Travel Blogger Malaysia Influencer

G-Shock MurahBeli GShock Murah

Isu Tepung Gandum Yang Tercemar

Ramai yang suka makan Roti Canai. Ramai juga yang suka makan Roti. Tapi tahukah kita yang hari tu kecoh pasal isu Tepung Gandum yang boleh membahayakan kesihatan kita???

Ada berita yang mengatakan, setengah jenama tepung gandum yang berada di pasaran didakwa boleh membahayakan kesihatan pengguna kerana menggunakan bahan peluntur selain dikhuatiri diperkaya dengan sumber nutrisi tidak halal.

Ini kerana syarikat pengimport tepung gandum dipercayai membeli bekalan tepung terpakai dan lama disimpan sehingga warnanya bertukar kehitaman atau kekuningan di pasaran antarabangsa sebelum menjual kembali di Malaysia. 

Bagi memutihkan kembali warna tepung itu, bahan kimia seperti benzoyl peroxide, calcium peroxide, nitrogen dioxide dan klorin digunakan sehingga menyebabkan semua nutrisi semula jadi hilang dalam proses pemutihan terbabit. 

 

tepung01
Gambar sekadar hiasan

Jadi, lepas ni kita berhati hati la memilih tepung gandum yang nak kita pakai. Ini kerana, kalau kita makan benda-benda yang bahaya, kesan ke atas kita akan memberi bahaya dalam jangka masa yang lama.

MrJocko.com

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.