Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Borang BR1M Di Edarkan Bulan Oktober 2012

Kepada sesiapa yang menunggu masa untuk mendapatkan bantuan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) untuk tahun kedua (2013) boleh la bersedia untuk mendapatkan borang permohonan dan memohon kepada pihak terbabit. Borang BR1M Di Edarkan Bulan Oktober 2012.

 

Untuk anda yang layak, boleh dapatkan borang-borang ini di kaunter yang berkenaan dan kembalikan secepat yang mungkin sebelum tarikh tutup permohonan BR1M setiap tahun.

 

Isi rumah yang sudah membuat tuntutan untuk BR1M 1.0 tidak perlu mendaftarkan diri untuk BR1M 2.0, manakala kepada isi rumah yang merasakan mereka layak, permohonan baru perlu dilakukan dan akan diteliti semula. Pemohon di bawah kategori individu bujang yang sedang belajar diperingkat universiti tidak layak untuk mendapatkan BR1M 2.0.

Borang BR1M Di Edarkan 

 

 

Apa itu Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M)

Bantuan Rakyat Satu Malaysia adalah salah satu bantuan yang telah di janji oleh Dato Sri Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia dalam bajet 2012, Bantuan Khas RM500 akan diagihkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia melalui LHDN.

Bantuan tunai, secara one-off, sebanyak RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah. Bantuan ini adalah tanda keprihatinan kerajaan dalam usaha untuk membantu meringankan kenaikan kos sara hidup rakyat.
 

Kategori isi rumah yang layak memohon merujuk kepada seorang lelaki atau wanita yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah atau ketua keluarga. Ini merangkumi individu berkahwin termasuk anak yang berkahwin dan tinggal bersama ibu bapa. Selain ibu atau bapa tunggal yang mempunyai Individu (bujang, duda, ibu tunggal) bujang yang tanggungan; Warga emas sebatang kara mempunyai tanggungan; dan Ketua isi rumah yang berkerja sendiri juga adalah layak untuk memohon.

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.