Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Dream Program Pyeongchang Program Impian Terokai Frontier Sukan Musim Sejuk

Dream Program Pyeongchang Program Impian dimulakan untuk memperkenalkan sukan musim sejuk kepada golongan muda yang tidak akan berpeluang untuk mengalami cuaca musim sejuk dan sukan musim sejuk. Program Impian dilancarkan oleh PyeongChang pada tahun 2004 sebagai sebahagian daripada tawarannya untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk 2010. Sejak itu, seramai 1,574 belia (105 orang kurang upaya) yang datang dari 75 negara telah menyertai program ini, yang biasanya dianjurkan selama 10 hari antara Januari dan Februari.

Program Impian menyediakan belia berumur 11 hingga 15 tahun dengan peluang melatih ski dan sukan ais. Khususnya, para belia yang mempunyai akses terhad kepada cuaca musim sejuk atau sukan musim sejuk, atau mereka yang berpotensi cemerlang dalam sukan musim sejuk, dijemput ke PyeongChang. The Program juga telah membantu memupuk hubungan antara negara-negara dan memperkayakan peserta melalui pertukaran budaya.

Pihak berkepentingan utama seperti IOC, Persekutuan Antarabangsa musim sejuk seperti FIS dan ISU, media asing dan NOC telah memuji Program Impian sebagai inisiatif yang cemerlang yang telah menyumbang kepada Pergerakan Olimpik. Ia telah membantu mengembangkan sukan musim sejuk, mempromosikan persahabatan di kalangan belia , dan menyumbang kepada keamanan di seluruh dunia. Sejak tahun 2011, fasa kedua Program Impian, yang dipanggil ‘New Dream Program’, telah beroperasi.

Dream Program Pyeongchang Winter Olympic 2018

 


Dream Program Pyeongchang Program Impian Terokai Frontier Sukan Musim Sejuk

dream program pyeongchang

 

Di bawah Program Impian Baru (Dream Program PyeongChang), terdapat peningkatan peluang bagi para belia, termasuk mereka yang kurang upaya, mengalami sukan musim sejuk di PyeongChang. Pada tahun 2012, Program Dream juga diperluas untuk menjadi akademi untuk sukan musim sejuk.
Permohonan diedarkan dan diterima oleh Kedutaan Korea melalui proses perundingan dengan Jawatankuasa Olimpik Negara (NOC) negara berkenaan.

Setiap NOC mengesyorkan peserta di kalangan pemain yang menjanjikan umur 11-15 tahun di negara itu. Selepas mengkaji semula permohonan itu, peserta akhirnya disahkan oleh Wilayah Gangwon.

Matlamat Program Impian Pyeongchang (Dream Program Pyeongchang)

Latihan profesional sukan musim sejuk yang menjalankan: Winter Sports Academy
• Bertukar teori & latihan praktikal dan kaedah bimbingan tentang sukan salji (Ski dan Snowboarding) dan sukan di atas ais (Skating Rajah dan Skating laju trek pendek)
• Jurulatih yang berpengalaman akan membantu para pemain yang menjanjikan negara mereka sendiri melalui kaedah bimbingan dan kaedah latihan praktikal.
• Pemain akan lebih memahami sukan musim sejuk dan meningkatkan kemahiran mereka.
Berkontribusi kepada persahabatan dan pertukaran olahraga internasional di antara bangsa-bangsa di dunia
• Lawatan Budaya Wilayah Gangwon, Lawatan ke Seoul
• Mengalami Korea, Rekreasi (lounge mimpi, parti sosial, bermain air)
• Menyediakan kemudahan sukan Olimpik musim sejuk di PyeongChang dan pengalaman sukan musim sejuk.

 

dream program pyeongchang
Dream Program Korea Program Impian Terokai Frontier Sukan Musim Sejuk

 

Permohonan diedarkan dan diterima oleh Kedutaan Korea melalui proses perundingan dengan Jawatankuasa Olimpik Negara (NOC) negara berkenaan.
Setiap NOC mengesyorkan peserta di kalangan pemain yang menjanjikan umur 11 ~ 15 tahun di negara itu. Selepas mengkaji semula permohonan, peserta akhirnya disahkan oleh Wilayah Gangwon.

