Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Muzium Chanteek Borneo Gallery Tamparuli Sabah

Pernah sampai di sini, kedai dan juga pusat pameran tempatan Chanteek Borneo Gallery Tamparuli, Sabah? Ini satu tarikan baru di Sabah, pusat pameran pakaian tradisional masyarakat etnik Sabah yang unik dipamerkan menggunakan ‘anak patung’. Ia baru sahaja dirasmikan pembukaannya pada Ogos 2014.

Muzium Chanteek Borneo Gallery adalah sebuah galeri milik swasta yang menempatkan pelbagai pameran ‘pakaian tradisional masyarakat etnik di Sabah. Tujuan pemiliknya ialah untuk memelihara warisan budaya Sabah dan mereka ilhamkan dan tunjukkan dalam saiz yang “playdoll”.

Baca : Lawatan Ke Muzium Serata Dunia

Muzium Chanteek Borneo Gallery Tamparuli Sabah

Rumah Terbalik Borneo, Tamparuli, Sabah
Restoran Kampung Nelayan, Kota Kinabalu
Tagal Tinopikon, Kg Notorus, Penampang, Sabah

 

Semua anak patung di Chanteek Borneo Gallery ini memakai pakaian tradisional yang dijahit khas oleh mereka. Oleh sebab itu, koleksi yang dipamerkan di Chanteek Borneo Gallery ini adalah unik dan eksklusif. 

 

 

Chanteek Borneo Gallery Tamparuli Sabah

 

Chanteek Borneo Gallery Tamparuli Sabah

 

Chanteek Borneo Gallery Tamparuli Sabah

 

 

Chanteek Borneo Gallery 

 

Chanteek Borneo Gallery juga adalah satu ruang pameran yang menempatkan pemeliharaan budaya dan pendidikan untuk semua orang yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Sabah (Borneo Utara). Sememangnya negeri Sabah kaya dengan warisan budaya. 

 

Koleksi pakaian mini di Chanteek Borneo Gallery mempunyai lebih daripada 40 kumpulan etnik di Sabah, bermula pada 2011, Pihak Chanteek Borneo Gallery mereplikasi kostum sebenar pakaian tradisional ini dihiasi oleh rakyat tempatan Borneo Utara, dahulu dan sekarang. 

 

Sebahagian daripada pakaian yang ada dipamerkan di Chanteek Borneo Gallery jarang dilihat pada hari ini kecuali pada musim perayaan seperti Pesta Menuai yang disambut setiap Mei.       

 

Di dalam galeri Chanteek Borneo, mereka mempunyai pameran kostum tetap lebih daripada 40 kumpulan etnik yang terdapat di Sabah. Semua pakaian ini dipakaikan di lebih 200 anak patung, yang mana setiap satu berukuran 30 sentimeter (12 ‘) tinggi. 

 

Bersama-sama dengan pakaian mini, mereka juga mempamerkan rumah tradisional, alat muzik dan replika mini alat domestik lain yang pelbagai digunakan secara tradisional oleh kumpulan-kumpulan etnik di Sabah. Semua produk Chanteek Borneo Gallery yang dipaparkan adalah adat dan dijahit tangan oleh penduduk tempatan dan koleksi eksklusif hanya di galeri Chanteek Borneo.

 

 

 

Chanteek Borneo Gallery

 

Chanteek Borneo Gallery

 

Chanteek Borneo Gallery

 

Chanteek Borneo Gallery

 

Chanteek Borneo Gallery Tamparuli Sabah 

 

Waktu Operasi :
Isnin : TUTUP
Selasa – Sabtu : 9.00AM – 6.00PM
Ahad : 10.00AM – 4.30PM
Cuti Umum : 9.00AM – 5.00PM
Tiket Masuk RM15 Dewasa dan RM10 Kanak-kanak. Penduduk tempatan akan menerima RM5 rebat.

Kalau dah ke Kota Kinabalu, Sabah, jangan lupa singgah di Chanteek Borneo Gallery ini, berdekatan dengan Rumah Terbalik dan juga Jambatan Tamparuli, Sabah

 

Terima kasih kepada Sabah Tourism, AirAsia, Gaya Travel dan Majalah Libur kerana terbangkan MrJocko ke Sabah 🙂

 

 

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.