Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Elephant Trunk Hill Tempat Menarik Di Guilin China Wajib Lawat

Guilin ada banyak yang menarik untuk diterokai. Tidak hanya sejarah, budaya malah tempat pelancongan berkaitan eco-tourism antara yang popular di sini. Bukit Belalai Gajah ini antara yang popular. Untuk rujukan pelancong Malaysia, ini ialah Elephant Trunk Hill Tempat Menarik Di Guilin China Wajib Lawat

Kini menjadi kemestian, kalau melancong ke Guilin, pakej itinerary Halal Muslim juga turut menyenaraikan lokasi bukit ini sebagai salah satu Tempat Menarik Di Guilin China yang wajib dikunjungi.

Baca : Masjid Paling Besar di Brunei Darus Salam

 


Tempat Menarik Di Guilin

Elephant Trunk Hill Tempat Menarik Di Guilin China
Elephant Trunk Hill Tempat Menarik Di Guilin

 

Memandangkan ia hanya terletak beberapa minit, jalan kaki dari kebanyakkan hotel popular di Guilin, Elephant Trunk Hill Guilin memang destinasi yang popular di China. Struktur landskap di sini yang menjadi sebahagian dari persisir Li River Guilin cukup sinonim dengan penduduk tempatan.

Sebagai contoh, ketika travel ke Guilin dengan pakej Halal Muslim KSB Travel & Tours, MrJocko menginap di Eva Inn Hotel Guilin. Jarak dari situ ke bukit tersebut hanya memakan masa 5 minit waktu berjalan kaki. Sangat dekat dan memang mudah akses.

Baca : MrJocko Pakej Travel Halal Muslim KSB Travel

Elephant Trunk Hill Tempat Menarik Di Guilin China
Bergambar sebelum masuk ke Elephant Trunk Hill

Elephant Trunk Hill Tempat Menarik Di Guilin China Elephant Trunk Hill Tempat Menarik Di Guilin China Elephant Trunk Hill Tempat Menarik Di Guilin China

 

Kawasan ini agak besar sebenarnya. Ia meliputi sebahagian dari lokasi Li River yang menjadi nadi penduduk dan masyarakat Guilin sejak dulu lagi. Ia disusun dan dibina kembali untuk dijadikan salah satu destinasi pelancongan. Ia popular dikalangan pelancong tempatan dan juga pelancong luar negara.

Apa yang ada di Elephant Trunk Hill?

“The Elephant Trunk Hill Guilin is a hill, landmark and tourist attraction in Guilin, Guangxi, China. Elephant Trunk Hill is the symbol of the city of Guilin. It got its name because it looks like an elephant drinking water”

Mengikut cerita mitos orang tempatan, ia semakin terkenal kerana bentuk tanah dan bukit di sini yang membentuk seumpana seekor gajah sedang minum di sungai kebanggaan mereka Li River. Sehingga kini, destinasi Bukit Belalai Gajah kini menjadi ikon dan simbol kepada bandar Guilin.

Baca : Bukit Elephant Trunk Guilin China

Elephant Trunk Hill
Tempat Menarik Di Guilin

Tempat Menarik Di Guilin China Elephant Trunk Hill Tempat Menarik Elephant Trunk Tempat Menarik Di Guilin China

 

Tidak hanya untuk melihat ‘Bukit Belalai Gajah’, di sini ada beberapa lagi pilihan untuk bersantai, termasuk beberapa Cafe, kedai jualan Cenderahati, pemandangan sungai Li River dan juga beberapa taman kecil yang di reka sebagai tempat riadah sepanjang masa.

Tiket masuk ke Elephant Trunk Hill Guilin ialah CNY75 (MYR46) dan Percuma untuk kanak-kanak dibawah ketinggian 3.9 kaki tinggi. Berbaloi tak masuk ke sini? Untuk tempoh masa yang lama atau untuk scenery agak berbaloi. Namun, secara peribadi, jika ada lebih banyak aktiviti di dalam ini, ia menjadi sangat berbaloi.

 

Tempat Menarik Di Guilin China

Bukit Belalai Gajah Tempat Menarik Di Guilin China

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.