 

dream program pyeongchang dream program pyeongchang dream program pyeongchang

 

Baca juga : MrJocko Teroka PyeongChang

Kisah Julian Yee Zhi-Jie, lahir pada 26 Mei 1997 adalah seorang pemain skateboard Malaysia. Beliau adalah juara negara senior lima tahun Malaysia (2013-2017) dan telah bertanding dalam segmen akhir di tujuh Kejohanan ISU, termasuk
dua Kejohanan Dunia. Yee mula belajar meluncur pada usia empat tahun di Ice Rink Sunway Pyramid di Malaysia. Dia dan saudara-saudaranya diperkenalkan dengan skating oleh ibunya, Irene. Pada tahun 2011, dia menjadi skater termuda untuk memenangi kategori Junior Men, pada usia 13 tahun 10 bulan, dengan itu memecahkan rekod sebelumnya yang dipegang oleh saudaranya, Ryan Yee Zhi-Jwen.

Pada tahun 2014, Yee menjadi rakyat Malaysia pertama yang mencapai skate percuma di Kejuaraan Empat Kontinen. Salah satu skater yang paling muda di acara itu, yang diadakan di Taipei City dari 20-25 Januari 2014, dia layak untuk skate percuma dan selesai pada keseluruhannya ke-23. Pada Kejohanan Kebangsaan Terbuka Malaysia 2014, Yee memimpin selepas program pendek dan mempertahankan gelarannya untuk menjadi skater Malaysia kedua untuk memenangi gelaran Senior Lelaki berturut-turut.

Yee menduduki tempat ke-15 pada Kejohanan Terbarunya 2017 di Pyeongchang, Korea Selatan, dan kemudian pergi terus ke Sapporo, Jepun untuk bersaing di Sukan Asia pertama pertamanya; dia meletakkan tempat ke-8 dengan pemain terbaik baru 222.69 mata.

Pada bulan Ogos 2017, Yee memenangi emas pada Sukan Asia Tenggara 2017. Semasa Nebelhorn Trophy, yang merupakan acara yang layak, pingat emas Sukan SEA 2017 memperoleh skor 71.93 mata dalam program pendeknya. Rutin skate percuma beliau, di mana dia berada di tempat ketiga, memberinya mata yang diperlukan (148.74) untuk ditempatkan di tujuh teratas untuk layak ke Olimpik Musim Sejuk PyeongChang 2018.

 

dream program pyeongchang
Dream Program Pyeongchang Program Impian

 

Pada 21 Sep 2017, Presiden Moon Jae In, duta kehormat 2018 PyeongChang Winter Olympic Games menghadiri acara promosi untuk Sukan Olimpik PyeongChang 2018 di New York Metropolitan Museum of Art dan mencari sokongan masyarakat antarabangsa untuk berjaya hosting Korea Selatan pertama Olimpik Musim sejuk.

Dream Program PyeongChang telah memberi peluang Sukan musim sejuk kepada remaja dari negara-negara panas untuk masa yang lama. Terima kasih kepada usaha itu, 1,500 remaja dari 75 negara telah melawat PyeongChang dan membuat persahabatan yang hebat. “Bagi bahagian ucapannya, Presiden Moon bercakap mengenai Program Impian.

“Saya ingin berkongsi kisah Tsao Chih-I dari Taiwan. Dia mengalami musim sejuk di Pyeongchang untuk kali pertama dalam hidupnya ketika dia berusia 10 tahun kemudian dia jatuh cinta dengan skate angka. Sekarang dia adalah pemain skating yang baru muncul, menduduki ranking ke-13 di dunia. Tsao Chih-I menyeru lawatannya ke Pyeongchang sebagai titik balik hidupnya. Saya percaya program yang bernilai ini harus kekal sebagai warisan Pyeongchang dan membawa tradisi Olimpik Musim Sejuk, bagaimana pendapat anda? “

Mengenai nota khas ucapannya, beliau menambah pada matlamatnya untuk mengadakan acara Olimpik yang aman dengan penyertaan negara Korea Utara. “Kami ingin mengambil langkah besar untuk cabaran sukar tetapi berharga. Ketegangan antara Korea Utara dan Korea Selatan muncul pada masa ini, jadi kita perlu membuat lebih banyak gerak hati yang baik. Olimpik akan menjadi peluang terbesar untuk menyebarkan mesej kedamaian dan perdamaian kepada dunia. Kami akan cuba yang terbaik bersama-sama dengan IOC hingga yang terakhir. Sila berikan minat dan sokongan anda.”

Kredit Gambar :

Julian Yee Instagram Account @julianyeeee LINK

Tsao Chih-I Instagram Account @skating250 LINK

대한민국 청와대 Facebook Account @TheBlueHouseKR LINK

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.