Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Dragon Descendants Museum Di Suphanburi Thailand

Dragon Descendants Museum Di Suphanburi Thailand terletak di kawasan kuil Cina yang terkenal di Suphanburi. Ia telah ditubuhkan untuk meraikan 20 tahun hubungan diplomatik Thailand – China pada tahun 1996. Ia telah direka untuk membentangkan sejarah tamadun Cina 5000 tahun dahulu. Tamadun tersebut diterima untuk menjadi salah satu tamadun tertua dan paling penting di dunia dalam bentuk naga, antara haiwan suci yang terkenal bagi kaum Cina.

Dari jauh, memang dah kelihatan muzum ini.Untuk info korang, bilik pameran sejarah Cina telah dibahagikan kepada 18 bilik termasuk kisah penciptaan dunia, Dinasti dari Huang ke Dinasti Ching yang merupakan dinasti yang terakhir, transformasi kerajaan yang Dr. Sun Yat-Sen merampas kuasa dari maharaja dan demokrasi ditubuhkan, tempoh kuasa yang menyita antara Chiang Kai-Shek, pemimpin demokrasi dan Mao Tse-Tung, pemimpin coomunist dan penubuhan Republik China.

Banyak sejarah Cina yang MrJocko sendiri tak tahu. Semua ini ada dikumpulkan di muzium ini.

Dragon Descendants Museum Di Suphanburi

dragon descendants museum suphanburi

 

Di ruang pameran, terdapat juga sejarah orang Cina-Thai. Kandungannya terdiri daripada kejadian penting dalam sejarah, biografi orang-orang penting, falsafah, kebijaksanaan tempatan dan ciptaan penting nenek moyang Cina.

Pameran di muzium naga ini terdiri daripada media moden seperti filem, sistem bunyi dikawal oleh komputer, cahaya dan bunyi dan model. Kira ia agak interaktif dan berbeza. Anda akan rasa seperti berada di zaman berkaitan.

Muzium ini juga menyediakan pelbagai kemudahan seperti pawagam, loker, pusat buku, dan kedai cenderamata. Pengunjung akan mendapat pengetahuan tentang sejarah dan berekreasi pada masa yang sama. 

Dragon Descendants Museum Di Thailand

dragon descendants museum suphanburi dragon descendants museum suphanburi dragon descendants museum suphanburi dragon descendants museum suphanburi

 

Tujuan utama ruang pameran di dalam naga emas yang amat besar ini adalah untuk meluaskan pengetahuan mengenai hubungan rapat antara Thailand dan China, serta membentangkan sejarah ini lama berjalan dengan cara yang menyeronokkan.

Bangunan 35 meter berbentuk ‘Naga Gergasi’ yang tinggi dan 135 meter panjang dalam daerah Suphanburi, dikenali sebagai Dragon Descendent Museum. 

 

dragon descendants museum suphanburi dragon descendants museum suphanburi dragon descendants museum suphanburi dragon descendants museum suphanburi dragon descendants museum suphanburi dragon descendants museum suphanburi

Dragon Descendants Museum

Kalau nak ceritakan satu-satu, ada banyak yang menarik di sini. Kalau anda seorang yang berketurunan Cina, ini lokasi wajib untuk anda.

Sebagai contoh, sejarah keturunan nama keluarga Cina dari zaman nenek moyang, keturunan Cina berbangga dengan warisan ini sejak penempatan mereka di Thailand di bawah naungan diraja. Bukan sahaja maklumat yang telah dikaji dengan teliti, tetapi pembentangan juga menggabungkan teknologi komputer interaktif moden untuk melayan dan menyediakan anda dengan pengetahuan pada masa yang sama.

Dragon Descendants Museum ini dibuka pada Rabu hingga Ahad (ditutup pada hari Isnin dan Selasa). Pusingan untuk lawatan berkumpulan bermula pada jam 10:00 pagi.

Bayaran masuk untuk rakyat Thailand adalah Baht299 untuk dewasa dan Baht149 untuk kanak-kanak. Bagi pelancong luar bayaran cuma Baht499 dewasa dan Baht299 kanak-kanak. Untuk maklumat lanjut, hubungi Tel. 035-226-211

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.