• Tue. Oct 3rd, 2023

Al Fatihah Cikgu Limau Kasturi Pelakon Harun Salim Bachik

harun_salim_bachik

Semalam satu Malaysia dikejutkan dengan pemergian Arwah Harun Salim Bachik atau nama betulnya Haron Aminur Rashid Bin Salim ketika berumur 55 tahun. Beliau dikatakan rebah dan meninggal dunia ketika berhenti rehat di R&R berdekatan dengan Bukit Merah, Lebuhraya PLUS. 

Mungkin ramai yang setuju, antara drama lakonan Harun Salim Bachik yang paling berkesan adalah sebuah drama di RTM yang bertajuk Cikgu Limau Kasturi, sekitar tahun 1993. Drama ini memang secara peribadi membuka mata ramai masyarakat Kelantan khususnya betapa pentingnya pelajaran, tambah-tambah lagi penguasaan dalam bahasa Inggeris.

Baca : Maharaja Lawak Mega Program Lawak Dari Astro

 


Harun Salim Bachik Sebagai Cikgu Limau Kasturi

Cikgu_Limau_Kasturi_harun
Harun Salim Bachik

 

Sedikit Sinopsis Drama Cikgu Limau Kasturi

Filem Cikgu Limau Kasturi mengisahkan tentang seorang guru baru Bahasa Inggeris, iaitu Cikgu Halim, lakonan hebat Harun Salim Bachik, yang ditakdirkan untuk mengajar di sebuah sekolah yang terletak jauh di pedalaman Kelantan, iaitu di Kampung Limau Kasturi. Kawasan penempatan tersebut tidak mempunyai bekalan air dan elektrik serta hanya dapat dihubungkan dengan satu stesen kereta api yang sudah usang. Pada mulanya, Cikgu Halim amat susah hati dan keberatan untuk pergi mengajar di sekolah tersebut, namun setelah ibunya memberi dorongan dan semangat, beliau akur dengan takdir yang dihadapinya itu. 

Cikgu_Limau_Kasturi_harun_salim_bachik
Cikgu Limau Kasturi : Harun Salim Bachik

 

Ketika di kampung tersebut, beliau telah banyak dibantu oleh Pak Hassan, salah seorang penduduk di kampung tersebut. Cikgu Halim cuba menyesuaikan diri dengan kehidupan kampung tersebut walaupun suasananya jauh berbeza dengan bandar. Di kampung, beliau telah mempelajari dan melihat nilai-nilai kemasyarakatan yang tidak dapat dirasai ketika di bandar.  

Pada hari pertama mengajar, terdapat seorang murid bertindak nakal dengan membaling gumpalan kertas pada Cikgu Halim.Tetapi, beliau tidak memarahi murid nakal tersebut, sebaliknya beliau memberi nasihat sehingga menyebabkan budak tersebut menyesal dengan tindakannya. Pada suatu hari ketika Cikgu Halim sedang mengajar di dalam kelas, beliau perasaan akan kehadiran seorang budak perempuan yang sembunyi-sembunyi cuba menjawab pertanyaan Cikgu Halim terhadap murid-murid di dalam kelas. Budak itu bernama Rohani dan merupakan anak kepada Lebai Lazin. Budak itu mempunyai keinginan yang mendalam untuk bersekolah, namun tidak dibenarkan oleh bapanya yang berfahaman kolot mengenai pendidikan. 

Lebai Lazin telah pergi berjumpa dan memarahi Cikgu Halim kerana mempengaruhi Rohani untuk belajar. Tetapi, Lebai Lazin mula sedar akan kepentingan pendidikan pada Rohani, dan dia meminta Cikgu Halim untuk memasukkan Rohani kesekolah. Sepanjang Cikgu Halim mengajar di sekolah tersebut, telah banyak berlaku perubahan terhadap sikap murid-murid disitu dan murid-murid juga semakin rapat dan meminati beliau.  

Ketika, beliau semakin dapat menyesuaikan diri di kampung itu, beliautelah menerima surat daripada kementerian mengenai permohonannya untuk bertukar 

MrJocko sendiri memang mengakui, ia memang satu lakonan hebat Arwah Harun Salim Bachik. Kerana waktu itu ia memang menjadi ‘viral’ diantara kami orang Kelantan dan memang menjadi drama pilihan ramai. Sudah pasti pemergian arwah Harun Salim Bachik satu kehilangan besar bagi peminat rancangan komedi tambah-tambah lagi peminat Boboi. Maharaja Lawak Mega 2012 – http://www.mrjocko.com/2012/11/peserta-maharaja-lawak-mega-2012.html

Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atas arwah Harun Salim Bachik dan ditempatkan di kalangan orang-orang beriman, Amiinnnn…

Harun Salim Bachik

 

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.