Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Info Ringkas Kucing Parsi Atau Persian Cat Yang Cantik

Info Ringkas Kucing Parsi Atau Persian Cat Yang Cantik. Kucing Parsi dipercayai adalah salah satu baka kucing yang tertua. Ada sejarah awal secara umum mengatakan bahawa kucing ini asalnya datang dari Parsi (kini Iran) dan Turki. Pengembara Itali Pietro della Valle (1586 – 1652) dikreditkan dengan membawa kucing baka Parsi ini pertama datang ke Eropah, tiba di tanah air dari Itali pada tahun 1620 dengan mereka.

Menjelang 1800-an Kucing Parsi telah menjadi baka popular di Eropah dan baka Kucing Parsi mula tiba di Amerika pada akhir 1800-an. Dalam tambahan Harpers Mingguan bertarikh 27 Januari 1872 terdapat ilustrasi daripada beberapa pameran kucing dari rancangan London Crystal Palace, termasuk kucing Parsi. Anda boleh lihat di SINI.

Baca : Gambar Kucing Parsi Yang Cantik

info kucing parsi

 


Info Ringkas Kucing Parsi Atau Persian Cat Yang Cantik

Lukisan awal (lihat di atas) dan gambar Kucing Parsi menunjukkan baka kucing yang berbeza untuk orang Persia hari ini. Imej-imej di bawah adalah diambil dari terbitan Life Negara di Amerika bertarikh September 1908.

 

kucing parsi

 

Kucing Parsi adalah jenis baka yang unik, baka berkaki agak pendek, tebal besar besar. Kucing Persia adalah juga berotot dan sederhana dan adakalanya antara saiz yang besar dalam kelurga kucing. Yang ketara jenis muka kucing ini yang ‘flat rate dan juga bulu-bulu yang panjang dan gebu.

Info Ringkas Kucing Parsi Atau Persian Cat Yang Cantik

Perangai Kucing Parsi

Kucing Parsi mempunyai sifat yang manja dan lembut. Biasanya mereka mempunyai personaliti yang santai. Mereka adalah baka penyayang dan menyayangi penjaga mereka.

Kucing Parsi adalah kucing yang tenang, mudah untuk manusia berinteraksi senang bersama haiwan lain. Mereka selalunya tidak suka kepada suasana yang bising.

Warna kucing Parsi

Kucing Parsi datang dalam pelbagai warna, termasuk warna penuh putih, hitam, oren, kelabu dan bercampur dwi-warna.

Keperluan Khas

Parsi memerlukan dandanan setiap hari untuk menjadikan ia kucing yang sihat dan jinak. Ini hanya akan mengambil masa beberapa minit setiap hari.

Sesetengah Kucing Parsi mungkin mempunyai mata berair kerana ia cukup sensitif dengan udara sejuk. ini boleh di atasi dengan perlahan-lahan menyapu bersih muka dan hidung kucing tersebut.

Disebabkan muka rata dan jenis baka yang secara semula jai, Kucing Parsi mungkin mempunyai masalah semasa cuaca panas.

Kucing Parsi Sesuai Untuk Siapa?

Dengan perangai lembut dan santai mereka, Kucing Parsi adalah sesuai untuk semua keluarga, walaupun keluarga dengan kanak-kanak. Tetapi anda harus pandai menjaga kucing untuk kesihatannya dan keluarga anda.

Dapatkan nasihat daripada pakar Kucing Parsi sebelum meneruskan niat untuk memelihara baka tersebut, lebih-lebih lagi jika anda mempunyai anak kecil dirumah atau mereka yang mempunyai alahan penyakit Asma/Lelah.

Kucing Parsi akan memerlukan dandanan setiap hari supaya ia menjadi haiwan peliharaan yang manja dan jinak. Kos untuk memelihara seekor Kucing Parsi agak mahal berbanding haiwan peliharaan lain seperti ikan, burung, hamster dan binatang seumpamanya. Jadi, anda boleh memilih untuk teruskan atau tidak. Ini kerana untuk baka seekor anak Kucing Parsi yang asli boleh mencecah sehingga RM3,500 seekor. Itu tidak termasuk penjagaan harian dan kos rawatan bulanan.

Glamorous MrJocko

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.