Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Citer BOLASEPAK Malaysia

Dlm paper hari ni citer pasal budget RM10juta utk program menaikkan Bolasepak Malaysia.

Nampak cam byk jer, tp kalau duk kira2 skang ni smua mahal, macam tak cukup jer.

Komen aku, ok jugak kalau dpt budget byk tu, cuma program pembangunan ni utk apa? Kalau stakat budget utk dptkan Jurulatih terbaik, equipment yg canggih serta training di luar negara, aku rasa smua akan sia2. Kalau itu yg di tekankan, aku rasa cam ada yg salahguna duit nanti.

Jurulatih yg bagus pun, kalau player blum jadi pro dr smua bidang, tak guna jugak. Sama cam Itik ajar Ayam. Equipment yg canggih mesti la menambahkan lagi budget yg ada. Soalnya, kita blum pro tp nak pakai yg terlalu canggih, berbaloi ker? Dan training di luar negara, rekod player lama, Akmal Rizal, Titus dan 2-3 org lagi, bagus sgt ke diorang lps balik Malaysia?

Aku rasa, yg penting skang Gomen kena sediakan tempat main bola, dlm erti kata, Padang Bola yg secukupnya utk pemain. Kalau korang ada kisah, cuba kira brp byk padang bola FREE yg ada kat KL? (ambik contoh KL dan Selangor pasal skang aku duk area ni) Aku rasa nisbah padang yg ada tak leh nak menampung pemain yg ada.

Utk main bola dgn bagus, kena la star dr awal2. Mula blajar main bola dr umur 10 tahun ke, bukan umur 23 tahun. Sediakan facility yg cukup dulu, baru la ramai yg bleh asah main bola. Tak la ramai yg merempit.

Kesimpulannya, kalau nak suh rakyat Malaysia pandai main bola, sediakan padang secukupnya. Kalau nak harapkan main kat padang sekolah dan gelanggang futsal jer, camana nak terer?

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.