sosioekonomi dan pemuliharaan alam sekitar kepada penonton antarabangsa yang berpengaruh – mandat yang kami yakin dapat diberikan oleh Arkitek dan Perancang Hijjas dengan memberikan rekod yang mengagumkan,” dia berkata.
 

Expo 2020 Dubai

Expo 2020 Dubai

Expo 2020 Dubai

Pavilion yang bertajuk ‘Rainforest Canopy’ ini akan terletak di Daerah Kemapanan semasa acara tersebut. Dubai Expo 202o ini secara keseluruhannya akan terbahagi kepada empat kawasan.

Segmen-segmen itu adalah “Energizing Today”, yang memberi tumpuan kepada bagaimana agri-komoditi telah membentuk pembangunan sosioekonomi negara dan “Energizing Tomorrow”, yang mempamerkan komitmen negara untuk menjadi negara berpendapatan tinggi sambil mengurangkan pelepasan karbon.

Terdapat juga “Energizing Harmony” dan “Business Energizing” yang masing-masing menyoroti pelbagai budaya, tradisi dan kerjasama kaum bangsa terhadap kemajuan negara, serta menggambarkan sektor swasta, perusahaan milik negara dan peranan inisiatif kerajaan dalam mempromosikan pembangunan lestari .

Arkitek dan pengarah syarikat Serina Hijjas (gambar) berkata tugas untuk memaparkan budaya pelbagai negara melalui seni bina di peringkat dunia adalah “herculean”.

“Bagaimanapun, kami yakin kami akan membawa konsep kanopi hutan hujan kepada kehidupan.

“Kami diilhamkan oleh pokok-pokok pokok tempatan Malaysia dan telah menggunakan pendekatan moden dengan memasukkan tenaga solar, penuaian air dan bahan-bahan yang bersumber dari bahan-bahan, yang mencerminkan semangat kami untuk mempromosikan bangunan yang mesra alam untuk masa depan yang berkesinambungan dan iklim,” katanya.

Sebelum ini, syarikat itu merancang Pavilion Malaysia di Milan Expo 2015, dan telah mendapat akreditasi dengan beberapa mercu tanda negara seperti bangunan Tabung Haji, Menara Telekom dan Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya.

 


Malaysian Green Technology Corp (GreenTech Malaysia) juga dilantik sebagai agensi pelaksana, yang ditugaskan untuk membuat program komprehensif untuk Ekspo 2020, berdasarkan enam kelompok.

“Kami menyelaraskan dan bekerjasama dengan beberapa pihak untuk menawarkan syarikat Malaysia memperluaskan peluang di tempat yang luar biasa diiktiraf untuk perdagangan, teknologi dan pelancongan yang berkembang maju,” katanya.

Kelompok enam yang termasuk dalam tugas syarikat adalah: Pertanian Berkelanjutan dan Agro-komoditi; Tenaga, Sains, Teknologi dan Inovasi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim; Budaya, Pelancongan, Pendidikan dan Belia; Teknologi E-dagang dan Teknologi Maklumat dan Komunikasi; Perdagangan dan Revolusi Perindustrian Keempat serta Minggu Kemapanan Malaysia.

Sebelum ini, dilaporkan bahawa pavilion itu dijangka menarik nilai perdagangan dan pelaburan yang berpotensi bernilai RM10 bilion, 1,000 peneraju perniagaan dan 20 memorandum persefahaman atau perjanjian perkongsian.

Expo 2020 Dubai akan diadakan selama enam bulan bermula dari tarikh 20 Oktober 2020, yang mana ia bertujuan untuk membina perkongsian teknologi dengan penyertaan lebih 192 negara. Untuk sektor pelancongan, ia dijangka akan menarik sekitar 25 juta pelancong ke Dubai pada tahun hadapan.

Baca : Tempat Menarik di Dubai

Sumber: Rizab Malaysia

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.