Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Bagaimana British Airways Tersalah Mendarat Di Edinburgh

Penumpang dalam penerbangan British Airways dari Lapangan Terbang Bandar London yang sepatutnya menuju ke Dusseldorf, Jerman terkejut apabila diberitahu mereka selamat mendarat di ibu kota Scotland, Edinburgh. Bagaimana British Airways Tersalah Mendarat Di Edinburgh, sedangkan tujuan asal mereka ke Dusseldorf.

Menurut informasi, kesilapan itu kerana pelan penerbangan yang difailkan secara tidak betul. Akibat dari salah faham jadual perjalanan ini, juruterbang dan kru penerbangan percaya penerbangan itu terikat untuk Edinburgh.

Bagaimana British Airways Tersalah Mendarat Di Edinburgh

Bagaimana British Airways Tersalah Mendarat Di Edinburgh

Penerbangan itu dikendalikan oleh syarikat pajakan Jerman WDL Aviation bagi pihak syarikat penerbangan subsidiari British Airways BA CityFlyer. Pelan penerbangan yang salah telah difailkan di pejabat WDL Aviation di Jerman.

Selepas mendarat di Edinburgh, pesawat itu mengambil masa untuk berlepas kali kedua untuk ke Lapangan Terbang Dusseldorf.

Menikut salah seorang penumpang penerbangan tersebut, beliau memberitahu CNN dia menyedari sesuatu yang tidak betul apabila dia melihat gunung di luar pesawat, bukannya “landskap perindustrian Jerman biasa.”

Baca : MrJocko dan British Airways

Kapten Kapal British Airways tersebut kemudian memohon maaf kepada penumpang, memberitahu mereka pesawat akan mengisi minyak sebelum menuju kembali ke Jerman.

Seorang lagi penumpang penerbangan, Son Tran, memberitahu CNN: “Kebanyakan penumpang tidur atau bekerja melalui penerbangan ini sehingga tiada siapa yang benar-benar perasan bahawa kami tidak terbang ke Saluran. Kami hanya sedar bahawa kami berada di Scotland sebaik sahaja kami mendekati pendekatan dan meminta anak kapal itu. ”

Dalam satu kenyataan, jurucakap British Airways berkata syarikat penerbangan itu sedang bekerja dengan WDL Aviation “untuk menyiasat mengapa pelan penerbangan yang salah ini berlaku.”

 British Airways Tersalah Mendarat Di Edinburgh
Sumber Berita dari Fox8

“Kami telah meminta maaf kepada pelanggan kerana gangguan ini ke perjalanan mereka dan akan menghubungi mereka secara individu,” kata jurucakap itu.

WDL Aviation berkata dalam satu kenyataan: “Kami bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa untuk menyiasat bagaimana pencampuran jadual penerbangan yang tidak dapat dijangka berlaku.”

Sepanjang pengalaman MrJocko terbang, setiap kali nak berlepas Kru Penerbangan akan mengumumkan destinasi penerbangan dengan tempoh jangkaan penerbangan. Sama juga, apabila tiba ke destinasi, sekali lagi mereka akan mengumumkan nama Lapangan Terbang sebagai peringatan kepada penumpang.

Bagaimana pesawat British Airways boleh tersalah mendarat di Edinburgh, mungkin sesuatu yang agak kelakar kalau difikirkan balik.

Untuk info, penerbangan dari Lapangan Terbang London menuju ke Edinburgh sekitar 1 jam 25 minit dan London ke Dusseldorf sekitar 1 jam 35 minit.

Sumber : Fox8 News

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.