Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Gwangjang Market Pasar Tradisonal Terbesar di Korea Selatan

 
Gwangjang Market Pasar Tradisonal Terbesar di Korea Selatan dan terkenal dengan barangan sutera yang berkualiti, peralatan linen dan barangan buatan tangan seperti Cenderahati dan juga Kraftangan. Namun, kalau dikira dengan popularitinya kini, ia adalah lokasi Street Food paling popular di Seoul.

Untuk informasi anda, Gwangjang Market ( Kwan Jang Market) di Seoul semakin terkenal dengan banyaknya pilihan street food yang terkenal. Namun, kalau kita sebagai orang Muslim, kena pandai la pilih sebab tak semua menu makanan di sini Halal Muslim. Sebaiknya survey dulu kedai mana yang ada menu Halal Muslim yang sebenar.

Baca : Kedai Halal Muslim Luar Negara Pernah MrJocko Singgah

 


Gwangjang Market Pasar Tradisonal Terbesar di Korea Selatan

gwangjang-market-seoul-01

gwangjang-market-seoul-01
Street Food Popular di Seoul

 

Selain itu, Pasar Gwanjang Seoul ini antara lokasi jualan arked pakaian vintaj di pasaran dan menjadi daya tarikan yang sangat popular di kalangan orang muda dan pemborong yang mencari fesyen vintaj yang unik.

Kenapa Gwanjang Market Seul ini popular? Ini kerana Pasar Gwangjang mempunyai lebih dari 100 tahun sejarah. Awalnya, ia dikesan ketika penubuhan Gwangjang Corporation pada tahun 1905 yang diciptakan dengan tujuan untuk menuntut kembali kedaulatan Korea pada masa pendudukan Jepun. Pada masa itu, pasaran tradisional Korea hanyalah pasar sementara yang secara berkala diadakan setiap beberapa hari.

Pasar Gwangjang adalah pasaran pertama yang ditubuhkan secara kekal yang dibuka setiap hari. Pada tahun 1962 pasaran dibahagikan kepada Dongdaemun Market dan Gwangjang Market dengan beberapa bangunan moden terbina di sini.

Pusat ini semakin berkembang setiap hari dan sangat popular di kalangan orang muda untuk arked pakaian vintaj. Arked vintage menawarkan pelbagai reka bentuk yang luar biasa, unik yang menarik peminat fesyen termasuk selebriti terkenal di Korea.

Lawatan ke Pasar Gwangjang adalah satu kemestian bagi pasangan Korea yang merancang untuk majlis perkahwinan mereka. Bakal pengantin biasanya boleh membeli semua yang mereka perlukan di bawah satu bumbung, seperti perabot rumah, tempat tidur, yedan ​​(hadiah pernikahan yang diberikan oleh pengantin perempuan kepada keluarga pengantin lelaki), hanbok (pakaian tradisional Korea), sutera, dan lain-lain.

Lokasi Pasar Kwan Jang Seoul ini hanya terletak bersebelahan dengan Dongdaemon Market Seoul.
 

gwangjang-market-seoul-04

gwangjang-market-seoul-05

gwangjang-market-seoul-03
 

Ramai yang sebelum ini pernah ke Seoul dan Dongdaemon Market, terlepas untuk singgah di sini. Mungkin tak ramai yang perasan. Mungkin lepas ini boleh la singgah sekejap, sebab di sini memang ada keunikkan pasar cara orang Korea yang tak ada di lokasi lain.

Maklumat lanjut tentang Gwanjang Market Seoul ini layari laman web rasmi mereka.

Kredit Gambar : Korea Torusim & Internet

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.