Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Google Search Console Untuk Blog MrJocko.com Travel Blogger Malaysia

Sebagai penulis blog, selain dari isi kandungan blog yang bagus, keyword untuk carian blog, ‘Google Search Console’ juga amat penting. Sebab itu, bila lihat peningkatan impression pembaca di blog MrJocko, rasa puas dihati. Google Search Console Untuk Blog MrJocko.com Travel Blogger Malaysia naik dengan mencanak sejak tukar template Theme WordPress yang baru.

Dengan mengambil kelebihan daripada fungsi Google Search Console, anda boleh mempelajari maklumat berharga tentang blog (website), seperti pertanyaan carian mana yang menarik, carian sebarang kesilapan ‘crawl’, tajuk atau deskripsi halaman pendua, jika tapak blog (website) anda dianggap mudah alih mesra dan banyak lagi.

Cara Buat Blog Dalam 1 Jam

cara mudah buat blog

 


Google Search Console Untuk Blog MrJocko.com

Google Search Console Untuk Blog MrJocko.com
 

Untuk penulis blog, kalau korang nak lihat berapa jumlah klik dan juga jumlah kesan penulisan korang kepada pembaca, Google Search Console antara tools yanb terbaik untuk mengukur fungsi ini.

Alhamdulillah, total klik untuk blog MrJocko.com Travel Blogger Malaysia mencecah sekitar 62,500 klik dalam masa 3 bulan dan sejumlah 1.14 juta impressions (kesan) kepada pembaca blog Travel ini.

 

Google Search Console Untuk Blog MrJocko.com Travel Blogger Malaysia 1
 

Google Search Console Untuk Blog

Antara fungsi terbaik Google Search Console untuk blog (website) ialah :

Cari Siapa Yang Bercakap Tentang Blog Anda

Selain penyenaraian carian organik, Google Search Console membolehkan anda memantau laman web mana yang menghubungkan dengan anda. Kadang-kadang, sebutan ini boleh menjadi sesuatu yang positif, jadi anda boleh menyesuaikan strategi anda untuk mencari lebih banyak pembaca dari link mereka. Jika pada masa yang lain, mereka membuat laman web anda kelihatan buruk oleh proksi, jadi anda boleh meminta agar pautan itu diturunkan.

Cari Butiran yang Boleh Menyakitkan Pautan Blog Anda

Terdapat banyak bidang dalam konsol carian yang membolehkan anda melihat ralat atau isu yang ada di blog anda. Di bawah bahagian Traffic Search, anda boleh menentukan sama ada Google telah mengambil sebarang tindakan webspam manual terhadap anda atau jika tapak web anda mempunyai masalah kebolehgunaan dengan mudah alih.

Bahagian Crawl akan memberitahu anda mengenai ‘ralat’ crawl seperti pautan yang rosak yang membawa kepada 404 halaman yang tidak dijumpai.

Lebih penting lagi, Konsol Carian membolehkan anda mengetahui sama ada tapak anda akan muncul sama sekali. Permintaan “ambil sebagai Google” membolehkan anda melihat serta-merta sama ada tapak anda kelihatan kepada robot crawler Google dan, oleh itu, pencari secara umum.

Beritahu Halaman Apa Yang Google ke Indeks atau Tidak

Sebarang halaman yang diindeks boleh muncul dalam hasil carian Google. Jika anda ingin laman web baru muncul dengan cepat, anda boleh menyerahkannya terus melalui Konsol Carian untuk merangkak dan mengindeks.

Anda juga boleh memberitahu Google apa yang tidak diindeks, dengan menggunakan fail robot.txt anda. Fail teks ini terletak di akar tapak anda menunjukkan halaman web atau direktori yang anda tidak mahu crawler enjin carian diakses. Anda boleh menguji sama ada halaman di laman web anda boleh diakses oleh mana-mana tujuh googlebots yang berbeza dengan memasukkannya di bahagian penguji robot.txt. Bahagian ini juga memaparkan kandungan yang disenaraikan dalam fail robot.txt semasa anda.

Pada masa lain, anda mungkin ingin memberitahu Google apa yang hendak diindeks. Ini dilakukan menggunakan fail sitemap.xml anda yang merupakan senarai pautan laman web anda yang anda mahu Google merangkak dan indeks. Konsol Cari juga akan memaklumkan kepada anda jika googlebot mengalami kesilapan semasa merangkak pautan yang disenaraikan dalam fail sitemap.xml anda.

Dapatkan Isyarat Segera Apabila Blog Anda Ada Masalah Malware

Malware, ralat pengekodan dan isu-isu lain boleh memusnahkan blog anda dengan cepat dari pengindeksan. Dengan Google Search Console, anda boleh mengatur makluman ketika krisis seperti ini berlaku supaya penyenaraian anda kekal dalam talian sebanyak mungkin. Lagipun, hilang pada pencari bermakna kehilangan pelanggan potensial.

Untuk pengetahuan anda, servis Google Search Console ini adalah PERCUMA. Cuma ikut arahan untuk menuntut dan mengesahkan laman web anda. Anda boleh melihat statistik pencahayaan menerangi dalam masa 20 hingga 30 minit.

Layari laman web Google Search Console untuk maklumat lanjut dan jadikan blog anda satu blog yang sihat dan mampu menarik ramai pembaca.

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.