Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Tips Travel Bila Nak Melancong Jangan Buat 5 Perkara Ini

Terdapat faktor-faktor yang anda mungkin tidak perasan, ia mungkin akan membuatkan perancangan perjalanan kembara atau melancong anda menjadi masalah. Ini ada sedikit Tips Travel Bila Nak Melancong Jangan Buat 5 Perkara Ini. Ia boleh menjimatkan dompet anda, sekiranya anda membuat strategi terlebih dahulu.

Sebab itu, saya nak kongsi lima (5) tips travel untuk semua. Jangan buat kesilapan ini ketika merancang atau dalam perjalanan melancong anda, ke mana sahaja. Ini kesilapan biasa yang dilakukan oleh individu ketika nak bercuti.

Tips Travel Bila Nak Melancong Jangan Buat 5 Perkara Ini

Tips Travel Bila Nak Melancong Jangan Buat 5 Perkara Ini copy

1. Beli Tiket Penerbangan ‘Last Minute’

Membeli tiket penerbangan last minute akan menyebabkan korang rugi. Harga tiket penerbangan yang dibeli sebelum beberapa minggu sebelum penerbangan adalah jauh lebih mahal. Sebab itu, sebaiknya, beli tiket penerbangan seawal 6 bulan sebelum tarikh berlepas.

Dalam sesetengah keadaan, dapatkan tiket anda sekurang-kurangnya sebulan sebelum perjalanan. Untuk memanfaatkan tawaran terbaik, jangan beli tiket di hujung minggu, musim cuti umum atau musim cuti sekolah.

Rahsia Beli Tiket Murah AirAsia

2. Tidak Membandingkan Alternatif Penginapan

Kalau anda bercadang untuk pergi melancong dalam kumpulan atau dengan pasangan, ia memberi impak yang banyak kepada harga bilik hotel.

Ada sesetengah hotel membenarkan untuk lebihan tetamu dengan percuma. Ada penginapan seperti AirBNB, Homestay atau Budget Lodge mungkin akan kenakan harga tambahan sedikit, tetapi lebih murah jika tempat berasingan.

3. Tidak Periksa Tarikh Tamat Pasport

Walaupun tarikh itu sah semasa perjalanan anda, anda mungkin tidak dibenarkan terbang jika ia tak cukup 6 bulan (tamat tempoh Passport) dengan tarikh berlepas ke luar negara.

Pastikan Passport anda punyai masa lebih dari 6 bulan sebelum tamat tempoh untuk memudahkan urusan Imigresen. Kalau dalam jarak 6 bulan, pergi lah untuk buat Passport yang baharu.

4. Tidak Guna Mata Ganjaran Kad Kredit Atau Program Ganjaran Penerbangan

Mengikut cadangan Tiacoh Expedia, perjalanan perjalanan menerusi aplikasi perjalanan boleh membuat peluang terbaik untuk penjimatan dan tawaran diskaun eksklusif. Perkara yang sama berlaku sekiranya anda adalah ahli program ganjaran Sky ITL – Perjalanan Seperti Tempatan atau melalui laman web perjalanan dalam talian.

Sekiranya anda mempunyai kad kredit ganjaran, anda boleh menggunakan mata ganjaran ketika datang ke penerbangan dan hotel tempahan. Anda mungkin juga mendapat diskaun ke atas barangan lain, seperti beg cek percuma atau menginap malam percuma.

Contohnya, banyak kad kredit syarikat penerbangan menawarkan beg pemeriksaan pertama percuma; ini, sebagai hasilnya, dapat menjimatkan sekitar $ 30 per beg. Pelbagai pembawa mempunyai pelbagai jenis hadiah, tetapi simpanan untuk hanya dua penumpang adalah perjalanan $ 120 pusingan, yang boleh bermakna banyak.

5. Tidak Semak Alternatif Pengangkutan Perjalanan

Anda boleh menghabiskan lebih banyak pengangkutan jika anda tidak mengambil masa untuk meneroka alternatif pengangkutan sebelum pergi.

Antara laman web yang memudahkan anda membuat perbandingan, review harga hotel dan pelbagai tempat menarik ketika melancong adalah di TripAdvisor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.