• Fri. Sep 22nd, 2023

Cicada Night Market Di Hua Hin Pasar Malam Terbaik Thailand

Cicada Night Market Di Hua Hin

 

Cicada Night Market Di Hua Hin

 

Pasar Malam Cicada ( Cicada Night Market ) mulanya dicipta sebagai medium sambungan kepada artis, pencipta, pereka, pelajar, masyarakat serta pelancong di Hua Hin untuk melalui mengintegrasikan budaya dan seni dengan gaya hidup. Sebagai pasaran seni dengan suasana Hua Hin, Pasar Malam Cicada merupakan sumber seni kontemporari dalam pelbagai bidang, termasuk penciptaan barangan buatan tangan dan hiasan, pakaian fesyen, barang-barang secondhand kolektif dan produk IKS dengan idea-idea inovatif untuk dipamerkan dan dijual di kedai terbuka. 

 

Selain itu, ia memberi peluang kepada aktiviti kreatif, bengkel dan pameran seperti persembahan, tarian, muzik, seni halus dari pelbagai peringkat termasuk kolej dan universiti, teater komuniti dan pelbagai artis.


 

Cicada Night Market dibuka pada setiap hari Jumaat dan Sabtu dari jam 4:00 petang hingga jam 11:00 malam dan hari Ahad jam 4:00 petang hingga 12:00 tengah malam. Suasana malam dalam cahaya dengan hiasan lampu yang berkilau dan dikelilingi oleh taman yang indah. Kawasan Cicada Night Market ini, terdapat banyak pusat membeli-belah, kedai-kedai makan, dan juga sebagai tempat untuk persembahan secara langsung dan pameran seni.

Pasar Malam Cicada dibahagikan kepada empat bahagian iaitu Seni Mod A La, Cicada Factory Art (Seni Dari Kilang), Amfiteater dan Ruang Makan Cicada (Cicada Food Courts).

Seni Mod A La adalah di mana seni dan kraf vendor di samping laluan pada item jual tapak pakaian, beg buatan tangan, aksesori fesyen, cenderamata, kraftangan, barangan yang digunakan dan kad. Kebanyakan vendor di sini adalah anak-anak muda dari kolej seni, vendor tempatan, atau vendor dari Bangkok dan berdekatan.

Di pusat ini, terdapat dua bangunan putih dengan lantai dibangkitkan berfungsi sebagai tempat untuk pameran seni, dipanggil Seni Dari Kilang (Cicada Factory Art). Pameran menampilkan artis-artis muda dengan gaya asal kerja-kerja mereka, dan juga orang-orang dari lebih jauh. Artis digilirkan secara kerap untuk menunjukkan kepada orang ramai yang banyak pelbagai dari segi kandungan artistik, termasuk ilustrasi, potret, lukisan, foto dan patung. Konsep kilang Seni adalah untuk menggalakkan artis muda dan untuk membantu mereka menjana pendapatan dengan karya-karya asli mereka.

Sebuah tempat gaya-Amfiteater Cicada menyediakan satu bentuk hiburan yang direka untuk mendidik dan juga untuk menghiburkan pengunjung. Pelawat boleh menikmati aktiviti-aktiviti pendidikan dan hiburan yang dilakukan oleh band, kumpulan tarian, atau kumpulan teater. Yang pasti, persembahan ini digilirkan secara kerap untuk menarik perhatian pengunjung. Juga, tempat ini adalah untuk menggalakkan kerja-kerja artis yang berbakat dalam bidang seni persembahan. 

Zon makanan dipanggil Ruang Makan Cicada (Cicada Food Courts) di mana pengunjung boleh memilih dari pelbagai jenis hidangan tempatan dan antarabangsa, seperti makanan laut panggang, Pad Thai, Fried Siput Gaya Thai, mi Cina, Korea BBQ, pelbagai bentuk hidangan berasaskan beras, hidangan pasta Amerika dan Itali, dan pelbagai pencuci mulut. Juga, banyak pilihan minuman dihidangkan di Cicada Night Market.

Pasar Malam Cicada ini masih terbuka kepada vendor kraf tangan dan kerja-kerja idea yang kreatif, manakala pasaran adalah juga terbuka kepada cadangan dari artis, ahli muzik, atau penghibur lain yang sedang mencari tempat untuk mengembangkan bakat serta rancangan mereka.

Tiada sebarang bayaran masuk dikenakan ke Pasar Malam Cicada kerana persembahan atau pameran yang dipersembahkan di Cicada Night Market adalah PERCUMA.

 Cicada Night Market Di Hua Hin

Cicada Night Market Di Hua Hin

 

Cicada Night Market Di Hua Hin

 

Cicada Night Market Di Hua Hin

 

Cicada Night Market Di Hua Hin

 

Cicada Night Market Thailand

 

Cicada Night Market Di Hua Hin

 

Cicada Night Market Di Hua Hin

 

Cicada Night Market Di Hua Hin

 

Cicada Night Market Di Hua Hin

 

Buskers Cicada Night Market Di Hua Hin

 

Secara peribadi, Pasar Malam Cicada ini adalah pasar malam yang paling teratur pernah MrJocko lawati. Pasar malam ini memang bersih, kemas dan ia punya daya tarikan tersendiri dan paling menarik pengurusan yang menjaga kawasan Cicada Night Market ini berjaya mengawal dan menyusun susunan gerai dengan kemas dan teratur.

 

Kalau anda ke Hua Hin, anda mesti ke Cicada Night Market sebagai pengalaman shopping di pasar malam yang sangat selesa, murah dan paling terbaik setakat ini di Thailand.

 

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

5 thoughts on “Cicada Night Market Di Hua Hin Pasar Malam Terbaik Thailand”
 1. Salah satu Blogger yang penuh passion dalam skop travel tempat menarik.Rugi kalau tidak membaca post dari blog Mr.Jocko ini.

  Yang benar ..
  Silent reader.. 🙂

 2. Menarik jocko.
  Ingatkan tado macam ala-ala upyown.
  Tapi siap ada teater dan kesenian semua
  Bagus la.
  Memang boleh tarik ramai pelancong tengok kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.