Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Honor 8 Pro Tak Menyesal Beli Kalahkan iPhone 7 Plus

Pertama kali MrJocko guna smartphone Honor Malaysia ialah model Honor 6 Plus. Sampai sekarang, selepas hampir 3 tahun, masih lagi guna smartphone tersebut. Sebab itu, dengan pelancaran peranti Smartphone baru ini, berani MrJocko katakan, Honor 8 Pro Tak Menyesal Beli Kalahkan iPhone 7 Plus.

Dengan hanya harga jualan runcit di laman shopping online www.VMall.my, ia mula dijual bermula hari ini 11 Julai 2017 dengan hanya harga RM1999 Malaysia. Apa yang korang dapat dengan nilai sebanyak itu?

Tak Menyesal Beli Honor 8 Pro

 

MrJocko sempat mencuba sendiri beberapa features yang ada dalam peranti smartphone Honor 8 Pro. Bermula dengan processor Kirin 960 (8 processor cores) high performance Cortex A73 clocked 2.4GHz dengan 4 low-power Cortex A53 cores clocked 1.8GHz. Kalau korang main game guna smartphone ini, memang tak ada masalah.

Tak cukup dengan itu, ada Mali-G71 dengan Vulkan Graphic kuasa API yang membolehkan performance naik sehingga 400%. Bayangkan, korang boleh main game dengan paparan 2K selama 6 jam tanpa henti. Wow!!!

Antara Spesifikasi Honor 8 Pro

honor 8 pro malaysia honor 8 pro malaysia honor 8 pro malaysia

 

Untuk orang biasa seperti MrJocko, antara faktor utama bila beli Smartphone ialah Harga yang murah, kualiti gambar yang cantik, processor yang laju, storan internal yang besar dan semestinya bateri yang tahan lama.

Sebab itu, untuk semua kualiti yang disebutkan di atas, MrJocko berani katakan bahawa ciri-ciri Honor 8 Pro mengalahkan smartphone iPhone 7 Plus.

Kenapa? 

Harga smartphone ini cuma RM1999 tetapi iPhone 7 Plus bermula dari RM3799

Untuk Gambar, hasil yang terakam dari #Honor8Pro dari kualiti aperture sebesar f0.95 untuk menghasilkan gambar cantik seperti di bawah. Lebih cantik dari iPhone 7 Plus.

honor 8 pro malaysia

Processor Kirin untuk Honor 8 Pro kira spesifikasi yang laju ditambah dengan keupayaannya mempunyai kapasiti saiz 6GM Memory RAM manakala untuk iPhone 7 Plus cuma 3GB Memory RAM sahaja. Dua kali ganda tu.

Storan internal iPhone 7 Plus bermula dari 32GB dan Honor 8 Pro punyai 64GB dan ada external slot sehingga 256GB. Besar tu. Cukup untuk simpan puluhan video dan movies.

Akhir sekali, kuasa bateri untuk iPhone 7 Plus cuma 2900 mAh sahaja tetapi untuk Honor 8 Pro ada kuasa bateri 4000 mAh yang boleh guna untuk standby sehingg 2 hari dan heavy user 1.5 hari. Bayangkan kalau korang main game paparan 2K boleh tahan sehingga 6 jam tanpa henti. 

honor 8 pro malaysia honor 8 pro malaysia honor 8 pro malaysia honor 8 pro malaysia honor 8 pro malaysia honor 8 pro malaysia honor 8 pro malaysia honor 8 pro malaysia honor 8 pro malaysia

 

Ini sample gambar dari smartphone Huawei Honor 6 Plus, beberapa tahun yang lepas. Cantik http://www.mrjocko.com/2015/05/sample-gambar-dari-honor-6-plus.html

Kesimpulannya, kalau korang baru beli iPhone 7 Plus, pasti korang akan menyesal. Harga yang mahal tetapi kualiti jauh lebih rendah dari kualiti Honor 8 Pro. 🙂

Untuk melihat sendiri spesifikasi smartphone Honor 8 Pro, korang boleh layari laman web rasmi mereka di http://www.hihonor.com/uk/products/mobile-phones/honor8pro/index.html

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.