Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Siapa Empat Pembida Untuk Penswastaan ​​Malaysia Airlines

Khazanah Nasional telah melantik empat pembida untuk penswastaan ​​Malaysia Airlines (MAS) menurut Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dalam satu sidang di Dewan Rakyat (Dewan Rakyat). Ramai yang memang tahu, Malaysia Airlines sudah terlalu ‘berat’ dengan masalah dalaman mereka dan menguruskan operasi sejak puluhan yang lepas.

“Khazanah dan Malaysia Aviation Group Bhd (MAG) telah menjemput 20 pelabur berpotensi pada Ogos 2019 untuk menjadi rakan kongsi strategik Malaysia Airlines, Melalui proses ini, Khazanah dan MAG pada September menyenaraikan empat pelabur strategik untuk dinilai lebih lanjut. dengan pengurusan kewangan dan sinergi operasi yang berhemat di Malaysia Airlines” Mohamed Azmin dipetik sebagai berkata oleh The Edge Markets.

Pengalaman Naik MAS Ke Bangkok

Beliau seterusnya berkata bahawa cadangan akhir dijangka oleh dana pada November 2019 dengan keputusan pada lewat 2019 atau awal 2020. Pada masa ini, syarikat penerbangan itu meneruskan penyusunan semula dalaman.

Empat Pembida Untuk Penswastaan ​​Malaysia Airlines

Empat Pembida Untuk Penswastaan​ Malaysia Airlines 01 copy

Setakat ini menteri tersebut masih belum mendedahkan siapakah empat Pembida syarikat Malaysia Airlines tersebut.

Beliau menjelaskan bahawa sementara struktur pemegangan akhir masih belum ditentukan, kerajaan sedang mencari untuk mempertahankan bahagian penting dalam syarikat penerbangan tersebut. Mohamed Azmin tidak menjelaskan sama ada ini akan menjadi bahagian emas dengan kuasa veto. Pada masa ini, Malaysia Airlines dimiliki sepenuhnya oleh Khazanah Nasional.

Khazanah Nasional dan kerajaan Malaysia melancarkan proses divestasi awal tahun ini, kerana mereka tidak mahu terus melihat syarikat penerbangan Malaysia Airlines terus membuat kerugian.

pahamin rajab malaysia airlines
Pahamin Rajab

Empat Pembida Untuk Penswastaan ​​Malaysia Airlines 02

Sekumpulan pelabur yang diketuai oleh bekas pengerusi bukan eksekutif Kumpulan AirAsia, Pahamin Abdul Rajab, sebelum ini mengesahkan kesediaannya untuk mengemukakan tawaran. Qatar Airways Group juga dikaitkan dengan potensi pelaburan di Malaysia Airlines. Kumpulan AirAsia sendiri secara berulang kali menafikan minat dalam penggabungan dengan syarikat penerbangan bendera perkhidmatan penuh.

Nampaknya masih ramai lagi syarikat yang berminat untuk mengambil alih Malaysia Airlines. Sebab utama kerana jenama MAS sudah lama terkenal di seluruh dunia. Apa yang saya faham, masalah pengurusan yang lemah sahaja membuatkan syarikat ini tidak memperolehi untung yang sepatutnya sejak bertahun-tahun lamanya.

Sebagai pengguna dan rakyat Malaysia, pasti akan berharap mereka yang terbaik akan mengambil alih Malaysia Airlines. Bukan setakat mengharapkan kemenangan Anugerah setiap tahun semata-mata, tetapi berusaha dalam menguruskan produk lagenda Malaysia ini untuk lebih berdaya saing dari segi harga, kualiti servis dan pilihan perkhidmatan penerbangan yang betul-betul berbaloi untuk dinaiki.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.