Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Datuk Bandar Ipoh Rasmi Asian Pacific Festival Fukuoka 2014

Sempena dengan Asian Pacific Festival Fukuoka 2014, Datuk Bandar Ipoh iaitu Dato’ Harun Bin Rawi telah dijemput oleh pihak Fukuoka Government City untuk sama-sama meraikan majlis gilang gemilang ini yang berlangsung dari 11 Oktober – 13 Oktober 2014 bertempat di Fukuoka City Hall.

 

Ketika malam kemuncak Asian Pacific Festival Fukuoka 2014, Datok Harun di beikan penghormatan untuk berucap di hadapan lebih 3,000 pengunjung festival ini sekaligus merasmikan Asian Pacific Festival 2014.

 

Kalau ada yang belum tahu, Fukuoka dan Ipoh, telah lama menjalinkan hubungan sebagai Twin City dan saling berkerjasama dalam banyak perkara. 

 

 

 

Asian Pacific Festival Fukuoka 2014

 

Asian Pacific Festival Fukuoka 2014

 

Asian Pacific Festival Fukuoka 2014

 

Asian Pacific Festival Fukuoka 2014

 

 

 

Secara peribadi memang ada banyak kelebihan yang dapat di gunakan oleh kedua-dua bandar iaitu Fukuoka dan Ipoh dalam jalinan hubungan twin city ini kerana masing-masing dapat mengambil pengalaman antara satu sama lain dalam memajukan bandar masing-masing di samping menyokong antara sama lain.

 

Pertunjukkan kebudayaan Malaysia di Asian Pacific Festival Fukuoka 2014 dan juga Festival Makanan Fukuoka 2014 sememangnya berjaya menaikkan nama Malaysia dengan produk-produk terbaik. 

 

Booth menu makanan Malaysia contohnya, mendapat sambutan hangat yang mana sampai waktu malam, ramai yang beratur untuk menikmati Nasi Lemak, Roti Canai, Mee Goreng Mamak dan juga Teh Tarik.

 

 

Asian Pacific Festival Fukuoka 2014

 

Datuk Bandar Ipoh Rasmi Asian Pacific Festival Fukuoka 2014

 

Datuk Bandar Ipoh Rasmi Asian Pacific Festival Fukuoka 2014

 

 

 

Alhamdulillah, kami pun kali kedua lepak di hadapan pentas dan menikmati Nasi Lemak, Roti Canai dan Mee Goreng Mamak di Fukuoka yang mana setiap hidangan di sini bernilai JPY600 (RM18).

 

 

Beberapa Fakta dan Sejarah tentang hubungan Ipoh dan Fukuoka sebagai Twin City sejak 1988 :

IPOH – FUKUOKA, JEPUN 

 

 

Sejak tahun 1988, Majlis Bandaraya Ipoh telah mewujudkan hubungan yang rapat dengan Fukuoka City, Jepun dengan mengadakan pelbagai program seperti kebudayaan, sukan, lawatan dan lain-lain. 
Pada 21 Mac 1989, Y. Bhg. Dato ‘Haji Umar bin Haji Abu, yang pertama Bandar Ipoh Datuk Bandar dengan En. Toiichi Kuwahara, Fukuoka City Datuk Bandar, telah menandatangani perjanjian di Bandar Berkembar Ipoh – program Fukuoka, Jepun. Ipoh – Fukuoka, Jepun. Majlis itu disaksikan oleh itu Menteri Besar Perak, YAB Dato ‘Seri Haji Ramli bin Ngah Talib dan Pengerusi Fukuoka City, En. Hirotaro Yamasaki. Majlis ini diadakan di Tingkat 10, Dewan Azlan Shah, Majlis Bandaraya Ipoh. 
Tujuan mempunyai hubungan ini adalah untuk memperkukuh dan membangunkan kerjasama antara kedua-dua bandar-bandar untuk menggalakkan persefahaman antara rakyat Malaysia dan Jepun. Hubungan adalah dalam bentuk kerjasama dalam bidang ekonomi, perdagangan, sains dan teknologi, kebudayaan, sukan, pendidikan dan lain-lain. 

 

 

Berikut adalah pelbagai program yang telah dijalankan dan dilaksanakan seperti Pasifik Kanak-kanak Konvensyen Asia (APCC), Ipoh – Fukuoka Pelajar Exchange, Program Kerjasama JICA, Ipoh – Fukuoka Youth Exchange, Lawatan Rasmi dan lain-lain. 

Ipoh – Program Pertukaran Pelajar Fukuoka dan Kanak-kanak Konvensyen Asia Pasifik (APCC) adalah program yang dijalankan setiap tahun. Kedua-dua program adalah program kerjasama antara Jabatan Pendidikan Negeri Perak Majlis Bandaraya Ipoh dan Fukuoka City dan Jepun. 
Pada tahun 2009, hubungan rapat antara kedua-dua bandar-bandar meraikan tahun ke-20. Kedua-dua bandar-bandar telah berbincang dan bersetuju untuk meraikan ulang tahun ke-20 Twin Cities. Di antara program-program yang diatur oleh Majlis Bandaraya Ipoh ialah, Delegasi Lawatan Rasmi Fukuoka, Jepun City Ipoh pada 1 Oktober 2009 – 3 Oktober 2009 dan Kementerian Sains, Teknologi & Aerospace Exhibition di Stadium Indera Mulia, Ipoh 
The Robotic Tunjuk telah terutamanya dibawa masuk dari Fukuoka City untuk mengambil bahagian dalam pameran itu. Ia telah mendapat sambutan baik oleh pelajar dan penduduk Bandar Ipoh.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.