• Mon. Sep 25th, 2023

Informasi Ringkas GST Di Malaysia

photo-1-713864

Good and Service Tax (GST) sudah diluluskan di Malaysia dan akan bermula pada 1 April 2015 tahun depan. Perlaksanaan GST di Malaysia dikatanya akan memberi kesan ketara kepada rakyat dan ekonomi Malaysia. Sejauh mana kesan dan efektifnya cara ini, kita akan dapat lihat dalam masa beberapa tahun akan datang.

Namun, sehingga hari ini, ramai yang tidak setuju dan ramai juga yang tidak mengalu-alukan perlaksanaan sistem percukaian baru GST ini. Segelintir sahaja yang bersetuju dengan cukai GST di Malaysia.

Jom kita lihat, info ringkas tentang perlaksanaan cukai GST di Malaysia. Adakah benar perlaksanaan GST ini akan menyebabkan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan di Malaysia?

 

Info ringkas Cukai GST Malaysia

Info ringkas Cukai GST Malaysia

Info ringkas Cukai GST Malaysia

 

MrJocko sendiri pun masih lagi kurang arif tentang perlaksanaan GST di Malaysia ini kerana ia merangkumi pelbagai aspek termasuk aktiviti rakyat, ekonomi dan juga mungkin kesan jangka panjang masalah sosial. Mungkin???

Dari segi teori, cukai GST di Malaysia ini memang nampak rakyat akan dapat faedah secara menyeluruh. Itu yang kita sebagai rakyat mahu. Harga barangan dan servis yang murah dan berbaloi. Namun, seperti yang MrJocko kata tadi, kita tunggu dulu beberapa tahun selepas perlaksanaannya, baru kita dapat tengok kesannya.

Glamorous MrJocko

 

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.