Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Hyo Seok Cultural Festival Antara Tempat Menarik Di PyeongChang

Satu lagi destinasi yang disebut di Korea, ialah Hyo Seok Cultural Festival Antara Tempat Yang Menarik Di PyeongChang. PyeongChang yang sudah terpilih, sebagai bandar raya Olimpik Musim Sejuk 2018, punyai banyak keistimewaan termasuk berkaitan dengan sastera cerita novel terkenal Korea.

Ada novel hebat dari kampung ini ciptaan oleh Lee Hyo Seok (1907-1942). Oleh kerana kehebatan beliau, diadakan Pesta Kebudayaan Hyo Seok (Hyo Seok Cultural Festival) untuk memperingati penulis moden Korea bernama Lee Hyo Seok dan novelnya yang terkenal.

Baca : Tempat Menarik Di Korea Selatan

Hyo Seok Cultural Festival

 


Hyo Seok Cultural Festival Antara Tempat Menarik Di PyeongChang

Secara ringkas, festival ini menawarkan pelbagai program penyertaan seperti pameran puisi, malam kesusasteraan, pertandingan penulisa esei Hyo Seok, pengalaman alam semula jadi, memasak makanan gandum, dan banyak lagi. Selain itu, pelawat boleh melawat dewan kelahiran dan dewan peringatan Lee Hyo Seok.

Informasi Hyo Seok Cultural Festival
Yuran Kemasukan / Penyertaan : Percuma
Tempoh : 2 – 10 Sep 2017
Alamat : 157, Ihyoseok-gil, Pyeongchang-gun, Gangwon-do
Pengangkutan : Ambil bas antar bandar ke Terminal Bas Antara Bandar Jangpyeong. Dari Terminal Jangpyeong, ambil bas tempatan untuk bas ulang-alik Bongpyeong atau Phoenix Park.

Hyo Seok Cultural Festival Antara Tempat Yang Menarik Di PyeongChang

Hyo Seok Cultural Festival Antara Yang Menarik Di PyeongChang Korea

 

Lee Hyo Seok 李孝 石 (1907-1942), yang menulis di bawah nama pena ‘Gasan’ dilahirkan pada 23 Februari 1907 di Pyeongchang, Gangwon-do. Lee menulis lebih daripada 70 buah cerita fiksyen dan mula-mula menarik perhatian dunia sastera pada tahun 1928 apabila kisahnya telah diterbitkan di Joseon Jigwang. Beliau telah menerbitkan pelbagai karya lain termasuk “Lengan Merah” dan “Lebar Merah”.

Baca : MrJocko dan Cerita Kembara ke Korea Selatan

Hyo Seok Cultural Festival Hyo Seok Cultural Festival Hyo Seok Cultural Festival Hyo Seok Cultural Festival Hyo Seok Cultural Festival
 

Kisah 1 : Apabila Buckwheat Flowers Bloom (1936)

Encik Heo, Jangdolbaengi kesepian (장돌뱅이: vendor yang bergerak sekitar pasaran 5 hari terutama di Pyeongchang, Yeongwol dan kawasan Jecheon) kehilangan semua wang berjudi dan berpindah ke pasar Bongpyeong di Pyeongchang dengan kawan baiknya, Encik Cho. Mereka bertemu lelaki muda jangdolbaengi, Dong-I di sana dan memutuskan untuk berpindah ke tempat pasar yang lain bersama-sama.

Semasa mereka berjalan melalui padang bunga soba pada waktu malam, Encik Heo bercakap tentang cinta seumur hidupnya yang telah ditemui 20 tahun yang lalu di pasar Bongpyeong ketika dia masih muda Jangdolbaengi. Ia adalah malam yang bunga soba mekar seperti “garam bertaburan” di ladang.

Kampung Budaya Lee Hyo Seok adalah tempat penulis Lee Hyo Seok dilahirkan dan dibesarkan. Perkampungan ini juga merupakan permulaan cerita pengarang ˹ Apabila Buckwheat Flowers Bloom, salah satu cerita pendek Korea yang paling terkenal hingga kini.

Pada tahun 1990, tempat kampung telah ditetapkan sebagai ‘kampung kebangsaan kebangsaan pertama’ oleh Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan. Kampung ini terdiri daripada rumah kelahiran penulis, kilang air, Chungjujip, Taman Gasan, Dewan Memorial Lee Hyo Seok, dan sebuah muzium soba. Pada puncak musim bunga, anda boleh menikmati pemandangan indah bunga salji putih bunga soba dan dari akhir Ogos hingga awal September, Festival Kebudayaan Lee Hyo Seok tahunan berlaku.

Rumah kesusasteraan ini terdiri daripada Pameran Sastera (kronologi karya Lee Hyo Seok), Kelas Sastera, Penyelidikan Seni, Ruang Idea Kreatif, dan Teater untuk drama kesusasteraan. Terdapat juga penyesalan Bongpyeong Marketplace lama dan video untuk kanak-kanak, serta beberapa aktiviti yang berbeza. Kemudahan itu menyediakan dokumen-dokumen berharga seperti surat khabar, majalah, dan penerbitan buku pertama penulis. Sebagai tambahan kepada makna sastera yang mendalam, rumah ini terkenal dengan luarannya yang indah, Taman Sastera, dan jejak bunga soba.

Yuran kemasukan / penyertaan: Dewasa KRW2,000 / Sekolah Tinggi KRW1,500 / Pelajar Sekolah Rendah KRW1,000
Alamat : 73-25, Hyoseongmunhak-gil, Bongpyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do
Waktu Operasi : November-April 9.00am – 6:00p, / Mei-Oktober 9.00am – 7:00pm

Pasaran Bongpyeong dibuka pada hari dengan ‘2’ dan ‘7’ dengan selang waktu lima hari. Baru-baru ini, soba tanpa gagal, telah menjadi produk utama di pasaran. Dari mi buckwheat, panekuk soba, kue gandum soba, roti kukus soba, mi soba pancake panas, bibimbap soba dan banyak lagi, pelbagai makanan berkaitan dengan soba boleh didapati di pasaran ini.

Tarikh Pembukaan Pasaran : Setiap ke-2, ke-7, ke-12, ke-17, ke-22 & ke-27
Alamat : 14-1, Dongijangteo-gil, Bongpyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do

 

Hyo Seok Cultural Festival
Hyo Seok Cultural Festival Antara Tempat Yang Menarik Di PyeongChang

Hyo Seok Cultural Festival

 

Kisah 2 : Projek Pemulihan Pasaran Tradisional dengan Kad Hyundai

Projek Pasar Bongpyeong pada tahun 2014 memelihara infrastruktur asas pasaran dan mengadopsi reka bentuk luar di setiap kedai di bawah slogan “Pembangunan untuk Kemapanan”, menggalakkan pedagang untuk berubah. 

Oleh kerana Pasar Bongpyeong menarik seramai 5,000 orang dengannya lebih daripada 100 kedai semasa musim puncak, direka oleh Hyundai Card dan memasang khemah kanopi bersistem dan berdiri untuk semua kedai mewujudkan estetika yang teratur dan memberi lebih banyak ruang kepada pelawat.

Hyoseok Cultural Festival LINK

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.