• Mon. Sep 25th, 2023

Feri Baharu Pulau Pinang Kembali Beroperasi 7 Ogos 2023

Feri Baharu Pulau Pinang Kembali Beroperasi

Selepas menunggu lama, akhirnya, ikon Pulau Pinang kembali ke jadual Pelancongan Domestik di Malaysia. Feri baharu Pulau Pinang kembali beroperasi 7 Ogos 2023 secara Percuma. Semestinya berita baik ini akan kembali menghangatkan kemeriahan industri pelancongan negara. Ramai yang sudah lama rindukan pengalaman menaiki Feri Pulau Pinang ini.

Feri pertama memulakan perkhidmatan pada 6.30 pagi dari terminal feri Pangkalan Sultan Abdul Halim (PSAH) di Butterworth ke terminal feri Pangkalan Raja Tun Uda (PRTU) di sini.

Ketua Menteri sementara Chow Kon Yeow menaiki perjalanan pertama, yang menandakan pelancaran rasmi operasi feri baharu. Beliau yang tiba di PRTU kira-kira 6.45 pagi dan disambut Pengerusi Penang Port Sdn Bhd (PPSB) Datuk Syed Mohamad Syed Murtaza.

Baca : Pengalaman Naik Feri Pulau Pinang

Feri Baharu Pulau Pinang Kembali Beroperasi

 


Feri Baharu Pulau Pinang Kembali Beroperasi 7 Ogos 2023 Percuma

Feri Baharu Pulau Pinang Kembali Beroperasi
 

Chow berkata perkhidmatan feri itu adalah perkhidmatan yang penting terutama bagi mereka yang menggunakan mod pengangkutan pergi dan balik kerja setiap hari.

Beliau berkata empat feri tercanggih baharu — Teluk Bahang, Teluk Kampi, Teluk Duyung dan Teluk Kumbar — menggantikan feri ikonik selepas operasinya dihentikan.

Sumber : NST

“Feri baharu ini jauh lebih cekap dan selesa berbanding feri ikonik sebelum ini.

“Sebagai permulaan, seperti yang diumumkan, tambang akan percuma selama sebulan. PPSB akan menyerap kos tiket.
 

Feri Baharu Pulau Pinang Kembali Beroperasi

Feri Baharu Pulau Pinang Kembali Beroperasi

Feri Baharu Pulau Pinang Kembali Beroperasi

Feri Baharu Pulau Pinang Kembali Beroperasi
 

Ini adalah inisiatif Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (PPC) dan PPSB sempena operasi feri baharu dan mengurangkan beban kewangan penumpang,” katanya kepada pemberita di PRTU di sini pagi ini.

Chow berkata kerajaan negeri telah mengadakan sesi penglibatan dengan PPC dan PPSB bagi memastikan jadual feri saling berkaitan dengan mod pengangkutan awam lain, iaitu bas Rapid Penang, untuk keselesaan pengguna.

“PPC dan PPSB prihatin dengan keperluan pengguna feri dan telah menyediakan sebanyak 69 perjalanan (kedua-dua hala) setiap hari dengan kekerapan setiap 20 minit pada waktu puncak dan 30 minit pada waktu bukan waktu puncak,” tambahnya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif PPSB Datuk V. Sasedharan berkata mereka masih meneliti harga tambang yang akan diumumkan tidak lama lagi.

“Menerusi 68 perjalanan itu, kami menyasarkan 100,000 penumpang sehala untuk satu perjalanan, menjadikannya 1.2 juta penumpang setahun.

“Ini adalah kira-kira 95 peratus penumpang yang menggunakan perkhidmatan itu untuk bekerja,” katanya.

Setakat ini, ramai penumpang yang telah menggunakan perkhidmatan Feri Pulau Pinang ini memuji perkhidmatan baharu itu. Dengan harga kos RM18 juta setiap satu, feri baharu itu akan digunakan untuk membawa pejalan kaki dan juga kenderaan dua roda dari jeti ke jeti.

Untuk informasi anda semua, perkhidmatan feri ini sebelum ini pun telah menghubungkan Pulau Pinang dengan Butterworth di tanah besar selama lebih 126 tahun.

Pada 2020, negeri itu menghentikan penggunaan feri kenderaan dan penumpang dua tingkat yang ikonik dan menggantikannya dengan perkhidmatan feri bot laju untuk penumpang.

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.