Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Dunia Larang Perjalanan Dalaman Bendung Penyebaran COVID-19

Apabila tiba musim cuti Perayaan Hari Easter bagi penganut agama Kristian, dan juga ketibaan musim panas, sebahagian besar penduduk Eropah dan Amerika Syarikat masih tidak dapat bergerak akibat Coronavirus Covid-19. Pergerakan perjalanan dibatasi secara global. Oleh sebab demikian, bukan sahaja di Malaysia, ini dia Negara-Negara Dunia Larang Perjalanan Dalaman Bendung Penyebaran COVID-19.

Laporan baru-baru ini dari Pew Research menunjukkan bahawa 93% penduduk dunia kini tertakluk kepada sekatan pergerakan yang terhad. Kalau di Malaysia, ia dikenali dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Info Ringkas : Hari Easter atau Paskah merupakan perayaan penganut agama Kristian yang memperingati kejadian Yesus Kristus dihidupkan kembali.

Baca : Berita Luar Negara di Blog Travel

Dunia Larang Perjalanan Dalaman Bendung Penyebaran COVID-19

Negara-Negara Melarang Perjalanan Dalaman Bendung Penyebaran COVID-19 copy

Negara-Negara Melarang Perjalanan Dalaman Bendung Penyebaran COVID-19 copy 2
 

Dengan lebih daripada 9 dari setiap 10 orang di seluruh dunia yang tinggal di suatu tempat yang menyekat ketibaan atau penumpang penumpang di peringkat antarabangsa, bagaimana dengan pergerakan domestik?

Nasihat kerajaan (hampir seluruh dunia) telah jelas untuk tinggal di rumah (Stay At Home). Walau bagaimanapun, sekatan-sekatan ini berbeza dari nasihat sosial, social distancing dan beberapa prosedur mengikut cara sesebuah negara mengatasi wabak Covid-19.

Oleh itu, walaupun sesetengah negara telah menutup sempadan mereka untuk ketibaan pelancong asing dan menerima rakyat mereka kembali, ada negara lain yang tegas, terus menutup sempadan negara, dalam usaha untuk menyekat perjalanan domestik.

Presiden Guatemala Alejandro Giammattei telah memimpin dalam menyekat gerakan domestik dalam usaha untuk mencegah penyebaran Coronavirus di negara Amerika Tengah. Memandangkan orang Guatemala bersedia untuk melawat saudara-mara ke atas rehat Paskah, Presiden telah melangkah keluar dari jam malam untuk mengelakkan semua perjalanan domestik. Guatemala juga telah mengharamkan penjualan alkohol sehingga 12 April.

Pihak berkuasa Pulau Yunani telah mengikuti tuntutan dalam mengharungi larangan perjalanan sepanjang Paskah untuk mencegah penyebaran COVID-19 di Greece. Surat-surat telah dihantar ke kementerian-kementerian kerajaan yang berkaitan dari pihak berkuasa pulau tempatan yang telah menuntut pengharaman perkhidmatan feri untuk bukan penduduk di setiap pulau.

Pulau-pulau Rhodes, Skiathos, Skopelos, Alonnisos dan Lipsi telah meminta langkah-langkah perjalanan domestik yang lebih ketat untuk melindungi kawasan-kawasan yang mempunyai sumber perubatan yang terhad dan mencegah coronavirus menyebar di Yunani.

Dengan tiada kes COVID-19 di pulau-pulau yang disebutkan di atas, pihak berwajib mencadangkan bahawa mana-mana kes hanya akan diimport dari pelawat, oleh itu tempoh wajib kuarantin selama 14 hari untuk mana-mana penduduk pulau yang kembali juga diminta.

Di Australia, penduduk telah diberitahu untuk membatalkan semua perjalanan antara negeri yang tidak penting. Sempadan di Australia masih ditutup, bagaimanapun, perjalanan di seluruh garisan negeri kini telah dibatasi juga.

Perdana Menteri Scott Morrison memberitahu wartawan pada 22 Mac; “Hari cuti yang akan datang, mungkin ramai telah merancang untuk bercuti dan melancong, sila batalkannya.”

“Ini adalah kes perjalanan yang perlu dikurangkan untuk menghentikan penyebaran virus di seluruh negara. Negara-negara lain akan membuat keputusan lain mengenai isu ini dan mereka akan membuat pengumuman lanjut hari ini dan saya akan meninggalkan mereka untuk membuat mereka.”

UAE telah meningkatkan perjuangan menentang penyebaran Coronavirus dengan mengenakan penguncupan dua minggu di Dubai. Langkah-langkah baru adalah lanjutan dan pengembangan dasar yang sebelum ini dinasihatkan terhadap semua tetapi perjalanan penting dan termasuk jam malam malam dari pukul 8 malam 6 pagi setiap hari.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.