Site icon Travel Blogger Malaysia

Global Muslim Travel Index 2016 Malaysia Kekal Teratas

Global-Muslim-Travel-Index-2019-01

Malaysia telah mengekalkan kedudukannya sebagai destinasi yang paling popular di dunia dalam pasaran pelancongan Islam global, menurut kajian yang paling komprehensif dikeluarkan pada sektor ini, Global Muslim Travel Index 2016.
 
Indeks MasterCard-CrescentRating Muslim Global Travel (GMTI) 2016, yang kini meliputi 130 destinasi, berkembang daripada 100 destinasi sebelum ini, menyaksikan Malaysia mengekalkan tempat teratas dalam senarai Pertubuhan destinasi Kerjasama Islam (OIC) dan keseluruhan kedudukan, untuk tahun berturut-turut.

Global Muslim Travel Index 2016 Malaysia Kekal Teratas

Global Muslim Travel Index 2016

 
UAE naik ke tempat kedua, diikuti oleh Turki, di tempat ketiga, manakala Indonesia memanjat dua tempat untuk menduduki tempat keempat. Bahrain menjadi penggerak terbesar, melompat empat tempat untuk mengambil kedudukan ke-10.

Baca : Restoran Halal Muslim Yang Pernah Saya Cuba Ketika Travel

 
Singapura juga mengekalkan kedudukan utamanya untuk destinasi bukan OIC, dengan Thailand, United Kingdom, Afrika Selatan dan Hong Kong yang membentuk lima teratas.
 
Kajian ini juga menunjukkan bahawa pada tahun 2015, terdapat lebih kurang 117 juta ketibaan pelancong Muslim di seluruh dunia, yang mewakili hampir 10 peratus daripada pasaran perjalanan keseluruhan. Ini dijangka berkembang kepada 168 juta pelawat pada tahun 2020 bersamaan dengan 11 peratus daripada segmen pasaran dengan nilai pasaran dijangka melebihi AS $ 200 bilion.

 
Asia dan Eropah juga telah diturunkan sebagai kedua-dua rantau yang terkemuka di dunia untuk menarik pengunjung Muslim – menyumbang 87 peratus daripada keseluruhan pasaran.
 
“Indeks MasterCard-CrescentRating Muslim Global Travel 2016 kini telah menjadi alat nombor satu untuk destinasi di seluruh dunia untuk menyelaraskan semula strategi mereka untuk mendekati pengguna Islam. Salah satu trend terbesar yang kami lihat adalah destinasi bukan OIC membuat usaha bersepadu untuk menarik pelancong Muslim dan mereka kini mewakili lebih 63 peratus daripada destinasi dibincangkan dalam GMTI. Sebagai contoh, Jepun dan Filipina telah mengambil beberapa langkah-langkah utama sejak beberapa bulan lalu untuk mempelbagaikan ketibaan pelawat dan meningkatkan ekonomi mereka dalam proses ini, “kata Fazal Bahardeen, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) CrescentRating & HalalTrip.
 
“Ramai destinasi sedang membangunkan tawaran pelancongan lebih pelbagai untuk mengambil kesempatan daripada pertumbuhan pasaran pelancongan Islam. Kami bangga bahawa Malaysia telah sekali lagi mengungguli GMTI, yang menunjukkan kekuatan sebagai hab bertaraf dunia untuk perjalanan Muslim. Kami juga gembira melihat lapan lain negara anggota ASEAN dipaparkan dalam Indeks. Ini menunjukkan potensi besar negara-negara ASEAN untuk menjadi pemacu utama pertumbuhan pelancongan global, dapat menawarkan terkemuka perjalanan Islam di tahun-tahun akan datang, “kata Safdar Khan, Pengurus Negara Kumpulan, Indonesia, Malaysia dan Brunei; Ketua Kumpulan, Pembayaran Islam, Asia Tenggara, MasterCard.

 
The GMTI 2016 adalah penyelidikan yang paling komprehensif yang terdapat pada salah satu sektor pelancongan yang paling pesat berkembang di dunia, yang mewakili 10 peratus daripada ekonomi perjalanan keseluruhan.
           
The GMTI (Global Muslim Travel Index 2016) melihat data yang mendalam yang meliputi 130 destinasi. Ini adalah kali pertama pandangan menyeluruh itu telah disediakan pada salah satu sektor pelancongan yang paling pesat berkembang di dunia.
 
Indeks membantu destinasi, perkhidmatan pelancongan dan pelabur untuk mengesan kesihatan dan pertumbuhan segmen pelancongan ini manakala penanda aras kemajuan masing-masing untuk sampai kepada pasaran yang ada.
 
Semua 130 destinasi di GMTI dijaringkan dengan latar belakang kriteria yang termasuk kesesuaian sebagai destinasi percutian keluarga, tahap perkhidmatan dan kemudahan yang ia menyediakan, pilihan penginapan, inisiatif pemasaran serta ketibaan pelancong.
 
Setiap kriteria kemudian wajaran untuk membuat nilai indeks keseluruhan. Tahun ini, dua kriteria baru – hubungan udara dan sekatan visa – telah ditambah untuk meningkatkan lagi Indeks.
 
Taiwan dan Jepun terus meningkatkan kedudukan keseluruhan dengan purata skor GMTI mengikut wilayah menunjukkan Asia sebagai rantau yang terkemuka.
 
Keseluruhan purata GMTI skor untuk skor untuk yang lengkap 130 destinasi kini berjumlah 43.7. Dari perspektif serantau, destinasi Asia Pasifik memimpin dengan purata GMTI skor 56.5.

Baca : Global Muslim Travel Index 2016

Exit mobile version