• Fri. Sep 22nd, 2023

DiGi Challenge For Change Programme DiGiCFC Edisi Kelima

DigiCPC-Categories
DiGi Telecommunications Sdn Bhd (DiGi) hari ini mengumumkan edisi kelima Cabaran DiGi tahunannya bagi Program Perubahan (DiGiCFC), menjemput rakyat Malaysia dan pemaju aplikasi tempatan untuk membentuk pengertian dan membina masyarakat berteraskan inovatif aplikasi mudah alih yang membawa rakyat Malaysia bersama-sama untuk perubahan positif.
Ini merupakan peluang terbaik untuk mereka yang punya idea menarik dalam membangunkan perisian Aplikasi dalam Smartphone. Anda boleh cipta dan kongsi idea anda untuk contest DiGiCFC ini.
Cabaran Lebih Besar
DiGiCFC mencabar rakyat Malaysia untuk mengemukakan idea-idea dan aplikasi untuk empat kategori:
1. Learning & Edutainment,
2. Health & Wellness,
3. Discovering Culture,
4. Kategori baru, ‘Connected Citizen’ (untuk idea-idea aplikasi mudah alih yang memudahkan penyampaian perkhidmatan awam)
Untuk membantu memaksimumkan kualiti dan potensi setiap idea dan aplikasi mudah alih , DiGi juga telah menubuhkan dua peristiwa pembangunan sebagai sebahagian daripada program ini, iaitu # IDEAJAM , sebuah ‘ idea hackathon , dan # HACK ! @ DiGiCFC , satu’ aplikasi mudah alih hackathon ‘ .
Cabaran Perubahan adalah terbuka kepada semua rakyat Malaysia yang berumur 12 tahun ke atas , dan akan dilaksanakan melalui dua fasa utama:
Ideation Cabaran ( 27 November 2013 hingga 18 Januari 2014)
Fasa ini memerlukan orang ramai untuk mengemukakan idea-idea mereka pada www.digicfc.my seluruh empat kategori Cabaran. Fasa ini juga termasuk bengkel penjanaan idea di universiti-universiti di seluruh negara dan #IDEAJAM , 2 -hari ‘ idea hackathon ‘ di mana 20 ideators disenarai pendek akan dijemput untuk bertemu dan berhubung dengan pakar-pakar industri untuk mendapatkan input dan seterusnya menghalusi idea-idea mereka . Yang terbaik 4 idea-idea akan dibangunkan menjadi aplikasi mudah alih dalam fasa seterusnya .
Cabaran Pembangunan App ( 26 Januari 2014 sehingga 24 April 2014)
Fasa ini menjemput pemaju Malaysia untuk membina aplikasi mudah alih daripada 4 memenangi idea daripada cabaran penjanaan idea , ke atas mana-mana platform operasi mudah alih. Untuk mempercepatkan proses pembangunan aplikasi , pemaju akan dijemput untuk mengambil bahagian dalam HACK ! @ DiGiCFC , yang mempunyai 36 – jam tanpa henti aplikasi mudah alih hackathon hujung minggu.
Setiap aplikasi kemudian akan disediakan untuk memuat turun dan kajian semula oleh orang ramai. Aplikasi yang paling popular dan boleh dilaksanakan untuk 4 idea-idea akan memenangi cabaran dan DiGi akan menyokong aplikasi ini dengan menggalakkan mereka kepada pelanggan , termasuk 6.8 juta pelanggan internet mudah alih di seluruh pelbagai titik sentuh pelanggan.
Lebih daripada RM200, 000 dalam bentuk wang tunai dan hadiah-hadiah pengalaman menjadi rebutan pada tahun ini , termasuk:

RM5,000 dan telefon pintar untuk setiap satu daripada 4 orang peserta akhir idea
RM25,000 untuk setiap aplikasi menang dalam kategori masing-masing
RM25,000 untuk pemenang terbaik idea keseluruhan Anugerah Inovasi DiGi
Anugerah Kumpulan Telenor yang terbaik pemaju / pasukan
Pelbagai promosi dan pergi ke pasaran sokongan daripada DiGi.

Dalam Cabaran tahun lepas untuk Perubahan Musim 4 , sebanyak 2,000 idea untuk aplikasi mudah alih telah diterima pada fasa penjanaan idea , di mana tujuh ( 7) memenangi idea-idea telah dipilih. Semasa fasa pembangunan aplikasi , lebih daripada 50 aplikasi mudah alih telah dibangunkan, yang tujuh ( 7 ) telah dipilih sebagai pemenang dalam kategori masing-masing , dengan setiap pemaju atau pasukan yang menang RM25,000 setiap satu.
Anda berminat??? Ingin cipta App tersendiri? Untuk maklumat lanjut mengenai DiGi Challenge for Change dan bagaimana untuk mengambil bahagian , sila layari laman web www.digicfc.my .
Ini peluang terbaik,,, MrJocko pun baru sahaja submit Idea untuk App di DiGICFC ini. Cara mudah sahaja, anda cuma masuk ke laman web ini. Tengaok camana MrJocko buat, mudah sahaja tak sampai 5 minit, MrJocko dan submit idea aplikasi untuk DiGi Challenge for Change 🙂

MrJocko sudah submit Apps dalam kategori ‘Connected Citizen’. Idea aplikasi MrJocko ialah supaya dapat mencipta satu Aplikasi mudah untuk MrJocko senang mencari lokasi rakan-rakan yang berada berdekatan dengan lokasi MrJocko. Antara sebabnya ialah, senang MrJocko nak ajak rakan-rakan terebut lepak minum kopi atau sertai aktiviti yang MrJocko sekitar lokasi yang berdekatan.
Aplikasi ini MrJocko namakan FrensLoc, singkatan dari Friends Location. Aplikasi ini akan memudahkan pengguna mengesan rakan-rakan mereka menggunakan register line telco mereka dan mengajak mereka bersembang dan sertai aktivi berdekatan seperti minum kopi bersama, sarapan, makan tengahari, makan malam, tengok wayang, party dan sebagainya.
Jom sertai contest mudah dari DiGi ini. Mana tahu anda boleh menang hadiah UTAMA…
This is 48hours Sponsored Post
Glamorous MrJocko

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.