• Tue. Oct 3rd, 2023

DiTTAM Menganjurkan Ekspo Pelancongan Maya 2021 (VTE2021)

virtual-travel-expo-2021-malaysia-01 copy copy

Persatuan Teknologi Perjalanan Digital Malaysia (DiTTAM) menganjurkan Ekspo Pelancongan Maya 2021 (VTE2021) buat pertama kali diadakan pada hujung minggu. VTE2021 atau Virtual Travel Expo 2021, telah mendapat sokongan dari Tourism Malaysia, pejabat pelancongan negeri, dan pemain industri tempatan yang mempromosikan pelancongan domestik.

Kerjasama ini sejajar dengan usaha Kerajaan Malaysia untuk mempromosikan pelancongan domestik yang telah terkesan sejak pandemik Mac 2020 yang lalu. Virtual Tourism Expo 2021 ini akan dilanjutkan pada bulan September atau Oktober 2021 nanti.

Baca : Promosi Pelancongan Domestik Malaysia 2021

Ekspo Pelancongan Maya 2021 VTE2021

 


DiTTAM Menganjurkan Ekspo Pelancongan Maya 2021 (VTE2021)

virtual-travel-expo-2021-malaysia-01 copy copy

virtual-travel-expo-2021-malaysia-02
 

Ia juga mewujudkan platform pemasaran maya untuk pemain industri yang terlibat secara langsung dalam menawarkan pakej dan perkhidmatan domestik.

VTE 2021 dianjurkan hampir oleh DiTTAM dan dihoskan di platform Pusat Konvensyen Maya DiTTAM 1000 hingga 2200, 27 hingga 29 Ogos 2021.

Pertunjukan maya memberikan pengalaman baru bagi pengunjung ekspo melalui ruang pameran maya 3D untuk meniru ruang pameran fizikal. Sebelum ini, dewan pameran maya terutamanya dua dimensi.

Pengunjung berpeluang untuk berinteraksi hampir dengan pelbagai peserta pameran dan membeli pakej pelancongan tawar-menawar dalam talian melalui teknologi digital 3D canggih yang disediakan oleh DiTTAM.

Tourism Malaysia, bersama dengan pejabat pelancongan negeri seperti Langkawi, Perak, Pahang, Pulau Pinang, Selangor dan Melaka, turut serta dalam VTE 2021. Di samping itu, pertunjukan maya menarik penyertaan dari kelab golf dan persatuan selam skuba. Homestay, hotel, resort dan ejen pelancongan telah hadir di VTE 2021 selama tiga hari.

Setiausaha Jeneral Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, YBhg Datuk Wira Dr Zari Bin Hamat, merasmikan persembahan tersebut.

Pengunjung menyertai pameran itu menggunakan komputer riba, tablet atau telefon pintar mereka tanpa menghadapi had kapasiti pelawat.

Penganjuran VTE2021 menunjukkan bagaimana teknologi telah berkembang semasa realiti pandemi Covid-19 untuk memberikan alternatif yang dapat dilaksanakan dan efisien untuk pertunjukan perjalanan fizikal.

Sumber : Tourism Malaysia

Selain dari Virtual Travel Expo 2021 ini, anda boleh layari ke laman website Travel Influencer Malaysia seperti Blogger Wilson Ng – PlacesAndFoods.com, Blogger Abang Fadli – MyTravellicious.com dan beberapa blogger lain termasuk di blog ini.

travel influencer malaysia
Travel Influencer Malaysia

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.