Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Dabong Trip – Part1 Story

Hahaha… akhirnya aku sampai jugak ke DABONG. Meh aku citer panjang lebar.
Plan asalnya aku rasa baru 2 bulan. Apau punya idea. Nak ke Dabong. Nak survey utk trip yg lagi besar. Mula2 utk 2 – 3 org jer. Tp mungkin pasal nampak event ni best. Ramai la nak join. So, aper salahnya.
Bermula la Apau dgn PA dia aturkan plan. Booked tiket dan agent yg akan entertain kitaorg kat sana. Aku as members, aku ikut jer aper kata Apau.
Jumaat lepas keja, aku memang nak balik awal. Tp pasal kena ambik brg, aku kelewatan skit. Balik umah ngam2 kul 7.00pm. Mandi cam kerbau, siap, trus ker Ofis tinggalkan keta. Ambik Komuter, dr kul 7.45pm lagi tp KOMUTER memang HAMPEH. Konon schedule kul 8.00pm, kul 8.20pm baru sampai. %^%&^&^
HP aku dah masuk sms bertalu2 dr PA Apau. Tanya kat mana, dah lewat dan seterusnya bila aku sampai jer kat KL Sentral, Train baru jerk jalan. Memang tak sempat kejar. Aku panik ala2 frust. Naik ke lobby, tanya best way nak kejar train. So, last decision naik CAB. Aku booked satu cab plan asal nak ke Stesen Kajang, tp masa dlm cab tu Uncle tu ckp tak sempat. So, dia ckp dia bleh kejar sampai Seremban.
Since aku dah middle of the trip, aku angguk sambil duk kira2 brp sen lagi la aku kena tambah??? Lps jer aku setujuk, aper lagi. Uncle tu trus tukar mode. Dr biasa, trus kepada mode RACING. Masa tu aku sendiri kecut. Kaki aku kat bawah, asyik nak tekan brek jerk walaupun aku tau dlm satu keta ader satu brek jer sebelah driver. Patut la aku tekan2 tak stop pun. Aper tidak, keta Iswara (Taxi) dia bleh pecut 140km/jam. Adusss. Kicit seh…
Ngam2 9.40pm aku sampai Seremban Train Station. Lps bayar extra cost, aku rasa duit aku susut banyak. Huhuhu… Trus larik plak 100meter utk ke gate. Fuh!!! Sib baik aku. Budak jaga pintu ckp, train dr KL blum sampai. Masa tu gak aku trus terduduk. Carik Oksigen banyak2. Fuh!!! fuh!!!
Dlm 5 minit dpt call dr PA Apau tanya aku apsal. Cakap aku main2. So, aku ckp la;
“Tak per la, aku tak sempat. Korang pegi la. Aku dah on da way balik” aku konon dah nak patah balik. Tp dlm ati aku gelak terguling2.
Train sampai jer, aku naik. Cari seat dlm Kabin Gerabak E3. Masuk jer, aku tgk diorang tak prasan. Smua sugul. Sampai dekat diorang blum sempat aku sergah, aku dah kean LUKU dr atas oleh APAU. Cesss!!!

Sblum tu aku tabik kat aku sendiri, aku “reveal” sedikit fakta2 di bawah;
1. Dlm ramai2 group, aku dulu yg tulis citer Dabong ni. Hehehe
2. Erm,,, kalau gi hiking, mesti la nak tengok NATURE. Kalau nak tengok, mesti ader gambar. Kalau nak tgk gambar cantik2, mesti la kat BLOG atau Flickrs aku… Hehehe (ayat riak ker ni)
3. Paling puas hati, aku hampir2 terlepas train. Bayangkan aku kejar TRAIN dr KL sampai ke Seremban. Sib baik Uncle Rajoo, Taxi Driver yg drive taxi ni, dulu Ex-Racer. Bayangkan dr KL Sentral dia pecut ke Seremban Train Station satu jam jerk. Ni dah kira termasuk jalan jammed sekitar KL.

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.