• Tue. Oct 3rd, 2023

Boleh Rentas Daerah Informasi SOP Perjalanan Terkini Semasa PKPB

SOP Terkini Melancong Dalam Negeri CMCO copy

Boleh Rentas Daerah Informasi SOP Perjalanan Terkini Semasa PKPB. Menteri Kanan Malaysia, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob baru saja mengumumkan bahawa banyak tempat-tempat seluruh Malaysia sudah ditamatkan PKPB (CMCO – Conditional Movement Control Order). Namun, masih ada beberapa lokasi dilanjutkan PKPB sehingga 20 Disember 2020, termasuk Kuala Lumpur dan Selangor. Namun, arahan ini dilonggarkan dengan kelonggaran arahan terbaru.

Mulai hari ini, Isnin bertarikh 7 Disember 2020, kerajaan kini membenarkan pergerakan di seluruh negeri dan daerah di seluruh negara tanpa memerlukan izin polis, kecuali di kawasan-kawasan di bawah arahan PKPD (Enhanced Movement Control Order – EMCO).

Rentas daerah dan sempadan sudah dibenarkan dan juga penggunaan kenderaan dibolehkan memenuhi kapasiti tempat duduk kenderaan tersebut.

Baca : PKPB Di Malaysia

 


Informasi SOP Perjalanan Terkini Semasa PKPB

SOP Terkini Melancong Dalam Negeri CMCO copy

Terkini CMCO Malaysia 7 Disember 2020 2
Terkini CMCO Malaysia 7 Disember 2020

Terkini CMCO Malaysia 7 Disember
 

Sedikit kelonggaran diberikan kepada seluruh rakyat Malaysia sepanjang PKPB terbaru ini, namun ia masih lagi tertakluk pada penjarakan sosial, pemakaian pelitup muka, daftar lokasi serta beberapa peraturan biasa PKPB dan PKPP seluruh Malaysia.

Untuk makluman semua ada 5 Informasi Penting yang boleh kita ingat bila melibatkan Perjalanan Pelancongan di dalam Malaysia ketika perlaksanaan PKPB bermula 7 Disember hingga 20 Disember 2020 ini.

Sila ambil maklum dan fahami.

1. Semua aktiviti berkaitan perjalanan / perjalanan yang berkaitan dari dan ke TIDAK DIBENARKAN ke kawasan status EMCO (PKPD).

2. Semua kemasukan ke SABAH dibenarkan dengan syarat anda perlu melakukan ujian swab atau RTK Antigen Test dan diuji negatif 3 hari sebelum berlepas.

3. Semua Kolam Renang akan dibenarkan dibuka dengan jarak sosial.

SOP Terbaru CMCO Malaysia Disember 2020

SOP Terkini Travel Dalam Malaysia CMCO

4. Semua restoran dan restoran dibenarkan menawarkan DINE-IN dengan jarak sosial 1 meter di antara pelanggan mengikut ukuran dan kapasiti meja. Waktu operasi adalah dari jam 6 pagi hingga 12 pagi (mengikut lesen mereka).

5. Aktiviti Yang TIDAK DIBENARKAN :

i) Taman tema, taman permainan dalaman, dan kawasan zon hijau KECUALI pawagam dalam laman status CMCO.

ii) Pameran di muzium, perpustakaan, galeri seni dan premis yang berkaitan.

iii) Berkelah, sukan sentuhan dan aktiviti rekreasi termasuk kejohanan; atau sukan atau aktiviti yang berkaitan dengan pasukan.

iv) Melancong ke kawasan berstatus EMCO dan melancong masuk atau keluar dari Malaysia dilarang sama sekali.

Semua maklumat adalah sah dan benar berdasarkan PKPB SOP bertarikh 07 Disember 2020.

Sumber : Laman Web Rasmi MOTAC

By MrJocko

I'm Travel Blogger Malaysia. MrJocko is a multiple award-winning travel writer, tv host, photographer and social media influencer based in Kuala Lumpur, Malaysia. Been collaborating and writing for many tourisms and travel since 2000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.